avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suspendarea prev.de art.244(1) pct.1 cpc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suspendarea prev.de art.244(1) pct.1 cpc

Aceasta cauza de suspendare poate fi invocata in fata instantei de recurs (la Tribunal) daca exista o alta judecata care se afla abia la fond ?
Mai concret: s-a judecat deja pe fond o actiune care a avut ca obiect pretentii (restituire suma de bani contstata pintrun act sub semnatura privata), sentinta urmand a fi recurata, iar pe rolul judecatoriei a fost inregistrata o actiune prin care se cere constatarea nulitatii inscrisului in baza caruia in procesul avand ca obiect pretentii, paratul a fost obligat la plata unei sume de bani.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 23:31, 11 Martie 2011
recursul nu este suspensiv de excutare(doar in cateva situatii exprese sau in situatia cand se plateste cautiune..).decizia de la fond fiind definitiva, poate fi investita cu formula executorie si pusa in executare.
in cazul in care se va constata ca noua cerere s-a efectuat cu rea credinta(abuz de drept), este posibil sa suporte consecinte pecuniare usturatoare cel care a promovat respectiva actiune( este greu de crezut ca nu a avut motive si timp sa solicite printr-o cerere reconventionala in instanta de fond anularea actului respectiv).
Dar nu este definitiva sentinta de la fond!!!
Este cu recurs si...atat!

Eu nu am intrebat despre suspendarea executarii ci despre suspendarea facultativa prev. de art.244(1) pct.1 cpc.
stimata d-na Irina,
o sentinta care nu poate fi atacata cu recurs este definitiva.-art 377 alin (1) pct 1 c pr civ.
asa dar,sentinta de la fond este definitiva!!!
in ce priveste a doua intrebare: nu cred ca va exista vreun judecator in tara aceasta care sa suspende recursul pe motivele prezentate de dvs.se vede de la o posta ca de fapt este o forma(destul de nereusita in opinia mea) de sustragere de la plata obligatiilor stabilite prin HOTARARE DEFINITIVA.
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
Gabriel Zagrean, Avocat
Stimate Domnule AVOCAT:
Sentinta de la fond a fost data CU RECURS deci NU ESTE DEFINITIVA! Ati cititi cumva in totalitate cea ce am scris mai sus?

Paratul nu a avut aparator deci nu a stiut de cererea reconventionala!

Ati confundat cererea de suspendare a executarii unei hotarari ci cerera de suspendare facultativa a judecatii prev.de art.244(1) pct.1 cpc.
Daca recurentul va apela la aceasta cerere de SUSPENDARE PROIVIZORIE A JUDECATII o va face anexand un ceritifact de grefa prin care va arata ca se judeca pe fond pe o actiune in constatarea nulitatii absolute si ca solutia din prezentul proces (cel care se afla in recurs)depinde de rezolvarea chestiunii prejudiciale care se judeca in acest nou dosar.

Noroc ca pe dosar se pronunta un magistrat si nu adversarul avocat, ca ar fi..trist!:)
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
Irina S., utilizator
O sentinta data "cu recurs" (adica o hotarare care NU este supusa apelului) = hotarare data in prima instanta fara drept de apel .

Art 377 alin 1 c.p.c
"Sunt hotarari definitive:
1. hotararile date in prima instanta, potrivit legii, fara drept de apel"

Deci, hotararea dvs. "cu recurs ..si atat" = DEFINITIVA.

Acestea fiind zise, incercati sa cititi cu atentie ceea ce a scris @gabriel z. Ca zice bine.

Art 244 c.p.c "instanta POATE suspenda judecata:
1. cand dezlegarea pricinii atarna in tot sau in parte de ...

Una la mana: pricina dvs. imi pare cam ...dezlegata (printr-o hot definitiva)

Doi: In conditiile concrete ale unui caz, judecatorul va examina daca nu cumva suspendarea judecatii, cu consecinta INTARZIERII solutionarii pe fond a cauzei, poate prejudicia grav pe oricare din parti. (ca doar de-aia POATE si nu-i musai obligat sa...). Asta incerca sa spuna @gabriel z. (care nu incurca nimic, doar vi se pare dvs. @Irina S)

Trei: Cel care a inregistrat actiunea avand ca obiect constatarea nulitatii va avea, daca i se va admite actiunea (daca n-a depus-o doar de-amorul artei ca sa obtina suspendarea), deschisa calea revizuirii (art 322. pct 5 - inscrisul nou putand fi si o HJ obtinuta pe baza unei actiuni introdusa INAINTE de solutionarea definitiva a litigiului.).

Ei ...si iata ce de motive as avea pentru situatia in care, chiar daca as putea, n-as vrea B-)
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cand devine definitiva, potrivit art.377 cpc, o hj intr-o actiune in revendicare mobiliara? Irina S. Irina S. Cand devine definitiva, potrivit art.377 cpc, o HJ intr-o actiune in revendicare mobiliara (restituire autoturism) si cand o pot formula cererea de investire ... (vezi toată discuția)
Recurs Mihai Pop Mihai Pop Buna seara, Va rog să-mi explicati ce se intelege prin aceasta idee- Recursul este conceput ca o cale de atac extraordinară ce nu are caracter ... (vezi toată discuția)
Autoritatea lucrului judecat? ContSters40598 ContSters40598 In primul dosar societatea com. a investit instanta Tribunalului pentru litigii de munca cu o actiune privind constatarea nulitatii CIM pentru lipsa ... (vezi toată discuția)