sunt divortata si am hotarare judecatoreasca de incredintare a copiluilui (3ani), definitiva. tatal nu-si plateste obligatiile catre fetita, nu o viziteaza,nu a depus niciodata program de vizita,si doreste sa nu mai faca parte din viatza lui. bun! nu asta e problema...eu plec destul de des din tara si am nevoie de consimtamantul lui,pe care daca am noroc si-l prind intr-o zi buna e ok, daca nu....nu mai plec(ptr ca nu plec fara copilul meu). intrebare: exista o declaratie generala in care el sa specifice faptul ca eu pot pleca oricand vreau din tara cu copilul care sa-mi foloseasca pana implineste varsta de 18 ani? ce alte variante am? stiu ca decaderea din drepturi e practic imposibila, renuntarea la drepturile parintesti nu se poate face(si-a exprimat aceasta dorinta), ce pot sa fac?
daca nu a depus program de vizita, nu si-a vizitat copilul de 2 ani(copilul nici nu-l mai cunoaste), si se trezeste intr-o zi ca vrea sa vada copilul, sunt nevoita sa inghit "mizeria" asta?legal ce se poate face?
multumesc anticipat
gasiti aici ce va intereseaza: e necesara doar hotararea de divort definitiva si irevocabila din continutul careia rezulta ca minorul a fost incredintat dvs.
Art. 30. -
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
a) minorului care este înscris în documentele de călătorie ale ambilor părinţi sau, după caz, este titular al unui document de călătorie individual şi călătoreşte în străinătate însoţit de aceştia i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceştia;
b) minorului care este înscris în paşaportul unui părinte şi călătoreşte în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei respective în statul sau în statele de destinaţie, precum şi cu privire la perioada acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
c) minorului care este înscris în paşaportul unui părinte şi călătoreşte în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
d) minorului care este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv.
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau, după caz, declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului în care ambii părinţi se află în această situaţie, când este obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a minorilor însoţiţi, numai în următoarele situaţii:
a) în cazul în care însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României şi fără de care viaţa sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, cu condiţia să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autorităţile medicale române, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu există acordul ambilor părinţi, al celuilalt părinte, al părintelui supravieţuitor sau al reprezentantului legal;
b) în cazul în care însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, cu condiţia să prezinte documente doveditoare în acest sens, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfăşura aceste studii sau concursuri, precum şi avizul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, emis în condiţiile prevăzute în normele metodologice, chiar dacă nu există acordul celuilalt părinte.
(4) Pe lângă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d), declaraţia părinţilor, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului legal, după caz, trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:
a) scopul deplasării;
b) ruta urmată până în statul de destinaţie;
c) indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.
(5) Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.
(6) Organele poliţiei de frontieră vor permite ieşirea din România a minorilor însoţiţi numai dacă se constată că se respectă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) şi la alin. (4), referitoare la însoţitor, perioada deplasării şi ruta care trebuie urmată, iar în situaţiile prevăzute la alin. (3), dacă se constată că ruta aleasă pentru deplasare şi momentul prezentării la ieşirea din ţară se justifică în raport cu destinaţia, respectiv cu perioada deplasării.
(7) Declaraţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) trebuie redactate în două exemplare şi trebuie să fie autentificate în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare. Un exemplar al declaraţiei se păstrează de către însoţitor, iar al doilea exemplar însoţeşte paşaportul minorului.
Daca aveti o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare puteti iesi din tara cu copilul si fara consimtamantul tatalui.
Iar "mizeria" asta, cum ii spuneti, e bine sa o inghititi nu numai pentru ca e cat se poate de legala, dar e preferabil sa nu ajungeti in situatia de a va reprosa copilul mai tarziu. Da, da, dumneavoastra. Oricat ar parea de necrezut. Si oricat i-ati spune dvs. ca tatal lui e ... asa si pe dincolo.
Sa nu uitam ca Dumnezeu a hotarat ca suntem compusi din 2 jumatati. Orice copil respins de cealalta jumatate va ajunge un matur care va cauta pe orice cale sa demonstreze lumii (pe variate cai) ca cealalta jumatate a lui e mai mult decat o porcarie de care merita sa te detasezi. Orice repros pe care il faceti "nemernicului de taica-tu" se insurubeaza adanc in cealalta jumatate a copilului dvs.
multumesc frumos dar am parte de un mic paradox, in sensul ca iesirea din tara imi este permisa dar intrarea in tarile unde se cere viza,am nevoie de acel consimtamant(SUA, CANADA..)
Doamna Romascanu, nu-i transmit copilului meu frustrarile mele, nu-i vorbesc tatal de rau(nici nu-l cunoaste) dar atunci cand copilul meu o sa-si puna intrebari am sa incerc sa fiu cat se poate de obiectiva, am sa-l las pe el sa-l "judece" dupa mormanul de acte pe care le am si le voi pastra ptr el.oricat de dura este realitarea nu trebuie s-o ascundem, parerea mea.