avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Fosta angajata foloseste fotografiile la care a avut ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Fosta angajata foloseste fotografiile la care a avut acces cand lucra - in baza carei legi poate fi trasa la raspundere?

va supun ATENTIEI O SPETA INTERESANTA, CRED SI SPER. O PERSOANA ESTE CREATOARE DE MODA, ARE SI SC PRIN CARE ISI DESFASOARA ACTIVIT. FACE FOTOGRAFII CU HAINELE SALE PE MANECHINE, FOTOGRAFII CARE APAR IN DIVERSE REVISTE DE GEN, FESTIVALURI DE MODA. FOTOGRAFIILE SUNT FACUTE DE UN CUNOSCUT FOTOGRAF, DAR FARA CONTRACT SAU ORICE ALT ACT, DOAR DIN PRIETENIE. O ANGAJATA ISI DA DEMISAI, ISI DESCHIDE UN ATELIER SI ISI FACE UN SITE PE INTERNET UNDE FOLOSESTE NUMELE SUB CARE ESTE CUNOSCUTA PRIMA PERSOANA(NU NUME PROPRIU) SI FOLOSESTE MAJORITATEA FOTOGRAFIILOR PRIMEI PESOANE CA RECLAMA INTRUCAT LE-A LUAT DIN CALC DE LA FIRMA UNDE LUCRASE.
DIN PUNCT DE VEDERE PENAL, CE INFRACTIUNI A SAVARSIT, L 8/96, 11/91, SAU ORICE ALTCEVA? DPDV CIVIL, CE ACTIUNE ARE LA INDEMANA PRIMA PERSOANA SI CE TEMEI DE DREPT ARE?
ASTEPT PARERILE VOASTRE
Cel mai recent răspuns: daniele , utilizator 00:45, 24 Aprilie 2009
Nu aveti voie sa scrieti cu majuscule.
Mi se pare interesant, abia astept sa vad si un raspuns...
ma scuzati, chiar nu stiam chestia asta cu majuscule
va supun atentiei o speta interesanta, sred si sper. o persoana este creatoare de moda,are si sc prin care isi desfasoara activitatea. face rfptografii cu hainele sale pe manechine, fotografii care apar in diverse reviste de gen, festivaluri d moda. fotografiile sunt facute de un cunoscut fotograf, dar fara contract sau orice alt act, doar din prietenie. o angajata isi da demisia, isi deschide un atelier si isi face un site pe internet unde foloseste numele sub care ste cunoscuta prima persoana(nu nume propriu) si foloseste majoritatea fotografiilor primei persoane ca reclama intrucat le-a luat din calc firmei unde lucrase
din punct de vedere penal, ce infractiuni a savarsit, L 8/96, 11/91, sau orice altceva? dpdv civil, ce actiune are la indemana prima persoana si ce temei de drept are?
astept parerile dvs.
Raspunde Citeaza Editeaza
Sunt aplicabile dispozitiile L 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale modificata si completata de L 298/2001. De asemenea poae fi coroborata cu dispozitiile legii 21/1996 republicata. Vi se indica in textul de lege ca aveti posibilitatea de a sesiza Oficiul concurentei sau instanta, dupa caz. Temeiul de drept: - at 4 din lege:
f) comunicarea sau raspindirea in public de catre un comerciant de afirmatii asupra intreprinderii sale sau activitatii acesteia, menite sa induca in eroare si sa-i creeze o situatie de favoare in dauna unor concurenti;
g) comunicarea sau raspindirea, de catre un comerciant, de afirmatii mincinoase asupra unui concurent sau marfurilor sale, afirmatii de natura sa dauneze bunul mers al intreprinderii.
Calificare: - contraventie si este constatata de Oficiul concurentei. Daca situatia este mai grava:
Art. 7 Actiunile izvorind dintr-un act de concurenta neloiala sint de competenta tribunalului locului savirsirii faptei sau in a carui raza teritoriala se gaseste sediul piritului sau inculpatului; in lipsa unui sediu este competent tribunalul domiciliului piritului sau inculpatului.
Daca vreuna dintre fapte cauzeaza daune patrimoniale sau morale, cel prejudiciat este in drept sa se adreseze instantei competente cu actiune in raspundere civila corespunzatoare.
Cat priveste aplicabilitatea dispozitiilor L 8/1996 modificata si completata sunt necesare mai multe informatii.
Legea spune ca este autor persoana ce a creat opera si ca se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa prima oara la cunostinta publica.
Aici discutia insa intra pe alt teren. Cat priveste sustragerea sau copierea de informatii sau date din calculatorul firmei - e ceva mai simplu. Plangere penala. Fosta angajata nu putea sa pretinda decat recunoasterea si protejarea dreptului la propria imagine si folosirea acestor fotografiii in scop publicitar. Acel "portofoliu" pe care il au si il prezinta fotomodelele.
Ar mai fi dreptul de expozitie, drept de prioritate pentru prima expunere publica. In termen de 6 luni de la expunere trebuia inregistrata la OSIM. Daca nu, dupa 6 luni fosta angajata poate sa faca acest lucru. Asa ca, fuguta la OSIM.
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2008
iuliaro2006, utilizator
Ar mai fi dreptul de expozitie, drept de prioritate pentru prima expunere publica. In termen de 6 luni de la expunere trebuia inregistrata la OSIM. Daca nu, dupa 6 luni fosta angajata poate sa faca acest lucru. Asa ca, fuguta la OSIM.

Alte discuții în legătură

Fixarea preturilor de vanzare adrian199 adrian199 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: comerciantul C1 discuta cu furnizorul F care sunt preturile de vanzare la raft la comerciantul C2, pentru produsele livrate ... (vezi toată discuția)
Obligatia de predare a marfurilor contrafacute alinabarbos alinabarbos Imi poate spune cineva daca gasesc un text de lege din care sa rezulte obligatia de predare a bunurilor contrafacute ? (vezi toată discuția)
Furt imagine danolteanu danolteanu Buna ziua, reprezint o fabrica iar *concurenta* a introdus o postare pe OLX cu imaginea fabricii ,pe care o reprezint . fara a cere consimtamantul nimanui. ... (vezi toată discuția)