Buna ziua.
Poate administratorul special al unei societati in reorganizare sa conteste procesul-verbal al adunarii comitetului creditorilor? Conform unor interpretari a legii, doar creditorii au acest drept, administratorul special neavand calitate procesuala, conform altor interpretari, si administratorul special are aceasta posibilitate. Ce parare aveti? Multumesc.
Art. 14.
(7) Hotarârea adunarii creditorilor poate fi desfiintata de judecatorul-sindic pentru nelegalitate, la cererea creditorilor care au votat împotriva luarii hotarârii respective si au facut sa se consemneze aceasta în procesul-verbal al adunarii, precum si la cererea creditorilor îndreptatiti sa participe la procedura insolventei, care au lipsit motivat de la sedinta adunarii creditorilor.
Art. 18. (1) Dupa deschiderea procedurii, adunarea generala a actionarilor/asociatilor debitorului, persoana juridica, va desemna, pe cheltuiala acestora, un reprezentant, persoana fizica sau juridica, administrator special, care sa reprezinte interesele societatii si ale acestora si sa participe la procedura, pe seama debitorului. Dupa ridicarea dreptului de administrare, debitorul este reprezentat de administratorul judiciar/lichidator care îi conduce si activitatea comerciala, iar mandatul administratorului special va fi redus la a reprezenta interesele actionarilor/asociatilor.
(2) Administratorul special are urmatoarele atributii:
a) exprima intentia debitorului de a propune un plan, potrivit art. 28 alin. (1) lit. h), coroborat cu art. 33 alin. (2);
b) participa, în calitate de reprezentant al debitorului, la judecarea actiunilor prevazute la art. 79 si 80;
c) formuleaza contestatii în cadrul procedurii reglementate de prezenta lege;
Prin urmare, legea nu prea îi conferă dreptul de a cere anularea hotărîrilor adunării creditorilor.
Totuşi, în măsura în care acele hotărîri ar fi nelegale şi, în acelaşi timp, ar afecta interesele legitime ale societăţii sau ale asociaţilor, instanţa ar trebui să aibă în vedere o astfel de cerere. Deşi ar putea foarte bine să constate că administratorul special nu poate avea calitate procesuală într-o astfel de cerere, rezervată de lege creditorilor care au votat împotriva luarii hotarârii respective si au facut sa se consemneze aceasta în procesul-verbal al adunarii, precum si la cererea creditorilor îndreptatiti sa participe la procedura insolventei, care au lipsit motivat de la sedinta adunarii creditorilor
Greu de spus. Încercaţi, nu vă poate tăia cineva capul pentru asta.