avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Autoritatea lucrului judecat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Autoritatea lucrului judecat?

In primul dosar societatea com. a investit instanta Tribunalului pentru litigii de munca cu o actiune privind constatarea nulitatii CIM pentru lipsa consimtamantului angajatorului la intocmirea acestuia (este un contract fals, firma nu stia de el!). Se respinge actiunea, deoarece angajatorul nu a reusit sa probeze lipsa consimtamantului sau. Cauza se afla in recurs la CA, fiind suspendata acum doua zile, deoarece s-a omis sa se treaca judecata in lipsa(24292 cpc).
In al doilea dosar: imediat cum s-a recurat prima sentinta din primul dosar, angajatorul a demarat o alta actiune, acelasi angajator impotriva aceluaiasi angajat si acelasi CIM, invoca o nulitate abosluta (deci litigiu intre aceleasi parti, acelasi obiect, nu stiu daca si aceeasi cauza!) privind CIM: lipsa adeverintei medicale dupa incheierea acestui contract.
Instanta invoca din oficiu autoritatea lucrului judecat!

Se judeca in lipsa, angajatul nu a prestat practic niciodata aceasta functie, este un contract inscris in fals, fara cunostinta angajatorului, nimeni nu-l cunoaste pe acest angajat...nu a venit in instanta..etc.
Si ITM face referinte catre Tribunal in sensul ca acest contract nu s-a derulat niciodata.
In prima cauza s-a invocat o nulitate relativa, zic eu. In a doua cauza o nulitate absoluta, exprez prev. de codul muncii!

Exista autoritate de lucru judecat?

Cel mai recent răspuns: ContSters40598 , utilizator 11:26, 8 Martie 2009
In dreptul muncii nulitatuile nu se impart in relative sau absolute ca in civil, ci putr si simplu nulitati expres prevazute de lege care in principiu sunt remediabile. Printre conditiile cerute de lege la incheierea CIM se regasesc atit un consimtamint valabil exprimat cit si examenul medical anterior angajarii, acestea daca nu exista duc la nulitatea absoluta a CIM, insa nu este vorba de autoritate de lucru judecat decit daca se pune din nou problema lipsei consimtamintului nu a lipsei dovezii efectuarii examenului medical prevazut de art. 28 din Codul muncii.
Puterea lucrului judecat nu este reglementată în mod expres ca efect al hotărârii judecătoreşti, ci ca o prezumţie legală absolută irefragabilă în art.1201 c.civ. şi ca o excepţie procesuală de art.163 c.proc.civ.
Potrivit art.1201 c.civ., este lucru judecat atunci când a doua cerere în judecată are acelaşi obiect, este întemeiată pe aceeaşi cauză şi este între aceleaşi părţi, făcută de ele şi în contra lor în aceeaşi calitate.
Din examinarea art.1201 c.civ., reiese că autoritatea lucrului judecat este condiţionată de tripla identitate a celor trei elemente : obiect, cauză şi părţi.
Interesanta situatie. Dar ati formulat aceasta cerere intrucat ati fost actionati in justitie de angajat?Actiunea e o replica sau ati constatat ca exista acel contract si un angajat fantoma?Ati descoperit cine a semnat?
Eu cred ca nu v-ati aparat cum trebuie in primul dosar. S-a solicitat verificarea de scripte?As repune cauza pe rol ( recursul) si as astepta judecarea lui.
Da, este autoritate de lucru judecat, dar aveti posibilitatea de a actiona cu o cerere avand alt obiect. Ati platit pentru acel angajat ceva pana acum?
Poate ca ar trebui sa formulati si o plangere penala, ce ati povestit are o astfel de natura.Chiar daca se va finaliza in 100 de ani ancheta poate ca intr-un final va va ajuta.
Cred ca nu ati pregatit suficient probatiunea in primul dosar.

succes
av. Ileana Schwarz
1. Aceasta cerere a fost formulata intrucat sc in cauza a primit o vizita de la itm si abia atunci a aflat ca exista si acest contract cu un angajat fantoma!
2. Acest CIM pare semnat de administrator dar acesta zice ca nu a semnat niciodata asa ceva, nici nu cunoaste persoana angajatului, este stampilat cu stampila sc.
3. In prima cauza s-a cerut constatarea nulitatii acestui CIM pentru lipsa consimtamantului valabi exprimat (art.948 cod civil) si s-au depus toate actele contabile din care reiesea ca acest angajat nu a figurat niciodata in evidentele societatii. Sentinta a fost recurata dar a fost suspendata (abia a fost primul termen acum cateva zile) intrucat...din eroare nu s-a trecut in cererea de recurs si judecarea in lipsa.
4. In cea de-a doua cauza s-a cerut constatarea nulitatii absolute pt. lipsa examenului medical anterior incheierii CIM.
Ghinion: fiind doar doua complete de litigii de munca, am nimerit tot la cel care a judecat prima cauza...Judecatorul si-a amintit dosarul..alta explicatie nu am, fiindca paratul , desi citat nu a fost prezent niciodata la judecarea acestul litigiu.
5. Alt obiect? Pai angajatorul nu vrea decat se se constate nulitatea unui contract pe care nu l-a incheiat personal niciodata!
6. Ce ar fi putut invoca mai mult angajatorul pt a demonstra ca acest contract nu a fost incheiat de catre el? A aratat ca nu recunoaste semnatura, ca nu este intocmit de nimeni din sc...ca angajatul nu are in evidentele firmei, nu a prestat niciodata acea activitate, nu apare pe statele de plata, a depus copii dupa declaratiile de la finante...ce ar fi putut sa depuna mai mult?
Abia dupa ce mi-a adus mie dosarul am gasit solutia cu nulitatea legata de lipsa adeverintei medicale...

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2009
ContSters40598, utilizator
Da, exista autoritatea lucrului judecat. Si parerea mea este ca nu v-ati aparat cum trebuie in primul dosar. Puteati cere de exemplu o expertiza asupra semnaturii administratorului. De unde a avut persoana aceea stampila pentru a-si inregistra un CIM pe numele lui? Din pacate nu cred ca mai aveti ce face... decat un recurs in primul dosar, daca nu a trecut termeul legal in care il puteati face!

Alte discuții în legătură

Autoritatea lucrului judecat? ContSters40598 ContSters40598 In primul dosar societatea com. a investit instanta Tribunalului pentru litigii de munca cu o actiune privind constatarea nulitatii CIM pentru lipsa ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre exceptia autoritatii de lucru judecat si prezumtia autoritatii de lucru judecat dienusa dienusa ma confrunt cu o problema,sper sa ma intelegeti....in martie,anul trecut am fost actionata in judecata pt radierea tatalui meu de pe unTP,unde era el trecut si ... (vezi toată discuția)
Excepþia puterii lucrului judecat angelescudum_TM angelescudum_TM Pentru a putea beneficia de ,,Excepţia puterii lucrului judecat", una din părţile aflate într-un proces, este obligată să anexeze la (,,întâmpinare, ... (vezi toată discuția)