avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... orele de garda in afara programului normal de lucru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

orele de garda in afara programului normal de lucru (medici)

OMS 2005 stipuleaza ca orele de garda nu sunt ore suplimentare. Orele de garda din afara programului normal de lucru conform Codului Muncii sunt ore suplimentare. Programul normal de lucru este stipulat in ROF nu depaseste 40 ore saptamanal. Exista o limita a numarului de garzi lunare?
Cel mai recent răspuns: Cadrian70 , utilizator 12:22, 15 Mai 2011
Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, in conformitate cu art. 111 din Codul Muncii. Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamâna, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamâna. Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca unic la nivel national, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura de activitate aplicabil, perioade de referinta mai mari de 3 luni, dar care sa nu depaseasca 12 luni.

Cu privire la orele suplimentare, Codul Muncii defineste munca suplimentara ca fiind munca prestata în afara duratei normale a timpului de munca saptamanal (40 de ore).
Conform art. 4 din Ordinul Ministrului Sanatatii, garzile sunt obligatorii in limita a 20 de ore, respectiv 40 de ore lunar (in functie de tipul unitatii medicale) si astfel sunt incluse in timpul programului normal de lucru (in limita mentionata), platit prin salariu. De aceea, se stipuleaza la art. 42 din Ordin ca "orele de garda nu sunt considerate ore suplimentare".

In situatia in care sunteti obligat sa depasiti acest plafon de catre unitatea angajatoare, aveti dreptul si posibilitatea sa sesizati problema dvs., in scris, Inspectoratului Teritorial al Muncii.
Problema ar fi ca nu sunt obligat dar ajung la peste 360 ore lunar lucrate la medie de 3 luni. Am o hotarare judecatoreasca definitiva in care orele de garda asa multe cum sunt au fost incluse in baza de calcul a pensiei de intretinere fiind considerate in cadrul programului normal de lucru si ca venituri continue. Asta desi programul normal de lucru este de 6 ore lucratoare plus 20 de ore de garda lunar. Procentul de ocupare al medicilor in spital este de 27% fara sa fim platiti ca si cumul de functii. Vreau sa spun ca Ministerul Sanatatii stie asta din cheltuielile spitalului. Daca depun plangere la ITM risc sa ma scoata de la garzi, daca nu sa pierd locul de munca si nu garantez ca se rezolva. Am motive sa cred asta.
deci sa inteleg ca daca 20 ore de garda sunt platite prin salariu, nu primesc nici un fel de spor pe aceste ore?!
un exemplu despre cum sa calculeaza plata garzilor in spitalul in care lucrez:
- programul de lucru este de 6 ore pe zi + 20 ore garda pe luna
- tura de garda de saptamana (L-V) este de 18 ore, cu spor 40%
- tura de garda de sambata-duminica este de 24 ore, cu spor 70%
si acum calcule:
- daca faci doar o gadra de saptamana (18 ore), nu primest nimic in plus la salariu si trebuie sa mai inventezi 2 ore de contravizita sau alceva
- daca faci doar o garda de sambata-duminica (24 ore) primesti in plus la salariu plata a 4 ore de lucru cu spor 70%
- si cazul meu, pentru o garda de saptamana (18 ore) si o garda de sambata-duminica (24 ore) primesc in plus la salariu plata a 22 ore de lucru cu spor 70%

reformulez intrebarea initiala: pentru faptul ca muncesc noaptea si in zile libere legal nu ar trebui sa primesc oricum sporul aferent acestor ore de lucru? pentru ca, de exempul, mi se pare aberant ca pentru o garda de sambata-duminica sa fi platit doar 4 ore cu spor de 70%. corect ar fi sa fi platit si cu sporul aferent celorlalte 20 ore.
Parerea mea si doar a mea este ca esti excrocat de spitalul unde lucrezi.
Teoretic ar trebui sa te plateasca cu spor de 100% pentru orele de garda in zilele libere conform reglementarilor in vigoare. Trebuie sa te uiti pe ROF ul spitalului sa vezi cate ore de garda sunt obligatorii pe luna. Ele se vor scade din totalul orelor de garda lunar efectuate in care orele de garda din zilele libere sunt socotite dublu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare - munca in ture Ada30teo Ada30teo Daca am salariati care lucreaza in ture 1 saptamana 6 h/zi de luni pana vineri si Sambata+Duminica 10h/zi, iar in saptamana urmatoare lucreaza doar de luni ... (vezi toată discuția)
Durata normala a timpului de lucru coraliana coraliana O soc. are salariati care din motive bine intemeiate(asigura paza si ordinea publica) efectueaza mai mult de 8 ore/zi, dar numar total din luna este cel al ... (vezi toată discuția)
Garda in timpul concediului de odihna drgroza drgroza Medic aflat in concediu legal de odihna. Din motive legate de criza de personal doreste(accepta) sa efectueze garzi(in afara timpului de munca legal),fie ... (vezi toată discuția)