avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Hotarare judecatoreasca necomunicata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Hotarare judecatoreasca necomunicata

Buna ziua.
Am contestat un ”proces verbal de circulatie”,intocmit de o militianca,in Bihor(eu sunt din Tg-Jiu) ;nu semnasem pr.verbal pentru ca nu a vrut sa mi-l arate,a avut ea grija sa scrie in locul meu ”Refuz sa semnez”,de trei ori.
Cand l-am primit-postal,am aflat ca am fost amendat pentru ca nu am avut luminile aprinse si nu am semnalizat,drumul fiind drept,nefiind vorba de vreo depasire.Ce ar fi trebuit sa semnalizez... In primul moment a vrut sa ma amendeze pentru viteza dar,i-am intrebat despre radar(mai era si un jandarm fara cascheta),dupa aceea a zis ca nu pot trece prin judetul lor fara o amintire.
Nu mi-a permis sa pot scrie obiectiuni,am sunat la 112,am facut fotografii;am trimis memoriu la seful politiei Bihor,fara rezultat-nu este un abuz comportamentul femeii in uniforma.
Nu exista nici o dovada care sa sustina varianta militiencei.
Am trimis catre judecatorie si fotografiile facute acolo dar,mi-a fost respinsa plangerea,am vazut pe net.
Nu am primit hotararea instantei,nici dupa sase luni.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: IonPopescu-B , utilizator 12:50, 29 Iulie 2011
hotarirea nu se comunica deoarece este irevocabila - nu exista cale de atac.
Sentinta pronuntata in plangerea contraventionala este definitiva si irevocabila de la data pronuntarii, iar aceasta nu se comunica.
Daca doriti sa lecturati hotararea instantei o puteti face la arhiva instantei consultand dosarul sau solicitand eliberarea unei copii xerox a acesteia.
Buna ziua.
Hotararea unei judecatori nu este definitiva,ea poate fi atacata cu recurs la Tribunal.
Eu am intrebat daca se comunica hotararea de la judecatorie.
Va multumesc.

Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
IonPopescu-B, utilizator
Cf legii 202/2010 in materia contraventiilor prev de oug 195 nu mai exista recurs. Din 25.10.2010
Da si noi v-am raspuns, insa se pare ca nu va convingeti decat daca cititi textul.
Legea 202/2010 a modificat si completat Oug 195/2002 dupa cum urmeaza:

Art. X. - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 118, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti."
2. La articolul 118, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins:
"(31) Hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutioneaza plangerea este definitiva si irevocabila."
3. La articolul 118, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere."
4. La articolul 120, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 120. - (1) Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, precum si, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea constituie titluri executorii, fara vreo alta formalitate.".

In privinta comunicarii, aceeasi lege a abrogat si art.III din Legea 276/2009 care prevedea ca hotararile irevocabile se comunica.

Art. XVII. - Articolul III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 212/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 837 din 12 decembrie 2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 276/2009, se abroga.
:rtfm:
In alta ordine de idei, atunci cand o hotarare este atacabila cu recurs, ea este definitiva de la data pronuntarii, nu insa si irevocabila.
In cazul de fata ati asteptat inutil 6 luni.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Cai de atac impotriva hotararii judecatoresti burgcrist burgcrist Buna ziua, Va rog frumos daca se poate sa-mi spuneti in cazul deciziei de respingere de catre Judecatoria de sector a unei plingeri impotriva unui proces ... (vezi toată discuția)
Recurs impotriva unei sentinte irevocabile? HADAR IOAN HADAR IOAN la o sentinta irevocabila pentru o plangere contraventionala se mai poate face recurs (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala respinsa, hotarare irevocabila fbaflorin fbaflorin Buna...acum ceva timp am depus o plangere la judecatorie impotriva unui proces verbal de constatare(amenda 740 si permis suspendat 30 zile). La judecatorie s-a ... (vezi toată discuția)