avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tagada paternitatii-urmari?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tagada paternitatii-urmari?

Am dubii ca fiul meu este al meu.
Am declansat actiunea de tagada a paternitatii in instanta. Exista eventuale urmari daca in urma testului adn voi fi declarat 99,9% tatal lui?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:04, 3 Iunie 2008
Nu, singurul efect este acela că dubiile vi se vor risipi cu privire la incertitudinea că sunteţi tatăl copilului dv.
Acţiunea în tăgada paternităţii declanşată de tatăl, soţul mamei copilului, introdusă în termenul legal, va fi respinsă ca neîntemeiată dacă în urma expertizelor genetice se stabileşte în proporţie de 99,99%, respectiv de 100% în cazul expertizei ADN, că soţul mamei este tatăl copilului, astfel că singura sancţiune va fi că veţi suporta integral cheltuielile de judecată ocazionate de acest proces.;)
Bineînţeles, în timp, când copilul va creşte şi va afla de demersul dv. poate va strâmba un pic din nas, dar îi veţi explica la acel moment temerile dv. şi va înţelege...;)
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
De ce nu faceti intai un tes de gen in afara unui proces, ca si-asa e scump si scapati de instante si de avocati...
Si, in functie de rezultat, vedeti ce faceti mai departe.

Cora, teste genetice sunt teste ADN, e acelasi lucru.
Nu iese 100%. Daca va iese 99,9%, intrebati specialistul care face testul ce inseamna, de ce nu iese un rezultat absolut sau cautati pe net raspunsuri de gen.
De asemenea, puteti comanda un test on-line, sunt unele chiar de precizie 99,99% sau peste (adica, de regula, cu mai multi 9 dupa virgula) si costa mai putin ca un test la IML.

Multa bafta!
Fiecare om mosteneste materialul genetic in proportii perfect egale: 50% de la mama, respectiv 50% de la tatal biologic.
Atunci cand un barbat este testat in calitate de prezumptiv tata biologic si caracteristicile din profilul sau ADN nu corespund cu acele caracteristici paternale din profilul ADN al copilului, respectivul barbat este exclus de la paternitate. Concluzia de excludere este absoluta, de 100% .
Atunci cand un barbat este testat in calitate de prezumptiv tata biologic si caracteristicile din profilul sau ADN corespund cu acele caracteristici paternale din profilul ADN al copilului, respectivul barbat poate fi tatal biologic. O concluzie de confirmare a paternitatii se formuleaza intotdeauna prin calcularea unei probabilitati de paternitate care poate atinge valori de peste 99,9999%. Eu am fost mai darnică şi am spus 100%.
Este adevărat Avlil, am dorit să scriu teste clasice de stabilire a filiaţiei şi nu genetice, scuze!
Evaluările „clasice” în materie de stabilire a paternităţii presupun trei tipuri de examinări:
- examenul serologic, pentru stabilirea transmisibilităţii unei grupe sanguine determinate de la părinţi la copil;
- examenul dactiloscopic, prin care sunt analizate comparativ desenele papilare ale bărbatului şi ale copilului;
- examenul antropometric, urmărind să determine eventualele semne anatomice comune, cum ar fi particularităţi anatomice, malformaţii congenitale, boli ereditare etc., prezente atât la tată, cât şi la copil.
Mai complexe şi mai exacte, expertizele genetice efectuate în sistemul HLA, bazate pe analiza transmiterii genetice a caracterelor, sunt în măsură să se pronunţe asupra filiaţiei cu o marjă de eroare de numai 0,0001 %. ;)

Avlil, dacă face un test extrajudiciar, acesta nu poate decât să-l convingă de faptul că este în proporţie de 99,9999% tatăl copuilului, sau că 100% nu este tatăl copilului, testul extrajudiciar nefiind admis în instanţă. Oricum, utilizatorul are pe rol o acţiune în tăgada paternităţii, astfel că o astfel de recomandare, în acest moment, este inutilă.;)
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
multumesc pt raspunsuri.
Eu am incercat un bluf , fara sa consult un avocat.
Daca sotia se sperie de test stiu ca are dubii , daca e deschisa inseamna ca e certa pe pozitie.
Intrebarea corecta era : pot sa renunt in timpul "mersului" la test? intr-adevar este cam scump....
Si copilul imi seamana si mie .... Insa mai mult mamei.
Puteţi oricând renunţa la judecată, iar dacă nu renunţaţi la judecată dar în instanţă nu solicitaţi proba cu expertiza medico-legală, instanţa va respinge acţiunea ca neîntemeiată.;)
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Proces pentru paternitate florian_alexandru florian_alexandru buna ziua.am un copil de peste 1 an provenit dintr-o relatie nu tocmai serioasa cu un barbat.el acum nu recunoaste copilul si suntem in proces.prima data nu ... (vezi toată discuția)
Testul adn r.mihaela24 r.mihaela24 Costul testul ADN este mai scump daca se face prin instanta sau daca se face de comun acord?cum e mai bine ? (vezi toată discuția)
Dovedirea paternitatii ginutzajoco ginutzajoco buna seara , am si eu o intrebare, daca tatal nu vrea sa recunoasca copilul, eu pot sa il dau in judecata pt stabilirea paternitatii, insa cheltuielile le voi ... (vezi toată discuția)