avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... un email poate constitui o proba la tribunal ?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

un email poate constitui o proba la tribunal ?

Daca imprumut o suma de bani unei persoane din alta tara, o declaratie de recunostere a imprumutului trimisa prin email , are valoare juridica ? un simple email semnat de persoana respectiva imi poate servi ca proba in caz ca nu imi mai poate rambursa banii ? multumesc frumos pentru raspunsuri .
Cel mai recent răspuns: krysmarin , utilizator 19:56, 13 Martie 2011
e un inceput de dovada. trebuiesc multe cercetari asupra identitatii expeditorului daca el sustine ca nu provine de la el.
Raspunsul trebuie nuantat.
Regula: Este de principiu ca nu aveti cum sa stiti daca cel care va trimite mailul este persoana care zice ca este. In aceasta ipoteza mailul are valoarea zero ca mijloc de proba al conventiei.
Exceptia: Daca emailul contine insa o semnatura electronica ori un alt mijloc prin care se poate proba ca acesta provine chiar de la numitul X caruia i-ati dat banii imprumut nu vad nici un fel de problema in a dovedi existenta unei conventii cu un email.
Desigur ca v-ati gandit la toate garantiile necesare, la riscuri si la mijloacele de care dispuneti pentru a va recupera banii in ipoteza in care debitorul este fie de rea credinta fie devine insolvabil. Daca nu ati facut-o ... faceti-o inainte de a da banii.
Regula este regula: sustin opinia d-lui coleg @u.b.i.k. iar in ceea ce priveste "exceptia"-semnatura electronica, exista unele "nuantari" deoarece discutam deja despre "persoanele juridice".

Cu titlu de exemplu, o speta in care exista o asemenea "corespondenta electronica" intre parti-iar instanta a retinut faptul ca creanta este nelichida :[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
Iuliana Cermak, Avocat
multumesc tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoarea mailului in instanta ContSters82010 ContSters82010 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata? Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu ... (vezi toată discuția)
Fax - proba in instanta? Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Am avut o discutie cu cineva in care eu am spus ca in instanta mail-ul poate fi acceptat ca proba pe cand faxul nu. Plec de la ideea ca la mail se poate ... (vezi toată discuția)
Valoarea emailurilor Leri Leri As dori sa stiu daca e-mailurile au vreo valoare la procese. Sunt nule, ca si cum nu ar fi existat? Sau pot fi considerate dovezi si in ce masura? (vezi toată discuția)