Buna ziua, in urma decesului tatalui meu, eu si mama suntem unicele mostenitoare. Am inteles ca ea nu poate legal sa renunte la mostenire in favoarea mea, deci dupa efectuarea succesiunii, ea primeste trei sferturi si eu un sfert, corect? Interbarea este daca eu pot trece locuinta pe rolul meu la primarie , sa platesc eu impozitul; bineinteles ca mama este de acord.
Daca este ceva neclar, intrebati-ma, poate nu am fost destul de explicita.
Multumesc.
Buna seara!
Mama dvs. poate renunta la partea ce i se cuvine urmare dezbaterii mostenirii de pe urma tatalui dvs. . Dvs. va puteti inregistra in evidentele primariei cu cota-parte din bunurile mostenite , conform certificatului de mostenitor ...
La notariat mi s-a spus ca mama nu poate sa renunte la partea ei, astfel incat sa imi revina mie tot apartamentul. Mentionez ca este singurul imobil dezbatut in succesiune. A gresit notarul?
Mama ARE o jumatate prin cumparare. (impreuna cu tata)
Si mai primeste 1/4 din jumatatea defunctului, prin mostenire.
Mama poate sa NU primeasca ceea ce i-ar reveni ca mostenire dupa tata. (1/4 din 1/2 = 1/8) pentru ca nimeni nu este obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine. (poate sa renunte la ea)
Dar nu poate sa se lepede pur si simplu printr-o banala declaratie SI de ceea ce ARE prin cumparare. Jumatatea aceasta (dobandita prin cumparare) poate fi vanduta (act de v-c), poate fi donata (act de donatie) poate fi instrainta contra a ... (contract de intretinere, schimb) etc. Sau poate fi IMPARTITA (partaj /iesire din indiviziune) cu dvs.
Solutii:
- mama ramane cu jumatatea ei
- primiti dvs. jumatatea tatalui (Certificat de mostenitor - mama renunta sau declara ca nu a acceptat mostenirea dupa sot)
Pas 2 = partaj/iesire din indiviziune , in urma caruia primiti dvs. toata casa si mama primeste de la dvs. o sulta in bani, corespunzatoare valoric jumatatii ei din casa.
Asta este calea prin care puteti ramane cu TOATA casa.