avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca efectuata sambata si duminica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca efectuata sambata si duminica

la o institutie publica pentru orele efectuate sambata si duminica , nu se acorda timp liber si spor de sambata,iar dupa 60 de zile se considera munca suplimentara efectuata in repausul saptamanal si se platesc cu salariul de baza aferent si un spor de 100%,cf legii153/2017. Este CORECT? CODUL MUNCII SE APLICA SI FUNCTIONARILOR PUBLICI?
Cel mai recent răspuns: Mainerici Ctin , Contabil 22:00, 12 Decembrie 2017
Potrivit Legii nr.153/2017, art.21:
(1) Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

(2) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.

(3) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.


Asadar, regula este compensarea prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, iar exceptia este plata sporului.

Munca in zilele de repaus saptamanal nu intra in categoria orelor suplimentare.
atunci ce se intelege la art.21 lit 3 l 153 referitor la munca suplimentara prestata in zilele de repaus
concret: daca se lucreaza in zilele de repaus conform codului muncii se acorda liber si un spor pentru orele lucrate.Daca nu se acorga liber corespunzator atunci se considera si munca suplimentara si se acorda un alt spor(daca nu se acorda șiber in 60 de zile).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor lucrate in repausul saptamanal Cornelcr28 Cornelcr28 Buna ziua,lucrez la primarie in ture de 12h inclusiv sambata,duminica si in sarbatorile legale,va rog sa imi spuneti ,daca nu depasesc nr de ore lucrate in ... (vezi toată discuția)
Spor sambata duminica Adilica Adilica Daca nu este prevazut in contractul individual de munca nici un spor pt munca desfasurata in zilele de sambata si duminica si angajatorul nu doreste ... (vezi toată discuția)
Compensatii sambete lucrate la bugetari dupa legea 153/2017 ContSters446655 ContSters446655 buna ziua. Va rog sa ma lamuriti cum se compenseaza corect o zi de sambata lucrata intr-o institutie de stat, tinand cont de faptul ca nu se plateste spor ... (vezi toată discuția)