avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autoritatea lucrului judecat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autoritatea lucrului judecat?

In primul dosar societatea com. a investit instanta Tribunalului pentru litigii de munca cu o actiune privind constatarea nulitatii CIM pentru lipsa consimtamantului angajatorului la intocmirea acestuia (este un contract fals, firma nu stia de el!). Se respinge actiunea, deoarece angajatorul nu a reusit sa probeze lipsa consimtamantului sau. Cauza se afla in recurs la CA, fiind suspendata acum doua zile, deoarece s-a omis sa se treaca judecata in lipsa(24292 cpc).
In al doilea dosar: imediat cum s-a recurat prima sentinta din primul dosar, angajatorul a demarat o alta actiune, acelasi angajator impotriva aceluaiasi angajat si acelasi CIM, invoca o nulitate abosluta (deci litigiu intre aceleasi parti, acelasi obiect, nu stiu daca si aceeasi cauza!) privind CIM: lipsa adeverintei medicale dupa incheierea acestui contract.
Instanta invoca din oficiu autoritatea lucrului judecat!

Se judeca in lipsa, angajatul nu a prestat practic niciodata aceasta functie, este un contract inscris in fals, fara cunostinta angajatorului, nimeni nu-l cunoaste pe acest angajat...nu a venit in instanta..etc.
Si ITM face referinte catre Tribunal in sensul ca acest contract nu s-a derulat niciodata.
In prima cauza s-a invocat o nulitate relativa, zic eu. In a doua cauza o nulitate absoluta, exprez prev. de codul muncii!

Exista autoritate de lucru judecat?

Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 21:09, 7 Martie 2009
exista si trebuie folosita.
Prima cauza, care are ca obiect nulitatea cim avand ca temei de drept art. prev.art.948 Cod civil, este inca in recurs deci hotararea nu este inca definitiva.
A doua cauza are ca obiect nulitatea ABSOLUTA, prev. de art.57 Codul muncii.

Eu zic ca nu aveam tripla identitate.
Hotararile judecatoresti date in prima instanta fara drept de apel sunt hotarari definitive (art. 377, alin. (1), pct. 1 Cod procedura civila).

Potrivit literaturii juridice de specialitate, nu numai hotararea irevocabila, ci si hotararea instantelor de fond are putere de lucru judecat, dar aceasta este relativa, pentru ca depinde de solutia ce se va da in recurs.
Ok, ce pot sa invoc , pt ca instanta sa respinga aceasta exceptie?
Eu sunt cu angajatorul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2009
ContSters40598, utilizator
Mi-am dat seama ca "sunteti cu angajatorul".

Eu pot sa gresesc dar, fara sa cunosc actele, as merge cam asa: as repune pe rol recursul si as invoca motive de ordine publica, in conditiile art. 306, alin. (2) Cod procedura civila.

Pana va judecati in recurs in primul dosar, instanta va redacta si hotararea din cel de-al doilea dosar. In functie de hotararea pronuntata in recurs, vedeti ce este de facut. Dar nu singur, ci cu un avocat!

Din nefericire, raspunsul meu nu va ajuta foarte mult, intrucat totul depinde de acte pe care urmeaza sa le faceti, impreuna cu un avocat, si de ceea ce va dispune instanta de recurs in primul dosar.

Aparent, va invartiti intr-un cerc vicios dar inca n-ati pierdut! Puteti rezolva situatia exact in sensul dorit de dvs.!

Alte discuții în legătură

Autoritatea lucrului judecat? ContSters40598 ContSters40598 In primul dosar societatea com. a investit instanta Tribunalului pentru litigii de munca cu o actiune privind constatarea nulitatii CIM pentru lipsa ... (vezi toată discuția)
Recurs litigiu de munca Nina1 Nina1 Pentru documentele ce am solicitat sa fie anulate pe instanta de fond s-a efectuat expertiza grafica prin care s-a consemnat ca semnaturile de pe actele prin ... (vezi toată discuția)
Sanctiune lipsa cauzei recursului Av. Emil-Mihail Tatu Av. Emil-Mihail Tatu Buna ziua, sper sa obti niste pareri relevante in problema cu care ma confrunt. Reclamantul X promoveaza actiune in obligatie de a face in baza unui ... (vezi toată discuția)