avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Taximetristii trebuie sa plateasca din urma la Casa ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Taximetristii trebuie sa plateasca din urma la Casa nationala de pensii?

Buna ziua am primit un plic de la Casa nationala de pensii,sa ma prezint la ei de urgenta conform legii 263/2010 art.6 punctu IV ..Am mers acolo si mi-au spus ca am de plata 170 milioane lei vechi de acum 5 ani contributii..Legea a fost data in 2010 cum se poate ca aceasta sa fie aplicata retroactiv?Pot sa ii dau in judecata? va rog frumos raspuns urgent pentru ca vreau sa actionez cat mai repede.Multumesc anticipat cu Respect Alexandru Popa.
Cel mai recent răspuns: alexzeu , utilizator 20:13, 10 Martie 2011
Pana la 31.12.2010 a fost in vigoare Legea pensiilor nr. 19/2000 care prevedea obligatia platii contributiei de asigurari sociale de catre titularii PFA conform prevederilor art. 5, pct. IV, litera d) din lege.
Am inteles dar nimeni nu a spus nimic despre acest lucru s-au trezit acum ca as avea de plata 170milioane lei vechi acesti bani nu am de unde sa ii scot ..profitul net al meu pe zi e undeva intre 30-40 lei.In momentul de fata nu ma ajung nici macar la salariul minim pe econimie.Conform articolului dat de ei in acea scrisoare de acum incolo nu mai trebuie sa platesc?
Dupa 5 ani conform legii nu se sterg datoriile?Nu mai inteleg absolut nimic.
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
alexzeu, utilizator
Termenul de prescriptie a debitelor restante este de 5 ani. Daca nu au declansat procedura de executare silita (instiintari, somatii, popriri) pt perioada din urma de peste 5 ani debitele s-au prescris si numai pot fi urmarite.
Codul de procedura fiscala, la art. 91 prevede:
(1) ,,Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel,,.

Oricum banii nu ii am ei nu ofera o alta solutie...rate sau ceva deci nu vor vedea acei bani de la mine...ce se poate intampla in acest caz? Multumesc Mult pentru raspunsurile dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata contributii cas ContSters156394 ContSters156394 Buna ziua. Ce se intampla in cazul neplatei debitelor catre CAS ale unei PFA? Mentionez ca debitele sunt formate si din penalitati de intarziere, iar pe siteul ... (vezi toată discuția)
Pensie pfa gabysnd gabysnd Buna ziua. As dori si eu o lamurire privind pensiile PFA. Cumnatul meu este taximestrist, inregistrat ca PFA. De curand a primit o somatie pentru plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Termenul de prescriptie a obligatiilor fiscale AliceUE AliceUE O persoana figureaza cu un debit inregistrat in 2004 iar prima plata a debitului se face in 2015. Aceasta plata intrerupe termenul de prescriptie a intregii ... (vezi toată discuția)