"Exista 2 tipuri de echipamente de lucru:
1. Echipamentul individual de lucru reprezinta echipamentul care are ca scop protejarea imbracamintei si/sau a incaltamintei lucratorului (ex. halate, salopete, bocanci, pantofi etc.); costul acestuia se suporta in proportie de 50% de catre lucrator, cu exceptia cazului in care angajatorul a optat pentru un anumit tip de echipament, inscriptionat cu sigla unitatii 9deci, in acest caz, echipamentul de lucru este suportat in totalitate de angajator).
2. Echipamentul individual de protectie, are ca scop protejarea lucratorului de anumiti factori de risc de accidentare si/sau imbolnavire (ex. masti de gaze/praf, centuri de siguranta, manusi de protectie, incaltaminte de protectie cu bombeu metalic, sorturi de protectie, ochelari de protectie etc.); costul echipamentului individual de protectie este suportat in totalitate de catre angajator.
CCM la nivel national, Art. 28. - (1) Contravaloarea echipamentului de protectie se suporta integral de catre angajator.
(2) Contravaloarea echipamentului de lucru se suporta potrivit prevederilor legale si celor din contractele colective de munca de la celelalte niveluri.
(3) in toate cazurile in care, in afara echipamentului de lucru prevazut de lege, patronul cere o anumita vestimentatie speciala, ca echipament de lucru, contravaloarea acesteia se suporta integral de catre angajator."
www.avocatnet.ro/content/for...