avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vrem sa divortam dar nici eu si nici sotia mea nu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vrem sa divortam dar nici eu si nici sotia mea nu suntem in romania

Buna seara am si eu o problema vrem sa divortam dar nu suntem in tara cum am putea face unde am putea sa ne adresam fara sa fim nevoiti sa venim in romania si cat mai urgent posibil
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 07:51, 12 Martie 2011
Pentru un divorţ pe cale amiabilă este necesar ca părţile să fie prezente. Dar în condiţiile legii, divorţul şi partajul se poate realiza de către un avocat împuternicit de cetăţeanul român din străinătate, în baza unei împuterniciri speciale. Procesul de divorţ se va desfăşura, în acest caz, în mod absolut asemănător cu cele în care părţile sunt prezente în proces. Pot exista, însă anumite complicaţii.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2011
Cabinet de Avocat Feraru Diana, Avocat
Fiecare dintre dvs. poate angaja pentru procesul de divort cate un avocat pe care sa-l imputerniciti printr-o procura speciala , totodata fiind necesar sa-i inmanati acestuia si dovezi al resedintei din tara pe al carei teritoriu va aflati.
Astfel, avocatii va pot divorta fara ca dvs. sa veniti in tara.
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
cum am putea sa facem mai exact cum angajam avocati si cam cat ar dura
nu avem copi si nu avem bunuri comune
Teoric ar trebuie sa aiba acces prin serviciile consulare, fiind considerat consul un functionar cu capacitatea de organizarea acte de stare civila. De fapt si acolo se poate casatori cetateani romani. Art.19 legii nr 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat

Codul familiei:
Art. 38^1
Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.
Dispozitiile art. 38 alin. 2 raman aplicabile.

Art. 38^2
Cererea de divort se depune de soti impreuna.
Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort.
La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.
Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
Dispozitiile art. 40 alin. 1 se aplica in mod corespunzator.
Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, potrivit prevederilor art. 38.
Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.


Legea procesuala si de fond aplicabil este romana potrivit art. 20 si 22 legii nr 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat.

Alte discuții în legătură

Divort ioanapricop ioanapricop buna ziua recurg la aceasta solutie pentru ca nu reusesc sa gasesc raspunsuri la intrebarile care le am sunt casatorita in romania cu un roman locuim ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia, divort in romania manuela_77 manuela_77 Persoanele in cauza au cetatenie romana insa s-au casatorit in Italia acum 8 ani.Acum 6 ani a fost intentat procesul de separare urmand ca acum sa se poata ... (vezi toată discuția)
Divort -partaj cu un cetatean strain lia80 lia80 M-am casatoriat in 2005 in Marea Britanie cu un cetatean britanic, dupa care am recunoscut casatoria si in Romania-Bucuresti. Avem o casa de vacanta amindoi ... (vezi toată discuția)