avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

cand se poate pensiona un barbat ,nascut in iulie 1956, lucreaza din 1974 ca si strungar, are36 de ani pe cartea de munca

daca ar avea grupa 2 ar avea vre un avantaj?
va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
anisob, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:35, 23 Ianuarie 2010
Poate beneficia de:
- pensie pentru limita de varsta incepand cu Iulie 2021, respectiv la implinirea varstei de 65 ani;
- pensie anticipata partiala incepand cu Iulie 2016, respectiv la implinirea varstei de 60 ani.
anisob a scris:

daca ar avea grupa 2 ar avea vre un avantaj?

Interesanta intrebare! B-)
Sa raspund tot cu o intrebare: in anul 2010 mai poate hotari fostul angajator daca a lucrat sau nu in grupa de munca? Ordinul nr. 50/1990 a fost abrogat din 2001.

Pentru activitatea desfasurata in grupa II de munca se acorda un stagiu suplimentar pentru fiecare an intreg lucrat in grupa de munca, punctaj suplimentar conform OUG nr. 209/2008 iar varsta standard de pensionare este redusa conform art. 42 din Legea nr. 19/2000.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
ma scuzati ca revin tot cu o intrebare, dar e adevarat ca din 36 de ani pe cartea de munca la calcularea pensiei se vor scade concediile medicale si cele de odihna?
va multumesc
Nu, nu este adevarat. Constituie stagiu de cotizare si sunt avute in vedere la calculul punctajului mediu anual si perioadele in care un angajat s-a aflat in concediu medical sau in concediu de odihna deoarece din veniturile primite in acele perioade s-a retinut si platit CAS.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand ma pot pensiona anticipat partial. mplfolty mplfolty Sunt nascut la 10 sept 1950. Am muncit in perioada 1aug.1974 pana la 17aug 2009. In aceasta perioada am satisfacut si stagiu militar in perioada18 sept 1974 - ... (vezi toată discuția)
Recalculare punctaj pensie Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius Bunicul meu s-a pensionat in 01.08.1988(sub incidenta legii 3 din \'77). A lucrat in grupa 1 de munca 20 de ani si 3 luni. Actuala decizie de pensionare ii ... (vezi toată discuția)
Cind ma pot pensiona !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta ... (vezi toată discuția)