avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cartea de munca sau nu ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cartea de munca sau nu ?

Buna ziua,

Am urmatoarea problema: in luna octombrie 2010 m-am angajat pentru prima data la o firma,pe o perioada determinata de 2 luni. Spre jumatatea lunii decembrie 2010 am incheiat colaborarea cu firma respectiva. Nici pana acum nu am reusit sa-mi recuperez cartea de munca ( aproape 3 luni),neafland nici nr de cutie sau nr de dosar pentru a ma duce personal la cartea de pensii sa o pot recupera singur. Am vb cu contabila si am aflat cu stupoare ca de fapt cartea mea de munca nu a fost intocmita,ea luand de la firma o alta carte de munca (crezand ca este a mea) si a dus-o la scanat la ITM.
Mi-a spus ca acum trebuie sa-mi dea doar o chitanta cu stampila ITM in locul cartii de munca care ar fi trebuit sa fie facuta deja (copertiile pt cartea de munca nu se mai gasesc acum). Pe langa asta, trebuie sa-mi dea si contractul original pe care nu l-am primit, eu avand doar fluturasi de lichidare cand am luat ultimul salariu (fara stampila fara nimic,doar o foaie A4 pentru fiecare luna) .
Prietenii mei m-au sfatuit sa insist sa-mi faca acea carte de munca (care trebuia facuta) pentru ca este mai sigur asa,nu se stie ce se schimba si este mai bine sa am cartea de munca facuta.
Doresc sa ma sfatuiti cum as putea proceda cel mai bine in acest caz,care ma enerveaza numai cand ma gandesc la el.
Va multumesc !

PS: Am facut o sesizare online la ITM recent.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:45, 28 Martie 2011
Daca nu ati avut carnet de munca, in locul acestuia trebuie sa va elibereze o adeverinta de vechime vizata de catre ITM.
Tipizate de carnete de munca nu se mai gaseau pentru vanzare inca de la inceputul anului trecut.

P.S.
La ce ITM ati depus sesizarea?
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc frumos pentru raspuns. As avea o intrebare: in mod normal,cand eu am semnat in octombrie,nu ar fi trebuit sa-mi faca neaparat carte de munca ? (in octombrie se gaseau).

Sesizarea am facut-o aici [ link extern ]
,la pagina contact ,dar cred ca am sa ma duc saptamana viitoare sa las o sesizare in scris.

Sa inteleg,ca trebuie sa astept acea adeverinta de vechime vizata de catre ITM care va inlocui carnetul de munca.

Sper sa fie amendati,si-au cam batut joc.

PS: fluturasi de lichidare nu trebuie sa aiba si ei o stampila a firmei respective?
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2011
Andrei Paraschiv, utilizator
1. Nu depuneti doua sesizari cu acelasi obiect ... În cazul în care adresati aceleiaşi autorităţi sau instituţii publice mai multe petiţii, sesizând aceeaşi problemă, acestea se vor conexa, urmând să primiti un singur răspuns care trebuie să facă referire la toate petiţiile primite.

2. Fluturasi de salarii nu trebuie sa poarte stampila unitatii.

3. In octombrie 2010 nu se mai gaseau carnete de munca, acestea au cam disparut de pe la sfarsitul anului 2009 - inceputul anului 2010.
Vreau sa va intreb daca in afara de plangere online la ITM,as mai putea face ceva. Am vb cu contabila de curand,care pe langa faptul ca e neserioasa mai este si nesimtita,ca saptamana viitoare poate reuseste ("nu sunteti grijea mea de mare interes") asta dupa ce am asteptat deja 3 saptamani,ca poate rezolva.
Ce as putea face,ca m-am saturat sa astept ? Cartea de munca nu mi-a facut (foarte probabil ) iar contributiile la stat nu stiu dc au ajuns unde trebuie(probabil nici nu le-a intocmit). Probabil nu va fi nici amendata de ITM,ca dee, traim in Romania.
Mergeti la ITM la inspectorul la care este arondat acest angajator si vedeti care este situatia adeverintei dvs de vechime ... .

Pentru plata contributiilor puteti sesiza ANAF-ul . De asemenea, puteti solicita de la Casa de Pensii un certificat de stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura certificare carnete de munca de itm crisadi crisadi buna ziua Astazi am fost la ITM cu 100 carnete de munca inchise cu 01.01.2011 ( am aprobare de inscriere in carnete) . D-na inspector foarte draguta mi le-a ... (vezi toată discuția)
Carnet munca ne-creat de catre angajator. emiliapana emiliapana Buna ziua, Lucrez din 2007, acesta fiind primul meu job. Angajatorul mi-a comunicat recent ca nu a intocmit un carnet de munca pe numele meu. Este corect? ... (vezi toată discuția)
Dupa 1 an de munca nu am carte de munca, ci doar o adeverinta ionela1987 ionela1987 Dupa 1 an de munca nu am carte de munca, ci doar o aveverinta( cu o stampila de la I.T.M.) in care e precizata periaoada in care am lucrat la firma respectiva ... (vezi toată discuția)