avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... orele suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

orele suplimentare

Inainte de 1.01.2010 sarbatorile legale,simbetele si duminicile,lucrate ne erau platite cu un spor de 100% si ni-se acorda un liber in timpul saptaminii.Conform legii unice a salarizarii mai e valabil acest mod de calcul.
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 09:53, 16 Februarie 2010
Art. 19 din Legea nr.330/2009 prevede :
(1) Orele prestate peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul incadrat in functii de executie sau de conducere se compenseaza cu timp liber corespunzator.
(2) In cazul in care munca prestata peste durata normala a timpului de lucru nu a putut fi compensata cu timp liber corespunzator, conform alin. (1), aceasta se plateste in luna urmatoare, cu un spor de 75% aplicat la salariul de baza.
(3) Munca prestata peste durata normala a timpului de lucru si sporul prevazute la alin. (2) se pot plati numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic, fara a se depasi 360 de ore anual. In cazul prestarii de ore suplimentare peste un numar de 180 de ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor, potrivit legii.
(4) La locurile de munca la care durata normala a timpului de lucru a fost redusa, potrivit legii, sub 8 ore pe zi, depasirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzator.
(5) Prevederile alin. (1) nu se aplica persoanelor salarizate prin plata cu ora sau prin cumulul de functii in aceeasi unitate, la functia cumulata.
Si art. 20 din aceeasi lege prevede urmatoarele: - Munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se plateste cu un spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite. Munca astfel prestata si platita nu se compenseaza si cu timp liber corespunzator.

Dar...pentru ca trebuia sa existe si un "dar", art. 30 (7) din aceeasi minunata "biblie a salarizarii in sistemul bugetar":)) ne anunta senin ca prevederile art.19(2) si art. 20 din lege nu se aplica in anul 2010!!!
Ca urmare, anul acesta facem "voluntariat"!!#-o
noi ne incadram la art.5 anexa nr.II al acestei legi personalUAMS deci cum ar trebui sa fim platiti cu sporde100% si cu liber sau numai cu liber
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2010
dana radu, utilizator
In unitatile sanitare se aplica prevederile art.5 din Anexa II . Avand in vedere ca activitatea in unitatile sanitare nu poate fi intrerupta , orele prestate in zilele de sambata si duminica se salarizeaza cu un spor de 100% (in cadrul programului normal de lucru)
La noi se platesc normal iar sporul de 100% rezulta din liberele platite .
Sunt primite instructiuni de la MS prin care ni se face cunoscut faptul ca aceste zile se platesc la nivelul salariului din decembrie .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 284/2011 stelarman stelarman In legea 284/2011 se stipuleaza ca: \\" Art. 2. - (1) Munca prestata de personalul din unitatile sanitare, de asistenta sociala si de asistenta ... (vezi toată discuția)
Nelamurire munca in week-end 77gabi 77gabi Lucrez intr-un spital de boli pulmonare.Graficul de lucru este 8 ore pe zi cu sambete duminici platite normal si compensate cu timp liber in cursul ... (vezi toată discuția)
Agent paza bugetar istvan63 istvan63 Se iau in considerare orele festive? (vezi toată discuția)