avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata ore suplimentare

Buna ziua.
Am o incertitudine cu privire la plata orelor suplimentare efectuate, care nu au putut din motive obiective sa fie compensate cu ore libere in termenul legal 1
Mentionez ca sunt angajat in armata si vreau sa stiu daca exista cumva cadrul legal ca acestea sa fie platite, si sunt si alti colegi care sunt in aceeasi situatie, atat militari cat si civili.
Pana in anul 2016 inclusiv stiu ca scria in lege ca este interzisa plata lor, ...dar in 2017 cum este?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:58, 12 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incepand cu data intrarii in vigoare a Legii 153/2017:
Art. 21. - Sporul pentru munca suplimentară
(1) Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

(2) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.

(3) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.

(4) Plata muncii în condițiile alin. (2) și (3) se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic în scris, fără a se depăși 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii.

(5) La locurile de muncă la care durata normală a timpului de lucru a fost redusă, potrivit legii, sub 8 ore pe zi, depășirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzător.

(6) Prevederile prezentului articol nu se aplică persoanelor salarizate prin plata cu ora, prin cumul de funcții în cadrul aceleiași instituții sau autorități publice ori persoanelor angajate cu timp parțial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca efectuata sambata si duminica Mainerici  Ctin Mainerici Ctin la o institutie publica pentru orele efectuate sambata si duminica , nu se acorda timp liber si spor de sambata,iar dupa 60 de zile se considera munca ... (vezi toată discuția)
Plata orelor lucrate in repausul saptamanal Cornelcr28 Cornelcr28 Buna ziua,lucrez la primarie in ture de 12h inclusiv sambata,duminica si in sarbatorile legale,va rog sa imi spuneti ,daca nu depasesc nr de ore lucrate in ... (vezi toată discuția)
Spor sambata duminica Adilica Adilica Daca nu este prevazut in contractul individual de munca nici un spor pt munca desfasurata in zilele de sambata si duminica si angajatorul nu doreste ... (vezi toată discuția)