Poate formula adm.special o contestatie impotiva unei hotarari a adunarii generale a creditorilor in temeiul disp. art.18 din legea insolventei??? ma intereseaza jurisprudenta si parerile pertinente ale forumistilor
Buna seara .
Ar avea si acest drept,de contestare,cel putin asa cum reiese din art.18 ,alin.2,lit.c din Legea nr.85/2006,care prevede un drept ,,general "de contestare al administratorului special, in cadrul procedurii prevazute de Legea nr.85/2006.
Marius Bote .
Art. 14 alin. (7):
"Hotărârea adunării creditorilor poate fi desfiinţată de judecătorul sindic pentru nelegalitate, la cererea creditorilor care au votat împotriva luării hotărârii respective şi au făcut să se consemneze acestea în procesul-verbal al adunării, precum şi la cererea creditorilor îndreptăţiţi să participe la procedura insolvenţei, care au lipsit motivat de la şedinţa adunării creditorilor".
Prin textul de lege citat anterior legiuitorul a stabilit care sunt persoanele care au calitate procesuală activă de a ataca hotărârile Adunării creditorilor, aceştia fiind fie creditorii care au votat împotriva măsurilor luate în cadrul şedinţei, iar acest fapt a fost consemnat în procesul-verbal al şedinţei, fie cei care au lipsit motivat de la şedinţă. Acţiunea promovată în temeiul art. 14 alin. (7) îmbracă forma unei acţiuni în nulitate prin care se cere judecătorului sindic desfiinţarea hotărârii, nu a unei contestaţii.
Întradevăr art. 18 din lege instituie în beneficiul debitorului, prin administratorul special, unele drepturi procesuale printre care şi dreptul de a face contestaţii în cadrul procedurii, dar în înţelesul Legii insolvenţei contestaţiile pot fi făcute doar împotriva măsurilor administratorulu/lichidatorului judiciar sau împotriva tabelelor de creanţă.
Având în vedere cele precizate sunt de părere că administratorul special este lipsit de calitate procesuală activă pentru a formula o astfel de acţiune în nulitate, iar în situaţia promovării unei contestaţii pe art. 18 alin. (2) lit. c) aceasta este inadmisibilă.