avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - Obligatii fiscale 2011
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - Obligatii fiscale 2011

Termen 15.03.2011

A. Plati
1. Efectuarea platilor anticipate privind impozitul pe venit, aferente trimestrului I/2011 (Codul Fiscal art. 82 alin. 3).
2. Efectuarea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate pe trimestrul I/2011 (Legea 95/2006 art. 257 alin. 2 lit. b).

B. DEPUNERE DECLARATII
1. Declaratia 390 VIES (daca este cazul), pentru operatiunile intracomunitare aferente lunii februarie 2011 (Codul Fiscal art. 156^4).
2. Declaratia 204 - se depune de catre Asociatiile fara personalitate juridica, pentru veniturile realizate in 2010.

Termen 25.03.2011

A. PLATI
1. Plata contributiei de asigurari sociale pentru luna februarie 2011 (Legea 263/2010 art. 11).

B. DEPUNERE DECLARATII
1. Declaratia 300 - platitorii lunar de TVA - pentru operatiunile desfasurate in luna februarie 2011 (Codul Fiscal art. 153 si art. 156^1).
2. Declaratia 112 - pentru cei care au calitatea de angajatori (Codul Fiscal art. 296^19 lit. e si lit. f).

Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 06:13, 2 Aprilie 2011
PFI -ul are aceleasi obligatii ca si PFA-ul?
fat frumos a scris:


2. Declaratia 112 - pentru cei care au calitatea de angajatori (Codul Fiscal art. 296^19 lit. e si lit. f).




Putina atentie, tocmai asta este una din particularitatile PFA-urilor, nu au voie sa angajeze.

Eventual punctul se adreseaza catre Intreprinderi Individuale (care tot un fel de PFa sunt dar numai ca au dreptul sa angajeze).

@balansoare
D390-are termen 15 ale lunii urmatoare perioadei pt care se face declaratia.
Si asta numai daca ati efectuat achizitii din UE, dar inaitne de toate trebuie sa fiti platitor de TVA si inregistrat cu declararea lunara a TVA+inregistrare in Reg Op Intracom.

Platile anticipate se fac in baza declaratiei de impunere pentru anul 2010 pe care se presupune ca ati depus-o prin ianuarie...

Daca sunteti platitor de TVA, declaratia se depune pana la 25 a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna sau trimestru in functie de cum v-ati inregistrat)

Mult succes!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
Cosmin Antohe, Contabil
Da, sunt de acord cu "putina atentie". P.F.A.- urile au voie sa angajeze, dar salariatii acestora nu au dreptul sa desfasoare activitatile pentru care au fost autorizate P.F.A.-urile (O.U.G. 44/2008 art. 2 si art. 17).

O.U.G. 44/2008
art. 2 - i) persoană fizică autorizată - persoana fizică autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă;
art. 17 - (1) PFA nu poate angaja cu contract de muncă terţe persoane pentru desfăşurarea activităţii pentru care a fost autorizată şi nici nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă.

Exista o interdictie referitoare la angajarea unor terte persoane in Codul Fiscal (art. 49), dar se referea doar la P.F.A.-urile impuse pe baza normei de venit.
Prin O.U.G. 117/2010 (art. I pct. 14), aceasta interdictie a fost eliminata incepand cu 01.01.2011.

Concluzie:
Un sofer de taxi, nu poate angaja un alt sofer, dar poate angaja de exemplu un mecanic auto.
Un programator IT, nu poate angaja un alt programator, dar poate angaja un sofer, o secretara etc.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal
PFI => ?????????????????????????????????
PFA => Persoana Fizica Autorizata - exercită o activitate lucrativă în calitate de comerciant INDIVIDUAL, adică nu are dreptul de a angaja personal calificat în domeniul autorizat de exercitare a activităţii (una singură), dar poate avea angajaţi în activităţi de deservire a persoanei AUTORIZATE-comerciant in sensul mai larg al Codului Comercial. Un mecanic-auto poate angaja o femeie de serviciu, un achizitor de materiale-piese, o secretară/telefonistă/contabilă.
II => Intreprindere Individuala, este o formă de derulare a activităţilor lucrative de către o persoană TITULAR DE INTREPRINDERE INDIVIDUALÃ, care poate fi angajator de forţă de muncă calificată în domeniul/domeniile de activitate autorizate.
Buna seara,

Si eu mi-am deschis, sa zic asa, P.F.A de 2 saptamani. Am platit impozitul pe profitul declarat, cf declaratiei estimative. Inteleg ca trebuie platita si contributia la asigurari sociale, care e (cred) 5,5% din profit. Dar daca pana la sfarsitul anului nu mai realizez venituri, sa presupunem, atunci la ce se aplica acest procent? Sau cat trebuie sa platesc in situatia aceasta? Pentru ca din ce am citit mai sus, e obligatorie plata acestor asigurari, desi e o aberatie, in special daca nu realizez venit pe o perioada de x luni.

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Pfa-pfi contributii la stat doar pt nov-dec 2011 geenabradea geenabradea Buna ziua, Am un Pfa caruia i-am intrerupt activitatea pe 3 ani, anul acesta nu am avut activitate deloc . Daca acum, in noiembrie incep activitatea,in ... (vezi toată discuția)
Pfa si salariata: platesc cass si ca p.f.a.? roxanaolsanschi roxanaolsanschi Buna ziua. Sunt salariata din 1993 la stat si mi se retine CASS( asigurari sanatate) lunar.Din 2010 mi-am facut si un Pfa pt care mi s-a spus ca nu mai ... (vezi toată discuția)
Pfa obligatii fiscale georgianamoroi georgianamoroi Ce obligatii fiscale are un PFA , (somaj, pensii, sanatate) si ce cote? Stiu ca trebuie sa plateasca 16% impozitul, dar nu stiu exact celelalte obligatii pe ... (vezi toată discuția)