avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Drept de folosinta asupra terenului
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Drept de folosinta asupra terenului

detin un teren cu suprafata de 1200mp.Pe acest teren,cu acceptul meu un prieten a constriut o hala pentru care a obtinut si autorizatie de constructie.hala este construita pe 300mp.Am convenit cu el sa imi dea si mie o parte din chiria pe care o incasa de pe urma acestei hale.De 1 an hala nu a mai fost inchiriata pt ca nu s-au gasit chiriasi.in aceste conditii eu as vrea sa vand terenul.Cum sa procedez?Pot sa ii cer sa ridice hala de pe terenul meu?
Cel mai recent răspuns: roxxa_m , utilizator 21:41, 10 Martie 2011
ati incheiat cu prietenul dvs un act in ceea ce priveste utilizarea terenului pe o anumita perioada de timp?mai ales ca s-a edificat si o constructie.
am dat o declaratie notariala prin care sunt de acord ca el sa
edifice pe terenul proprietatea mea orice fel de constructii civile sau industriale,si sa foloseasca terenul pe toata durata existentei constructiilor cu titlu gratuit.
inteleg;
in acest caz, dvs puteti sa vindeti respectivul teren doar in conditiile in care se va gasi vreun cumparator care sa ii convina ca pe respectivul teren se afla in prezent constructia edificata. practic,dvs ati semnat la notar prin acare ati conferit prietenului un drept de superficie.acesta reprezinta un drept perpetuu, si este imprescriptibil extintiv.
in aceste conditii,valoarea respectivului teren este fff mult diminuata.acel drept de superficie se poate stinge doar in cazul in care:
-constructia este demolata, iar demolarea sa se fi dispus legal
-cand respectiva constructie piere( sau este desfiintata)
- prin conjuctia posesiilor.
ca idee-acest drept de superficie este reglementat de art 494 c civ
va multumesc pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de superficie mihai09 mihai09 sunt proprietarul unui teren pe care este edificata o constructie de alta persoana pe baza unui contract de superficie asupra terenului. pot vinde acest teren, ... (vezi toată discuția)
Accesiune constructii PPPP PPPP Am o speta interesanta si as dori sfatul dvs.: De mai multi ani x detine cu contract de inchiriere de la y un \"spatiu hala\" ce are ca functiune ... (vezi toată discuția)
Donatie teren in timpul casatorie bianca27 bianca27 Buna ziua, Care este "soarta" unei constructii ridicata pe terenul unuia dintre soti, dobandit prin contract de donatie, in timpul casatoriei? Multumesc! (vezi toată discuția)