avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt - se poate retrage plangerea?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt - se poate retrage plangerea?

Buna ziua, imi cer mii de scuze daca nu am postat unde trebuie dar am remarcat site-ul acesta cand cautam raspunsul la o intrebare:
Se poate retrage plangerea in caz de furt?Si daca da il va scapa aceasta actiune pe prietenul meu de inchisoare?
Am aflat de curand ca o cunostinta o furat niste fiare vechi din o locatie(nu stiu de unde)o fost prins si da o marturisit ca el le-o luat.
Acuma mi-am amintit o scena dintr-un film in care tipul rau scapa daca reclamantul isi retrage plangerea(imi cer scuze dar chiar nu stiu chestiile juridice nici cat un bob de fasole) Prietenul meu are antecedente si o fost eliberat in jur de o luna
va rog frumos raspunde-ti urgent si inca o data mii de scuze daca nu am postat unde trebuie
Cel mai recent răspuns: Alexandru Bogdan , Avocat 19:51, 14 Martie 2011
Daca plangerea este retrasa inseamna ca nu mai exista acuzatie.Daca nu mai exista acuzatie,nu mai exista nici acuzat,deci,dupa parerea mea prietenul ar trebui sa scape.
Nu este asa.Furtul nu face parte din categoria infractiunilor pedepsite la plangerea prealabila.In acest caz nu este posibila retragerea plangerii, fapta urmand a fi cercetata.
Faptul ca prietenul dvs. este si recidivist va imaginati ca nu se poate astepta la o pedeapsa blanda. Pedeapsa este de la 1 la 12 ani daca este furt simplu, de la 3 la 15 ani daca este furt calificat.Pentru recidiva se aplica o pedeapsa mai mai mare, fiind posibil si un spor de pedeapsa.
Insa, Prietenul dvs. ar putea beneficia de reducerea pedepsei in situatia in care va pleda vinovat, inaintea inceperii cercetarii judecatoresti.
Conform noilor reglementari, inculpatul care recunoaste savarsirea unei infractiuni si solicita sa fie judecat potrivit procedurii simplificate beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii (cauza legala de reducere a pedepsei).
Eu nu vad pericolul social intr-un astfel de caz. Vechea poveste, pestii mari, scapa...Dosarul a ajuns la instanta? Faceti tot posibilul cand e la parchet de a se inceta pe 18 ind.1
S-a savarsit infractiunea de furt, este o infractiune cu un pericol social ridicat si de aceea se si pune actiunea penala in miscare din oficiu, Cum sa nu vedeti pericolul dintr-o astfel de fapta mai ales cand vorbim si despre un recidivist?
Justitia nu se face alergand numai dupa "pestii mari", daca ii ignoram pe cei mici acestia vor creste.
Persoana in cauza are toate sansele sa se intoarca dupa gratii si nu se va putea invoca in niciun caz art 18 ind 1 pt o infractiune de furt savarsita de un recidivist.
Sa isi ia un avocat cat mai repede.
//////
Asa vedeti dvs. speta. Cat credeti ca lua pe acele fiare? Stiti cat costa un kg? Din pacate sistemul e bolnav si cei care fura cu adevarat nu sunt astia mici..... Dezavantajul lui e ca e recidivist, dar Dumnezeu stie pentru ce gainarie....
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2011
avvalentina, utilizator

Alte discuții în legătură

Mai multe condamnari DelevanuMarius DelevanuMarius Buna ziua!! In urma cu 2 luni un bun prieten de-al meu a fost retinut pe o perioada de 29 de zile pentru infractiunea de santaj.s-a constituit un flagrant..La ... (vezi toată discuția)
Furt pe timp de noapte,adica magazin spart alis04 alis04 prietenul meu impreuna cu un alt baiat au fost prinsi cand au spart un magazin....nu aveau produsele la ei dar se aflau langa magazin.au recunoscut fapta si ... (vezi toată discuția)
Furt cablu nelu1976 nelu1976 ce pedeapsa poate lua un individ care a fost prins furand cablu ....?mentionez ca mai avea si 1 an suspendare pentru tentativa de furt si era in perioada de 3 ... (vezi toată discuția)