avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa II de munca nevalorificata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa II de munca nevalorificata

Buna ziua,
Data nasterii : iulie 1951, sex feminin
Pensie anticipat partial Lg 19/2000 : iulie 2005
Stagiu de cotizare: 28 ani 10 luni
Am lucrat ca economist si ca programator , in grupa a II a de munca 7 ani si 7 luni, In perioada 1982 – 1993, conf art. 2 din HG 559/1990 si pct 5 din Anexa Odinului 969/1990 al Ministerului Industriei Chimice si Petrochimice- inscris in cartea de munca. Prin adresa eliberata de angajator in febr. 2011, baza legala de mai sus se completeaza cu Ordin 50/1990 si Ordin 125/1990.La stabilirea pensiei anticipate partiale Casa de Pensii nu a luat in calcul grupa a II a de munca pe motiv de incadrare eronata. In martie 2011 am primit Decizia de pensie pentru limita de varsta, vreau sa actionez in justitie si va rog sa-mi spuneti, care sunt avantajele, in cazul in care castig:
-beneficiez de 1 an reducere pensie, cu alte cuvinte aveam drept de pensie pentru limita varsta incepand cu iunie 2009,
-daca beneficiez de OUG 100/2008 si incapand din ce data.
Pot cere recalcularea retroactiva a procentului de diminuare pensie anticipate partiala(prin adaugarea anului datorat gr.a II a).
Va multumesc
luciapopp a scris:
Am lucrat ca economist si ca programator , in grupa a II a de munca 7 ani si 7 luni, In perioada 1982 – 1993, conf art. 2 din HG 559/1990 si pct 5 din Anexa Odinului 969/1990 al Ministerului Industriei Chimice si Petrochimice - inscris in cartea de munca.

Daca perioada lucrata in grupa II de munca este inscrisa in carnetul de munca, casa de pensii era obligata sa o valorifice. Adresa ulterioara a angajatorului nici nu era necesara.

luciapopp a scris:
-beneficiez de 1 an reducere pensie, cu alte cuvinte aveam drept de pensie pentru limita varsta incepand cu iunie 2009,

Parerea mea este ca nu aveti cum sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta din 2009. Trebuia sa depuneti cerere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta in 2009, casa de pensii sa emita decizie de respingere iar dvs. sa contestati aceasta decizie. Potrivit Legii nr. 19/2000, trecerea de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta se face la cerere, iar dvs. n-ati formulat aceasta cerere.

luciapopp a scris:
-daca beneficiez de OUG 100/2008 si incapand din ce data.

Punctajul suplimentar il puteti obtine, din octombrie 2009.

luciapopp a scris:
Pot cere recalcularea retroactiva a procentului de diminuare pensie anticipate partiala(prin adaugarea anului datorat gr.a II a).

Nu, in niciun caz. Nu ati contestat decizia de pensie anticipata partiala emisa in 2005 si a intervenit si prescriptia, care este de 3 ani in materia asigurarilor sociale.
Va multumesc foarte mult pentru ajutor. Vin cu o completare, in iulie 2007 am inaintat o adresa la Casa de pensii (nu o contestatie) prin care solicitam motivele neluarii in calcul a grupei a II a, mi s-a raspuns in mai 2008 ca functia si lucul de munca nu figureaza pe lista cu incadrari in grupa a II a.
Mai am ceva de completat: in situatia in care am aflat in luna mai 2008, pozitia Casei de pensii, nu am stiut ce sa fac, decat sa astept Decizia de pensie pentru limita de varsta ca sa pot actiona in justitie.
Este drept ca nu am actionat in justitie in 2005 pentru ca eram convinsa ca "baza legala este eronata'' asa cum scria in Decizia pentru pensia anticipata partial. Cam dupa doi ani am aflat ca fosti colegi de serviciu au avut castig de cauza in justitie pe acceasi baza legala.
Va multumesc anticipat.
Sesizarea trimisa casei de pensii nu va ajuta la nimic. In orice decizie de pensie scrie clar "conform art. 87 din Legea nr. 19/2000, decizia de pensie poate fi contestata in termen de 45 de zile de la comunicare, la instanta judecatoreasca competenta". In plus, v-am spus, a intervenit prescriptia. Puteti obtine drepturi de acum inainte, in niciun caz din 2005.
Va multumesc foarte mult pentru consultanta.

Cu multa stima.
Lucia Popp

Se poate inchide topicul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie cu vechime completa in munca codrut1950 codrut1950 Va rog daca se poate sa imi precizati data pana cand a fost posibila iesirea la pensie la 62 de ani, grupa III (functionar birou) cu vechime integrala de 39 ... (vezi toată discuția)
Pensie grupa 1 de munca capatanacatalin capatanacatalin sant nascut in an 1959 ianuarie angajat cu c.m oct 1976 pana 1981 iunie intre care satisfacut in 1979 iunie pana 1980 decembrie stagiul militar din 10 iun ... (vezi toată discuția)
Pensie anisob anisob cand se poate pensiona un barbat ,nascut in iulie 1956, lucreaza din 1974 ca si strungar, are36 de ani pe cartea de munca daca ar avea grupa 2 ar avea vre ... (vezi toată discuția)