avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cand este definitiva sentinta pronuntata de tribunal?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cand este definitiva sentinta pronuntata de tribunal?

la judecatorie am obtinut anularea pv ,dar IPJ a depus recurs cerand: sa se respinga plangerea mea si sa se mentina Pv de constatare si sanctionare a contraventiei ca fiind temeinic si legal incheiat. La tribunal s-a admis recursul.
Cand este definitiva sentinta data de tribunal ? Dupa ce trece termenul legal de contestare?
Definitiva a ramas de la judecatorie.
In urma recursului, sentinta ramane irevocabila de la comunicare.
Nu mai este cale de atac.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Decizia tribunalului este irevocabila de la data pronuntarii ( art 377al.2 pct.4 c.proc.civ.)
Hotararea nu mai are o alta cale de atac si nu se comunica.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Nu vreau sa supar, dar din art. 377al.2 pct.4 c.proc.civ. la care faceti referire nu reiese ca o decizie ramane irevocabila de la pronuntare.
Mai mult, Legea 276/2009 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 212/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru:....
10. Dupa articolul II se introduce un nou articol, articolul III, cu urmatorul cuprins:
"Art. III. - Hotararile judecatoresti irevocabile se comunica partilor."
Atunci care mai este rostul comunicarii?
Acel articol prevede cand o hotarare este irevocabila adica una pronuntata in recurs cand s-a solutionat fondul.
Data ramanerii irevocabile este evident data pronuntarii, alta data fiind inexistenta dat fiind faptul ca la acea data se sfarseste ciclul procesual.
Cat despre articolul invocat de dvs. , acesta a fost abrogat prin disp. legii 220/2010 si anume:
Art. XVII. - Articolul III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 212/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 837 din 12 decembrie 2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 276/2009, se abroga.
User-ul s-a judecat pe legea veche cand sentinta era atacabila cu recurs.
De altfel inexistenta comunicarii rezulta tot din actualele dispozitii privind solutionarea plangerii contraventionale si anume:
La articolul 118, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins:
"(31) Hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutioneaza plangerea este definitiva si irevocabila.
La articolul 118, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
Deci nu avem comunicare.:sorry:

Azi am primit de la IPJ instiintare ca mi s-a prelungit perioada de suspendare cu 30 de zile pt. ca nu am predat permisul in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a sentintei.
Mai trebuie sa dau testul 13 din 15?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca necomunicata IonPopescu-B IonPopescu-B Buna ziua. Am contestat un ”proces verbal de circulatie”,intocmit de o militianca,in Bihor(eu sunt din Tg-Jiu) ;nu semnasem pr.verbal pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Problema permis suspendat - plangere respinsa marianandrei marianandrei Buna ziua. Vara trecuta am fost implicat intr-un accident de circulatie intr-o intersectie, incident pentru care mi-a fost suspendat permisul pentru 60 de zile ... (vezi toată discuția)
Nu mi-a fost comunicata hotararea judecatoreasca jenidoria jenidoria In anul 2008 am avut un accident ''cu cine nu trebuie'' si am depus plangere contraventionala.S-a facut expertiza tehnica judiciara(in care concluzia a fost ... (vezi toată discuția)