Am 2 copii (3 ani / 4 ani si jumat.) dintr-o relatie de concubinaj. In trecut, eu si tatal acestora am incheiat la notariat o legalizare de semnatura prin care ne obligam reciproc sa ne dam de fiecare data acordul de calatorie in afara tarii impreuna cu copiii. Nu a fost insa niciodata nevoie sa ne dam acest acord intrucat nu am plecat niciodata cu ei in strainatate nici eu, nici el.
Intre timp relatiile dintre noi s-au deteriorat si am ajuns in instanta pt. incredintarea minorilor in calitate de reclamant . Desi tatal (parat) a facut intampinare si a depus cerere reconventionala, am facut in cele din urma o tranzactie prin care el a fost de acord cu incredintarea minorilor mie, el castigand in schimb un program de vizitare f. generos (2 week-end-uri pe luna si 2 vizite saptamanal la domiciliul lui).
Tatal si-a stabilit domiciliul principal in Germania si rezidenta secundara in Romania si doreste ca la fiecare 2 sapt., de vineri 16.30 pana luni 08.30 (conf. program vizitare) sa duca copiii in Germania.
Intrebarea mea este: daca nu ii dau acordul pt. iesire cu copiii din tara ma poate da in judecata in baza acelei legalizari de semnatura de la notar, tinand cont ca aceea era o intelegere a noastra inainte de a exista o sentinta judecat. privind incredintarea minorilor?
Daca ma da in judecata si castiga procesul, care este pedeapsa prevazuta de lege pt. nerespectarea acelei intelegeri?
Din cate inteleg eu, ati incheiat la notariat o legalizare de semnatura prin care va obligati reciproc sa va dati acordul pentru calatoria in afara tarii impreuna cu copilul .... Nu exista nicio pedeapsa prevazuta de lege pentru nerespectarea acelei intelegeri, la iesirea din tara tatal copiilor trebuie sa aibe asupra lui acordul dvs dat la notariat cu privire a iesirea cu minorul din tara. In caz contrar, politia de frontiera va interzice iesirea minorului din tara.
dar ca idee de principiu, nu va poate pedepsi sub aspect penal (pentru ca la asta cred ca va referinti) nici o lege ca nu ati respectat o conventie civila. pericol exista doar acolo unde nu respectati o hotarare judecatoreasca. iar la nevoie tatal copiilor poate cere ca instanta sa pronunte o hotarare in loc de consimtamantul Dvs. dar va trebui sa demonstreze ca nu va dati acordul ca el sa ia copii in week end in Germania, fara un motiv temeinic din partea Dvs. simpla temere ca nu ii mai aduce inapoi nu va este suficienta ca aparare/justificare a refuzului. ar fi trebuit ca prin acea tranzactie sa lamuriti si aspectul vizitelor copiilor in Germania.
daca ati transat aceasta problema in acea hotarare de incredintare a minorilor, atunci nu se mai pune problema acelei conventii pentru ca o hotarare judecatoreasca a consfintit o intelegere/tranzactie ulterioara care o lasa fara efect pe prima.
in concluzie nu sunteti pasibila de o pedeapsa cu inchisoarea pentru nerespectarea intelegerii de a va da acordul ca tatal sa ia copiii in Germania. acest lucru se aplica numai in caz de inselaciune cu privire la contracte, iar cazul prezentat de Dvs. excede sfera acestei infractiuni.
nu uitati insa ca nu puteti obliga copiii sa faca lucruri pe care nu le vor, asa cum ne spune Conventia Natiunilor Unite privind Drepturile Copilului.
mai cereti sfatul si altcuiva care are mai multa practica decat mine in aceasta materie.
Multumesc de raspunsuri.
In tranzactia de la judecatorie nu s-a stipulat nimic cu privire la acordul pt. iesirea din tara.
In fapt tatal traieste in Romania si are nu mai putin de 12 apartamente, 1 vila si 2 blocuri cu 4 etaje in Bucuresti si 3 firme, in timp ce in Germania si-a cumparat un apartament de 2 cam. si a deschis o filiala a firmelor din Romania doar pt. a capata acea rezidenta si pt. a plimba banii de la o firma la alta, dintr-o tara in alta, pt. a iesi mereu pe minus in situatiile financiare.
Ca urmare, tatal are unde sa stea cu copiii in Romania, nu ii este cu nimic prejudiciat dreptul de a fi cu ei.
In ceea ce priveste perioada de 1 luna stabilita in vacanta de vara nu exista nici un fel de retineri din partea mea in a-i da acordul pt. a pleca cu copiii unde doreste el, ma bucur ca are posibilitatea de a le oferi vacante la care eu nici nu indraznesc sa gandesc. Mi se pare insa prea mult ca la varsta pe care o au copiii, sa ii ia de acasa in fiecare saptamana cate 2 zile (marti si miercuri), iar apoi la fiecare 2 sapt. sa plece cu ei din tara de vineri pana luni. Programul lor de viata ar fi confuz, nu ar mai exista un ritm, nu ar mai exista nici o stabilitate.
Cunoasteti cazuri in care poate cere si castiga prin instanta dreptul de a parasi tara cu ei ? La ce mai foloseste atunci ca ai incredintarea minorilor daca celalalt parinte castiga aceleasi drepturi prin actiuni separate in instanta?
Sunteti obligata sa-i acordati tatalui dreptul de vizita prevazut in hotararea judecatoreasca.
Pentru iesirea din tara nu sunt valabile declaratiile pe care le-ati dat deja la notariat.
Din declaratia data de dvs. trebuie " sa rezulte acordul cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia".
Prin urmare, in opinia mea la fiecare iesire din tara este necesar sa dati o declaratie la notariat.
Cel mai bine ar fi sa discutati cu tatal copiilor temerile dvs. in privinta varstei copiilor si obositorul drum in Germania. Poate ajungeti la o intelegere asa cum ati ajuns si in timpul procesului.
Cu privire la ieşirea din ţară a minorilor, având în vedere că dv. vi s-au încredinţat, aceasta se poate face numai pe baza unei declaraţii autentice în care să arătaţi perioada în care vor ieşi din ţară, cu cine vor ieşi din ţară şi în ce ţară se vor duce în acea perioadă. Pentru fiecare ieşire din ţară este necesară o declaraţie autentică.
Cu privire la programul de vizitare al minorilor marţi şi miercuri, la fiecare două săptămâni, precum şi luarea minorilor de vineri până luni, eu vă recomand ca să introduceţi o acţioune în instanţă pentru restrângerea acestui program de vizitare, dacă prin aceasta copiii nu se pot duce la şcoală...fiind în interesul minorilor urmarea unui program de învăţământ şi educare continuu, nu doar luni şi joi...;)
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Minori
b-8
Buna seara
Daca copiii minori au fost incredintati prin hotarare judecatoreasca mamei(tatal a cedat custodia copiilor de comun acord, mamei) si aceasta ii ... (vezi toată discuția)
Program vizita
zitus
as mai avea nevoie de putin ajutor:) :D
am divortat, custodia copiilor am primit o, tatal copiilor nu se intereseaza de ei deloc, dar parintii lui, tot ... (vezi toată discuția)