Eu sant in concediu pentru cresterea copilului de 10 luni .In luna martie a acestui an m-am hotarat sa incep serviciul la vechiul loc de munca ,am cazut de acord cu sefii mei ca in prima luna sa mergem mai pe cai nelegale "mare graseala am facut" ,si anume sa nu-mi reanoiasca contractul de munca ,eu uramand sa muncesc o luna la negru.Am facut o cerere nedatata pentru reanceprea serviciului in caz ca era vreun control o datam imediat.Dupa o luna au fost ceva conflicte intre iar ei nu au mai vrut ca eu sa ma duc la servici (eu primind in continuare indemnizatia pentru cresterea copilului ).Nu mi-am primit salariul pentru luna lucrata iar acum dupa aproape 2 luni i-mi trimit scrisoare ca i-mi desfac contractul de munca .
Intrebarea mea este ,poate sa-mi desfaca contractul de munca atata timp cat sunt in concediu.
Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani - art.60 alin.1 lit.e C.mun.
Aceasta prevedere nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Cum ramane cu cererea aceea e care eu am facut-o pentru reantoare la servici dar, care nu a fost inregistrata si datata la momentul respectiv ?Puteau sa o inregistreze dupa ce a intervenit conflictul ?Daca da , eu nu am primit nici o decizie din care sa reiasa ca se reia contractul meu de munca.
Probabil ca se vor folosi de ea, pentru desfacerea contractului de munca. Intrucat nu se poate dispune concedierea in perioada concediului de crestere copil, cu exceptia prevazuta de colegul elis, vor data acea cerere, semnata de tine, o vor inregistra, si vor dispune ulterior concedierea. Ai, deasemenea dreptul de a contesta in instanta decizia de reincadrare, care in cazul tau se face tardiv si fara acordul tau. In mod normal ar trebui sa fii instiintata cu privire atat la reincadrarea ta in munca "oficiala", cat si cu privire la eventuala ta concediere.
Mai exista o prevedere legala in OUG 96/2003, in sensul ca nu se poate dispune concedierea, decat in cazul reorganizarii judiciare si falimentului, inclusiv in intervalul de pana la 6 luni de la reincadrarea in munca.
As dori sa contest decizia de reincadrare in munca la instanta de judecata dar,nu prea stiu exact unde si ce trebuie facut . De asemenea vreau sa fac o reclamatie la Inspectia muncii si la Garda financiara , ma poate indruma cineva in acest sens ?
Vreau sa va spun ca am intocmit dosarul pentru a da in judecata firma ,m-am prezentata la registratura de la tribunalul Bucuresti si m-am lovit de o mare problema ,doamna de acolo mi-a zis ca nu i-mi poate primii dosarul deoarece nu am avocat.
Chiar nu se poate pornii o actiune fara un avocat?