avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Neplata onorariului provizoriu pentru expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Neplata onorariului provizoriu pentru expertiza

Am primit o expertiza contabila pe probleme de drespturi banesti in care plata onorariului provizoriu a cazut in sarcina reclamantului.Am cerut amanarea unui termen in care am invederat instantei faptul ca reclamantul nu s-a prezentat la niciuna din cele 2 convocari facute (anexand alaturi de cerere si copii de pe cele 2 procese verbale de convocare a partilor) si faptul ca nu s-a achitat onorariul provizoriu stabilit de instanta pentru expert.Am primit de la Tribunal adresa prin care ma roaga sa depun pana la 01.04.2011 raportul de expertiza, mentionand ca plata onoraraiului provizoriu nu a fost facuta. Intrebarea mea este: ce pot fac e in situatia in care stiu ca onorariul nu va fi platit de catre reclamant, iar depunerea raportului meu va fi doar o opera de caritate pentru tribuna? Pot invoca doar art.20 din Ord.2/2000 si sa-mi vad de treaba, cerand instantei sa oblige partea la plata onorariului (desi asta presupune amanarea procesului probabil) ?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Un lucru FF interesant!
Tema>Expertize judiciare neplatite?!
Care e mai dificilă a fost vizualizată de 61 ori si se bucura doar de 2 mesaje.
Chestiunea acestei teme desi e bine tratata si are solutie in CpC modificat inclusiv L.202/2010, si OG.2/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, a fost insa vizualizată de 91 ori si se bucura de 6 mesaje exclusiv acesta!

Pentru cauzele civile expertul are dreptul să nu antameze lucrări de expertiză până nu se depune onorariul provizoriu şi eventualul avans pentru cheltuieli de transport in contul Biroului Local de Expertize de pe lângă Tribunalul de care aparţine instanţa de judecată.
Însă pentru cauzele penale chestiunea este mai delicată şi nu are soluţie pentru garantarea plăţii onorariului!
ªi mai dificilă este garantarea muncii depuse în situaţia în care instanţa de judecată se trezeşte ulterior că mai doreşte niscai "completări" care nu sunt solicitate de vreo parte ci sunt pentru lămurirea personală a completului de instanţă. ªi mai a dracului e atunci când ulterior completul schimbându-se "uită" că a solicitat "completarea" (care în fapt e o altă expertiză) şi lasă în coadă de peşte remunerarea expertului.
Toate acestea se întâmplă în România!
Un coleg de forum m-a atenţionat că astfel de propoziţii echivalează cu "dorinţa mea de a face politică" şi m-a trimis la "plimbare".
Mulţumesc....
P.S. t.Ilie Lotrean.
Ce-mi este mie de neînţeles cum de naiba se face că deşi normele legale şi chiar şi îndrumările date de Clegiul Magistraţilor statuează faptul că o expertiză judiciară este o lucrare care SE DISPUNE spre execuţie printr-o ÎNCEIERE DE ªEDINŢÃ ori o ORDONANŢÃ, şi care acte trebuie să conţină anumite informaţii şi stipulaţii obligatorii atât părţilor cât şi expertului.
Drept urmare pentru nici o EXPERTIZÃ JUDICIARÃ nu ar fi posibilă neachitarea muncii prestate, dacă onoraţii ordonatori de astfel de lucrări ar avea un minim respect faţă de tagma EXPERŢILOR JUDICIARI.
De unde se trage concluyia că atâta timp cât un expert judiciar nu tratat din punct de vedere al statutului socio-profesional ca fiind egalul magistratului, vor fi probleme în plata onorariilor experţilor judiciari.
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
Mircea SCALAT, Contabil
Expertizele solicitate de administratorii firmelor aflate in insolventa nu se achita de care persoana care le-a solicitat,decit in celmai bun caz un avans,care reprezinta 10-15% din suma trecuta in final in decont.Chiar am 2 astfel de expertize judiciare la care la una s-a achitat un avans de 500 lei,iar la ceealalta nu s-a achitat nuci avansul,iar judecatorul m-a somat in doua rinduri sa depun la termen expertiza.
Pe primul administrator l-a decazut din proba,dar oricum expertiza nu era favorabila lui.Judecatoarea m-a sfatuit sa-mi recuperez suma prin executor judectoresc,lucru care l-am incercat,dar adresa pe care si-a dat-o persoana in cauza era o fosta statie de benzina pe care a falimentat-o ,s-a mutat din localitate si nu are bunuri de executat,asa ca am ramas cu munca.Al doilea desi are o expertiza favorabila refuza sa o plateasca,avind o situatie financiara f.buna in celelalte firme pe care nu le-a falimentat inca.
Concluzia este ca din expertize contabile sau judiciare nu se poate trai si probabil ca voi renunta la aceasta munca voluntara in viitor.
Respect aceasta meserie dificila si importanta, dar as vrea sa aflu parerea unui expert contabil: nu am bani sa platesc expertiza- aparatorul nu mi-a cerut acceptul, in sedinta nu am putut spune! Ce ma sfatuiti sa fac pentru a fi corect si a respecta legea- si pentru a nu fi penalizat intro forma sau alta Pe cine anunt si in ce termen.
taliban a scris:

Respect aceasta meserie dificila si importanta, dar as vrea sa aflu parerea unui expert contabil: nu am bani sa platesc expertiza- aparatorul nu mi-a cerut acceptul, in sedinta nu am putut spune! Ce ma sfatuiti sa fac pentru a fi corect si a respecta legea- si pentru a nu fi penalizat intro forma sau alta Pe cine anunt si in ce termen.


Puteti merge in instanta si sa va expuneti acest punct de vedere ... Potrivit art.170 alin.1 C.proc.civ., partea care a propus efectuarea expertizei este obligată ca, în termen de 5 zile de la încuviinţare (de la numirea expertului), să depună suma fixată de instanţă ca onorariu provizoriu. Dacă expertiza a fost încuviinţată în condiţiile art.138 alin.1 pct.2 şi 4 C.proc.civ., termenul pentru depunerea sumei poate fi prelungit până la 15 zile. Nedepunerea sumei în termenul prevăzut de lege atrage decăderea din probă, însă alin. ultim al art.170 C.proc.civ. prevede că depunerea sumei se va putea face şi după împlinirea termenului, dacă prin aceasta nu se amână judecata.
Intrebare : deci termenul de 5 zile sau chiar de 15 zile, inseamna ca nu sunt termene de decadere.Ce se poate invoca in fata instantei cand partea care a cerut sau care are obligatia de a depune suma respectiva, nu o face-lipsa de interes?Asa se poate intinde a la long , o actiune, pt.ca partea nu are niciun interes sa depuna suma doar sa lungeasca procesul.

Alte discuții în legătură

Reclamantul nu achita onorariul expertului ancabanciu ancabanciu Buna ziua. Daca intr-un proces reclamantul care a cerut expertiza contabila nu o achita , tot cere termen pentru a achita si expertii nu depun expertiya ce pot ... (vezi toată discuția)
Cine plateste expertiza contabila in caz de insolventa? mioara2012 mioara2012 Buna ziua! In cadrul unui proces de anulare a deciziei de impunere la o firma aflata in stare de insolventa, administratorul (NU administratorul judiciar) a ... (vezi toată discuția)
Procedura de instiintare a expertului numit de instanta si a expertului parte FRD FRD Este legala urmatoarea procedura . S-a admis de catre instanta proba si cu expertiza contabila. A fost numit expertul X de catre instanta prin tragere la sorti ... (vezi toată discuția)