avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... legitima aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

legitima aparare

Buna ziua!vreau sa supun dezbaterii o speta in care sunt implicate mai multe familii de o parte si un individ certat cu legea.
Concret, de circa 3 ani locuitorii unui bloc sunt terorizati de un individ prin faptul ca ii ameninta si ii injura iar cei ce ii cer socoteala pentru comportamentul lui sunt si batuti.Intr-o seara cand unul din vecini care era insotit de fetita sa de 9 ani a fost agresat mai intai verbal si apoi fizic de individ care era impreuna cu tatal sau desemenea cunoscut ca fiind violent,le-a reprosat faptul ca, comportamentul lor lasa de dorit acestia au sarit la bataie iar in urma altercatiei batranul a cazut lovindu-se la cap.Intre timp si-a revenit dar a fost transportat la spital unde la 24 ore a murit.In prezent victima s-a transformat in agresor in sensul ca este acuzata de lovitura cauzatoare de moarte.Martorii oculari nu au vazut mare lucru, singurul care declara sus si tare ca tatal sau a fost omorat este individul care a provocat scandalul.In prezent, vecinul care era insotit de fiica sa este cercetat penal,iar individul isi vede linistit de treaba (sper ca nu pentru mult timp).Mai mult de atat isi permite sa isi agreseze in continuare vecinii, verbal .Intrebarea este ce trebuie sa mai faca acest individ pentru a fi inchis.Mentionez ca are 3 dosare penale, dintre care unul pentru ca si-a injunghiat o ruda iar altul pentru port de arma alba si circa 15 sanctiuni contraventionale pentru diferite fapte ,printre care si tulburarea ordinii si linistii publice.
Cel mai recent răspuns: catcam , utilizator 09:49, 10 Martie 2011
In cazul in care nu ar fi intrunite conditiile legitimei aparari, care ar fi incadrarea juridica corecta a faptei, ucidere din culpa sau lovituri cauzatoare de moarte?
Daca se poate, argumentati raspunsul.
Va multumesc!:)
Lovituri cauzatoare de moarte.Daca ati lovit cu intentie insa in urma loviturilor s-a produs decesul .In cazul lcm-urilor exista atat intentie cat si culpa reunite.
Daca ar fi ucidere din culpa ar fi exclusa intentia.( cazul unui accident de circulatie soldat cu decesul victimei) .
In cazul lcm-urilor , o persoana este lovita deci intentionat insa, contraar intentiei faptuitorului, victima cade si se loveste grav la cap, lucru ce-i provoaca decesul .Intentia faptuitorului era doar sa loveasca. de aceea, intrucat rezultatul mai grav s-a produs din culpa, faptuitorul nu va fi pedepsit ca pentru savarsirea unui omor intentionat, ci mai bland.
emma_woodhouse a scris:

Lovituri cauzatoare de moarte.Daca ati lovit cu intentie insa in urma loviturilor s-a produs decesul .In cazul lcm-urilor exista atat intentie cat si culpa reunite.
Daca ar fi ucidere din culpa ar fi exclusa intentia.( cazul unui accident de circulatie soldat cu decesul victimei) .
In cazul lcm-urilor , o persoana este lovita deci intentionat insa, contraar intentiei faptuitorului, victima cade si se loveste grav la cap, lucru ce-i provoaca decesul .Intentia faptuitorului era doar sa loveasca. de aceea, intrucat rezultatul mai grav s-a produs din culpa, faptuitorul nu va fi pedepsit ca pentru savarsirea unui omor intentionat, ci mai bland.


Sa nu ne antepronuntam.In opinia mea,in lipsa altor elemente,va dau dreptate,incadrarea ar putea fi ''lovituri cauzatoare de moarte'',dar noi nu stim ce au anchetatorii in dosar.
Pe LCM as fi mers si eu... Cel putin din datele preliminare...
Va multumesc!=D>


Inca o speta interesanta, LCM vs. Omor calificat

C.S.J., decizia nr. 2230 din 2003
Prin sentinţa penală nr. 177/2002, a Tribunalului Harghita, inculpatul B.I. a fost condamnat, în baza art. 183 Cod penal, la 5 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de loviri cauzatoare de moarte. Pentru a pronunţa această hotărâre, tribunalul a reţinut următoarea situaţie de fapt. În data de 18.04.2002, inculpatul B.I., victima P.N. şi martorul J.L. s-au întâlnit într-un bar unde, toţi trei fiind în stare de ebrietate şi pe fondul unor discuţii contradictorii, a avut loc o altercaţie, inculpatul fiind lovit cu o scrumieră de P.N. După ce P.N. şi J.L. au părăsit localul, inculpatul B.I. i-a urmat, aplicându-i lui P.N. lovituri violente, în urma cărora acesta a căzut, fiind lăsat în această stare de către inculpat. Când J.L. a încercat să intervină, acesta a fost lovit de inculpat. În urma loviturilor primite P.N. a decedat. Potrivit concluziilor raportului de expertiză medico-legală, cauza morţii a fost insuficienţa respiratorie acută, consecinţa asfixierii mecanice prin aspirat sanguin în căile respiratorii, în cadrul unui traumatism cranio-facial prin agresiune. Instanţa de fond a apreciat că, din materialitatea probelor, rezultă că inculpatul a dorit vătămarea integrităţii corporale a victimei şi nu producerea rezultatului letal, astfel că moartea victimei s-a produs ca urmare a culpei, prin depăşirea intenţiei cu care s-a comis agresiunea. Instanţa a apreciat că decesul a putut fi favorizat şi de alcoolemia victimei, de 2,500/00, iar faptul că victima a fost lăsată cu capul într-o baltă cu apă nu a fost determinant în cauzarea decesului acesteia. Curtea de Apel Târgu Mureş a admis apelul parchetului şi, prin decizia penală nr. 14/2003, a desfiinţat în parte sentinţa apelată. În rejudecare, Curtea a schimbat încadrarea juridică a faptei în infracţiunea de omor calificat, prevăzută de art. 174, art. 175 alin. 1 lit. i) Cod penal, şi a aplicat inculpatului pedeapsa de 15 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) şi b) Cod penal. Curtea de apel a reţinut că inculpatul a acţionat cu vinovăţie sub forma intenţiei, în sensul că, în loc public, a aplicat victimei, cu intensitate şi în mod repetat, lovituri în zona capului, lovituri care în mod direct, prin gravitatea lor, au produs decesul victimei. Curtea Supremă de Justiţie, prin decizia penală nr. 2230/2003, a admis recursul declarat de inculpatul B.I. şi a casat decizia din apel numai cu privire la neaplicarea circumstanţelor atenuante. Arătând că, deşi se impunea, instanţele nu au reţinut în favoarea inculpatului circumstanţa atenuantă a provocării, Curtea Supremă de Justiţie a făcut aplicarea art. 73 lit. b) Cod penal şi a redus pedeapsa aplicată de la 15 la 12 ani închisoare.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
robert900, utilizator
Intrebarea este ce trebuie sa mai faca acest individ pentru a fi inchis.

Intrebarea asta e complet nejustificata fata de cineva care si-a pierdut parintele, cat o fi fost el de pacatos:)

Faptul ca omul scuipa si injura nu-ti da dreptul sa-l lovesti si nu atat mai putin sa-l lovesti pe taica-su. A fost o bataie sau n-a fost o bataie? Daca vecinul a avut timp sa sune la 112, de ce nu s-a inchis in casa? E aproape imposibil sa aratati legitima aparare, daca detaliile sunt corecte.

Alte discuții în legătură

Omorul calificat-lcm roberto3 roberto3 Buna ziua! Vreau sa intreb daca loviturile cauzatoare de moarte se considera omor in fapt consumat sau doar lcm. Sunt infractiuni diferite? Va intreb pentru ca ... (vezi toată discuția)
Incadrare fapta cocoxxl cocoxxl Va rog sa ma ajutati si pe mine cu incadrarea unei fapte Speta pe scurt:conflict spontan ,inculpatul aplica victimei intr-o perioada foarte scurta de timp ... (vezi toată discuția)
Ce fel de infractiune? nebunel18 nebunel18 Faptul de-a arunca cu o piatra dupa cineva, daca acesta din urma il omoara ce fel de omor este? Deoarece agresorul doar avea intentia de-al rani grav, ... (vezi toată discuția)