avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensionar in functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensionar in functie

In cazul in care, intr-o institutie publica:(, cu personal contractual cineva indeplineste conditiile pentru pensionare si totusi este in continuare angajata ce se poate face? Persoana respectiva ocupa un post cu salarizare si gradatie maxima si ar fi trebuti sa fie pensionata de peste 1 an. Va multumesc:(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:47, 2 Iunie 2008
Daca ati vrut sa intrebati cum puteti inceta CIM-ul salariatei, incetarea se face conform prevederilor art. 56 lit.d) Codul muncii (si apropo, o puteati face de la data comunicarii deciziei de pensionare ...).
Potrivit art.61 lit.e din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în cazul în care salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu a solicitat pensionarea în condiţiile legii.
Asadar, daca sunt indeplinite cele doua conditii - indeplinirea în cazul de catre salariat a condiţiilor de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi salariatul sa nu fi solicitat pensionarea - angajatorul poate sa il concedieze in temeiul art.61 lit.e C.mun. (angajatorul nu este obligat sa-l concedieze). Prin urmare, angajatul poate sa isi continue activitatea in cadrul unitatii respective daca angajatorul nu a dispus concedierea lui.
Cred ca nu am fost destul de explicita. Cine initiaza procedura de pensioanre in vederea primirii deciziei?
Angajatorul sau angajatul. Va dati seama, ca angajatul nu are nici un interes sa devin pensionar si daca nu exista temei legal care sa-l oblige sa se pensioneze nu o face.:D
Sunt doua variante :
1. daca salariatul nu solicita pensionarea, atunci angajatorul are posibilitatea sa-i desfaca contractul de munca potrivit art.61 ali.1 lit.e C.mun.
2. daca salariatul solicita pensionarea, atunci potrivit art.56 lit.d din C.mun. c.i.m al acestuia inceteaza de drept.

Pensionarea o solicita angajatul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unitatea poate inceta contractul individual de munca inainte de primirea deciziei de pensionare? munteanu_gyna munteanu_gyna am fost pensionata la data de 01 februarie 2010 conform codului muncii, pentru limita de varsta, art.61 lit.e. imi poate inceta contractul de munca inainte de ... (vezi toată discuția)
Pensionare Un salariat care si-a depus actele pentru pensionare la Casa de pensii trebuie sa fie platit in continuare pana la primirea deciziei de pensionare? Ce se ... (vezi toată discuția)
Cumul salariu pensie noneyro noneyro Se poate continua CIM dupa virsta de pensionare, cumulind salariul cu pensia, deci fara incetarea CIM ? (vezi toată discuția)