avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce as putea face unei institutii de stat care nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce as putea face unei institutii de stat care nu plateste orele suplimentare?

Muncesc la institutie de stat care nu plateste orele suplimentare, dar care prin regulamente da dreptul de a da zile libere in schimbul orelor suplimentare , depasesc cu mult numarul de 184 ore ajungand pana la 260 de ore pe luna iar eu sunt platit doar pentru 184 de ore, mentionez ca liberele nu se acorda din cauza sefilor care sunt foarte exigenti. Unde m-as putea adresa ? As putea da in judecata ?
Cel mai recent răspuns: kulymen , utilizator 23:31, 21 Martie 2011
athe a scris in primul topic deschis de dv.: :

puteti sa actionati angajatorul in instanta pt aceasta masura ilegala. instanta competenta este tribunalul - sectia litigii de munca.


Inainte de a trimite in instanta ar trebui sa vedem care sunt reglementarile in domeniu , si anume:
1. Legea 284/2010. Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice publicata in Monitorul Oficial nr. 0877 din 28 Decembrie 2010.
Actul nr. 284 din 28 Decembrie 2010
ART. 18
(1) Pentru munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se aplica prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Plata muncii prestate peste durata normala a timpului de lucru se poate face numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic, fara a se depasi 360 de ore anual. In cazul prestarii de ore suplimentare peste un numar de 180 de ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor, potrivit legii.
(3) La locurile de munca la care durata normala a timpului de lucru a fost redusa, potrivit legii, sub 8 ore pe zi, depasirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzator.
(4) Prevederile alin. (1) nu se aplica persoanelor salarizate prin plata cu ora sau prin cumul de functii.

2. Legea 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice.
Art. 9
(1) In anul 2011, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.

(2) In anul 2011, ordonatorii de credite nu vor acorda premii si prime de vacanta.

3. Legea nr.330/2009 .... ..legea este in prezent abrogata.
Art. 19
(1) Orele prestate peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul incadrat in functii de executie sau de conducere se compenseaza cu timp liber corespunzator.
(2) In cazul in care munca prestata peste durata normala a timpului de lucru nu a putut fi compensata cu timp liber corespunzator, conform alin. (1), aceasta se plateste in luna urmatoare, cu un spor de 75% aplicat la salariul de baza.
(3) Munca prestata peste durata normala a timpului de lucru si sporul prevazute la alin. (2) se pot plati numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic, fara a se depasi 360 de ore anual. In cazul prestarii de ore suplimentare peste un numar de 180 de ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor, potrivit legii.
(4) La locurile de munca la care durata normala a timpului de lucru a fost redusa, potrivit legii, sub 8 ore pe zi, depasirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzator.
(5) Prevederile alin. (1) nu se aplica persoanelor salarizate prin plata cu ora sau prin cumulul de functii in aceeasi unitate, la functia cumulata.
mentionez k lucrez in cadrul armatei iar noi nu avem sindicat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Orele suplimentare dana radu dana radu Inainte de 1.01.2010 sarbatorile legale,simbetele si duminicile,lucrate ne erau platite cu un spor de 100% si ni-se acorda un liber in timpul ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare hp777 hp777 Buna ziua. Am o incertitudine cu privire la plata orelor suplimentare efectuate, care nu au putut din motive obiective sa fie compensate cu ore libere in ... (vezi toată discuția)
Ce sporuri se pot obtine in administratia publica locala...? Dumitrovici Dumitrovici Tinand cont ca legea permite acordarea unui spor de pana la 30% din salarul unui angajat din administratia publica locala( cazul meu)...ce demersuri trebuie ... (vezi toată discuția)