avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suspendarea prev.de art.244(1) pct.1 cpc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suspendarea prev.de art.244(1) pct.1 cpc

Aceasta cauza de suspendare poate fi invocata in fata instantei de recurs (la Tribunal) daca exista o alta judecata care se afla abia la fond ?
Mai concret: s-a judecat deja pe fond o actiune care a avut ca obiect pretentii (restituire suma de bani contstata pintrun act sub semnatura privata), sentinta urmand a fi recurata, iar pe rolul judecatoriei a fost inregistrata o actiune prin care se cere constatarea nulitatii inscrisului in baza caruia in procesul avand ca obiect pretentii, paratul a fost obligat la plata unei sume de bani.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 23:31, 11 Martie 2011
Dar aceasta HJ pronuntata de instanta de fond (care nu a fost data cu apel ci doar cu recurs) poate fi legalizata si investita cu formula executorie atat timp cat a fost promovat recursul?
Irina S. a scris:

Dar aceasta HJ pronuntata de instanta de fond (care nu a fost data cu apel ci doar cu recurs) poate fi legalizata si investita cu formula executorie atat timp cat a fost promovat recursul?




da draguta...
poate fi..si se si executa
romascanu a scris:

Buna dimineata Adalbert (oare cum ar arata o sedinta de dimineata, daca ar fi sa ne intalnim noi intr-o "batalie" pe o exceptie de procedura?


B-) ar fi frumos ... norocul meu ca esti departe de Arad :strong:

Daca recursul prev. de art. 304 ind 1 are caracter devolutiv atunci fondul litigiului este rejudecat or, hotararile definitive sunt astfel tocmai pentru ca fondul nu se mai poate judeca (decat in caz de casare in recurs, dar asa e alta mancare de peste).
Caracterul devolutiv al recursului prev. de art. 304 ind 1 rezulta foarte clar
instanţa putând să examineze cauza sub toate aspectele.

Pe de alta parte, trebuie observat ca art. 377 nu a fost "sincronizat" cu art. 304 ind 1 Cod pr. civ. din aceasta nesincronizare rezultand urmatorul paradox
Instanta poate sa judece din nou fondul cu toate ca judecata in fond a ramas definitiva.

Potrivit inteleptului rabbi Mordechai Buxbaum

Paradoxul apare numai acolo unde teoria este inconsistenta fiind dovada cea mai clara ca in acel punct teoria este gresita

Or, cel mai simplu mod de a elimina paradoxul este sa acceptam ca hotararea data fara drept de apel si care poate fi judecata din nou in fond - indiferent cum botezam calea de atac - nu este definitiva.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand devine definitiva, potrivit art.377 cpc, o hj intr-o actiune in revendicare mobiliara? Irina S. Irina S. Cand devine definitiva, potrivit art.377 cpc, o HJ intr-o actiune in revendicare mobiliara (restituire autoturism) si cand o pot formula cererea de investire ... (vezi toată discuția)
Recurs Mihai Pop Mihai Pop Buna seara, Va rog să-mi explicati ce se intelege prin aceasta idee- Recursul este conceput ca o cale de atac extraordinară ce nu are caracter ... (vezi toată discuția)
Autoritatea lucrului judecat? ContSters40598 ContSters40598 In primul dosar societatea com. a investit instanta Tribunalului pentru litigii de munca cu o actiune privind constatarea nulitatii CIM pentru lipsa ... (vezi toată discuția)