avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere titlu de proprietate

Salut
Am o problema cat se poate de complicata, cel putin pentru mine. Terenul unde este locuinta bunicilor mei a fost achizitionat in mai multe transe. O suprafata a fost cumparata cu chitanta de mana in 1949, unul a fost cumparat cu contract de vanzare-cumparare in 1947, si o a treia suprafata tot cu chitanta de mana. Proprietari sunt bunicii mei, care au un singur copil. In anul 2006, bunicul a decedat. Am obtinut procura de la ambii bunici pentru intregirea proprietatii si demersurile ce trebuiau facute in acest sens, demersurile au fost incepute in ianuarie 2005, data oficiala de inscriere a dosarului pentru solicitarea Ordinului Prefectului, deoarece cei de la Primarie au sugerat aceasta cale de rezolvare.
Intre timp am vrut sa declar pentru impozit diferenta intre suprafata reala masurata de cei de la primarie si care este de aproximativ 1100 mp si cea declarata de bunicul meu de 600 mp (cat a trait dumnealui nu a vrut sa declare alta suprafata, asta e), dar dumnealor au refuzat invocand faptul ca nu exista acte de proprietate.
Activitatea Consiliului local este mai ciudata, am vazut dosare pe "rol" si mai vechi decat al meu.
Intre timp nu se prea pot face multe pe terenul respectiv, deoarece nu exista cadastru si intabulare. Actuala casa este intr-o stare jalnica, si am fi dorit sa incepem constructia uneia noi unde ne permite terenul, dar ia autorizatii daca ai cum.
Urmeza succesiunea acum in iunie , si am vazut ca mai nou masa succesorala este data de certificatul de impunere fiscala de la Primarie. Deci distractie. Ce solutie se poate oferi in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cora_00_lia , utilizator 10:01, 29 Mai 2008
Consider ca puteti deschide un proces prin uzucapiune.
Trebuie sa actionati in judecata vechiul proprietar sau mostenitorii acestuia.
Nu conteaza neaparat ce scrie in certificatul de mostenitor.
Trebuie sa consultati un avocat care sa vada actele juridice.

avocat Claudiu Lascoschi
In primul rand,spuneti-mi daca cele trei acte de proprietate ( doua chitante de mina si contr. de vanzare-cumparare), adunate fac suprafata reala de 1600 mp si daca dvs. stapiniti in fapt acum, intreaga suprafata.
In al doilea rind, se poate cere de la primarie sa se mentioneze pe anexa 24 toate cele trei titluri de proprietate ( in mod normal, dvs. ar fi trebuit sa solicitati reconstituirea dreptului de proprietate pe L.18/91 in baza acestor acte ).
Daca se merge pe varianta instantei pentru valabilitatea acelor chitante de mina, trebuie sa gasiti mostenitorii, etc. e complicat.
Asa ca incercati sa faceti schita cadastrala si sa vorbiti si cu un notar. Daca e prea costisitor, alegeti varianta deschiderii succesiunii si iesirii din indiviziune prin instanta, partaj succesoral prin tranzactie. Va trebuie schitele, actele de proprietate, actul de deces si actele de identitate ale mostenitorilor( daca se rezolva si cu actul prefectului e bine, se depune la dosar) si un avocat care sa redacteze actiunea, tranzactia si sa puna concluzii in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Daca gasiti mostenitorii procesul se poate castiga usor de un avocat care se pricepe.
Daca mergeti la notar cheltuiti si bani multi iar apoi in caz de proces veti cheltui din nou bani.Va dublati cheltuielile.
Trebuie sa alegeti o cale drepta.
In opinia mea procesul pe uzucapiune e solutia ideala.

avocat Claudiu Lascoschi
Suprafata totala rezultata din acte a fost de 1200 mp, iar din masuratorile celor de la primarie 1060 mp mai exact. Specific ca eu sunt nepoata bunicilor. Dumnealor au dorit la un moment dat ca eu si fratele meu sa ne facem casa in curte (stiti cum sunt bunicii, sa nu ramana singuri), dar luand actelle la citit am descoperit aceste neconcordante intre ce era inregistrat oficial pe rol la Primarie si ce era in fapt in acte. Este foarte complicat cu varianta proces in care sa fie chemati mostenitorii, deoarece din cate stiu eu proprietarii care detineau cea mai mare parte din pamant au stat special in Romania pana cand au vandut toate terenurile detinute , pentru a n u fi nationalizate si pe urma au plecat din tara , cu ceilalti nu stiu. Mai este putin timp si se implinesc 2 ani dela moarte bunicului , si daca nu se face succesiunea se mai adauga si o alta cheltuiala. Asa se intampla din pacate cand oamenii considera ca "dupa moartea mea puteti sa faceti cum vreti" dar treburile se complica de la luna la luna.
Astept si alte sugestii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintregirea dreptului de proprietate Dima Mihaela Dima Mihaela Buna seara. In anul 1954, bunicul meu a cumparat o suprafata de teren cu o camera pe ea prin chitanta de mana. Pe acea chitanta nu scria suprafata de teren, ... (vezi toată discuția)
Atribuire suprafata de teren - probleme cezarad cezarad Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca se poate cu o problema. Bunicii mele i s-a atribuit in anul 1985 de catre Consiliul Popular teren in folosinta de ... (vezi toată discuția)
Obținerea actului de proprietar(vanzare teren) Vochescu Alexandru Vochescu Alexandru Bună ziua, dețin un teren de 340mp cu o casă construita pe el, Bunicul meu la cumparat cu o chitanță de mână înainte de 1989. Mi a rămas moștenire ... (vezi toată discuția)