avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... patronul vrea sa ma dea in judecata pentru delapidare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

patronul vrea sa ma dea in judecata pentru delapidare . ce pot sa fac?

pana saptamana trecuta am lucrat , angajat , la un magazin de piese auto . patronul zice ca are un minus in stoc de 18000 RON. de cand lucrez la magazin mi , s-a facut o singura data inventarul sii asta a fost cand am plecat. cand m-am angajat nu mi s-a facut nici un inventar .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:23, 12 Decembrie 2012
lasati-l sa va dea in judecata. ati avut contract de munca? a fost inregistrat la Ia ITM? a avut vreun control de la Garda Financiara in acest interval?
am avut contract de munca sii da este inregistrat , tin sa mentionez ca inca sunt tot angajat la el. nu a avut nici un control. lucrez de anul trecut din luna septembrie , sunt angajat cu 4500 RON pe cartea de munca sii nu mi s-a depus nici un stat de plata pana in ziua de azi.
Patronul nu poate "sa va dea in judecata pentru delapidare".
Atentie! Patronul poate face o plangere penala invocand savsarsirea de catre dvs. a acestei infractiuni, prevazuta de art.215-1 cod penal si pedepsita cu inchisoare de la 1 la 15 ani sau in cazul in care fapta a avut consecinte deosebit de grave, de la 10 la 20 de ani.
Asa ca fiti atent: faceti rost de toate documentele societatii, contract colectiv de munca, regulament de ordine interioara, contractul dvs., fisa postului, procese-verbale sau alte acte incheiate de predare a gestiunii, etc.

nu e o gluma.
Intrebari care necesita raspuns:

1. Cu privire la relatia contractuala:
- Aveti in carnetul de munca si in contractul individual de munca trecuta functia de gestionar sau de vanzator ?
- Ati mai lucrat ca gestionar sau vanzator inainte de acest angajament ?
- Aveti calificarea necesara ( document ) pentru postul pe care l-ati detinut ?
- Era posibil ca in 8 luni de lucru s-a produceti paguba pe care o sustine patronul ?

2. Cu privire la gestiune:
- Stiti sau nu stiti daca gestionarul ( vanzatorul ) pe care l-ati inlocuit a predat catre patron cu proces verbal gestiunea "curata" ( fara probleme )?
- De ce nu ati preluat gestiunea cu proces verbal de predare-primire ? Nu stiati ca trebuie facuta preluarea ?
-Ati verificat la preluare concordanta intre "hartoage" sau a continutului programului de calcul si existenta reala a bunurilor din gestiune ( prin sondaj sau total ) ?
- Gestiunea are limitare de acces fizic la care ati fost singurul care are acces sau au mai fost si alti lucratori ?
- Cat la % din valoarea gestiunii o reprezinta 18000 lei ?
- Patronul va retinut garantii lunare sau va cerut girare notariala cu bunuri proprii ?

3. Cu privire la desfasurarea relatiei cu patronul:
-Ati plecat lasand totul "balta" sau ati fost santionat disciplinar si vi s-a desfacut contractul de munca ?
- Inventarierea de constatare a "gaurii" s-a facut in prezenta sau ati fost instiintat in scris ( sau verbal ) si s-a solicitat sa o acoperiti ?


Unde sa vi se depuna statele de plata ? Nu le-ati semnat sau nu vi s-au platit "darile" ?
Problema cu statele de plata "nedepuse" nu va exonereaza de raspundere privind prejudiciul. E un alt subiect care poate constitui doar element de negociere personal cu patronul, in sensul tu esti cu fofarlica eu sunt cu fofarlica hai sa cadem la pace.


Luati problema pe care o aveti in serios angajand un avocat din localitate chiar si in cazul in care nu "vi s-a lungit mana". Daca aveti "musca pe caciula" stingeti imediat prejudiciul chiar daca patronul a mai umflat lucrurile.
Ultima modificare: Vineri, 30 Mai 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
in cartea de munca sunt trecut ca director vanzari.
nu am mai lucrat nici ca gestionar sii nici ca vanzator, nu am calificare sii nu era posibil sa produc paguba spusa de el.
fostul vanzator a plecat fara proces de predare . eu nu stiam ca trebuie sa preiau gestiunea cu proces verbal de predare - primire. in magazin a avut acces sii patronul meu sii de doua ori am fost sii in concediu de doua saptamani.
paguba reprezinta 60% din gestiune. nu mi-a cerut nici garantii sii nici girare notariala.
nu am fost sanctionat disciplinar sii nici nu mi s-a desfacut contractul de munca , pur sii simplu : " iesi afara sii adu-mi banii lipsa " !!!

s-a facut in prezenta mea inventarul constatator a lipsei. nu mi s-au platit nici darile pe ultimele doua luni de zile , sii am vrut sa ma angajez in alta parte sii am vrut sa imi scot cartea de munca. la i.t.m. mi s-a spus ca contractul de munca nu imi este desfacut sii de cand sunt angajat de 9 luni de zile nu mi s-a depus nici un stat de plata

Alte discuții în legătură

Delapidare - raspundere vanzatoare sandutza19 sandutza19 Buna ziua, am fost angajata ca vanzatoare la un magazin unde mai era o vanzatoare si o gestionara. La vreo 9 luni dupa ce m-am angajat s-a facut un inbentar ... (vezi toată discuția)
M-au scos cu minus florinuc21 florinuc21 buna sunt florin si lucrez la o firma de panificatie si dupa 6 luni mi-au spus ca trebuie sa le datorez 9000lei nu am carte de munca la ei si marfa data nu ... (vezi toată discuția)
Delapidare. GabiM7 GabiM7 Buna ziua! M am angajat la un magazin de cartier in urma cu 11 luni casi vanzatoare cu functia de lucrator comercial. In acest magazin mai lucrează pe ... (vezi toată discuția)