avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce fel de infractiune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce fel de infractiune?

Faptul de-a arunca cu o piatra dupa cineva, daca acesta din urma il omoara ce fel de omor este? Deoarece agresorul doar avea intentia de-al rani grav, nicidecum de-al omori.
Este lovitura cauzatoare de moarte?


Dar daca tragi cu arma de vanatoare, ca de ex, cu scopul de-al rani pe in tip care fura dupa un teren agriol ? si evident tu vrei sa tragi la picioare nu la cap... si el moare chiar din cauza ranii de la picior.
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
nebunel18, utilizator
Domnule utilizator "nebunel18", eu cred ca e acelasi lucru. Incadrarile sunt diferite....
Poate pe la "nebunel 22" ii vine mintea la cap aluia...Asta fara denumerare.
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
Herra_, utilizator
Este vorba despre latura subiectivă a infracţiunii, care este praeterintenţia ( intenţia depăşită).Dacă iniţial agresorul a dorit dar rănirea victimei, dar s-a produs un rezultat mai grav decât cel urmărit de făptuitor, avem ca latură subiectivă pentru lovire intenţia, iar pentru rezultatul mai grav-uciderea victimei, praeterintenţia, care este formată atât din intenţie cât şi din culpă, ceea ce schimbă încadrarea juridică a faptei. Lovitură cauzatoare de moarte în primul caz , unde lovirea a fost făcută cu intenţie, dar uciderea s-a produs din culpă. Dacă se dovedeşte însă că lovirea a fost făcută cu scopul clar de a ucide victima, atunci avem omor simplu.
daca nu voia sa-l omoare trebuia sa arunce la picioare asa cum se face si uzul de arma.
:D
Depinde întradevăr de latura subiectivă a faptei, doar că acesta rezultă de fapt tot din latura obiectivă adică din modul de săvârșire a faptei.
Astfel, dacă îi arunci unuia cu un bolovan în cap... poți să tot spui că ai avut intenția doar să-l lovești „puțin”, tot omor e.
Cu alte cuvinte, încadrarea depinde obiectul folosit, de zona vizată, de forța cu care se lovește, etc...

În cazul împușcării e mai simplu.
Poți să spui că ai vrut să-i tragi la picioare... dacă execuți foc asupra unei persoane înseamnă că accepți producerea rezultatului mai grav, adică a morții acelei persoane, chiar dacă nu urmărești acest rezultat. Asta se numește intenție indirectă, deci e omor.
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2013
Patrick_, utilizator
bine, dar nu mi se normal ca daca omori pe cineva cu mainile goale, sa fii acuzat de "lovitura cauzatoare de moarte" iar daca porti de frica cu tine un cutit si te-ai aparat in disperare cu el la ceva mai mult..

Alte discuții în legătură

Incadrare fapta cocoxxl cocoxxl Va rog sa ma ajutati si pe mine cu incadrarea unei fapte Speta pe scurt:conflict spontan ,inculpatul aplica victimei intr-o perioada foarte scurta de timp ... (vezi toată discuția)
Lovituri la nivelul gatului xuser xuser Lovirea cuiva cu pumnul la nivelul gatului se poate retine ca si tentativa de omor? Cunosc un caz cand cineva a strans o fata de gata, si desi fata a primit ... (vezi toată discuția)
Lovire iulianciolan iulianciolan lovirea cu pumnii si picioarele dupa care cu cutitul in zona toracica, este tentativa de omor? (vezi toată discuția)