Ideea este foarte simpla : depinde in ce sens doriti sa propuneti ca proba un fax !
Adica: daca ati primit prin fax un inscris si il aveti imprimat pe un suport de hartie este clar o proba materiala care poate fi propusa!
Dar daca dvs sustineti ca ati trimis prin fax un anumit document prin care il instiintati pe celalalt de o actiune /inactiune , etc , atunci proba nu va poate fi admisa deoarece nu puteti dovedi niciodata daca destinatarul a primit doar o pagina alba sau chiar documentul pe care dvs sustineti ca l-ati trimis!
Ati inteles?
:D
SUCCES!
=D>
Cand este vorba de un fapt, care se poate dovedi "prin orice mijloc de proba", atat emai-ul cat si fax-ul sunt astfel de mijloace, insa:
1. cealalta parte poate sa combate probele aduse;
2. instanta poate aprecia, ca probele respective nu sunt concludente.
In cazul faxului nu prea cunosc detaliile technice, dar, dupa pararea mea ar fi extrem de greu de dovedit fara nici un dubiu, ca faxul cutare a fost trimis de X catre Y la data si ora Z avand un anumit continut. Daca cel care a trimis faxul poate dovedi ca l-a trimis (confirmare de primire), se poate cere celui care a primit faxul (confirmarea de primire inseamna, ca a primit) sa prezinta ceea ce a primit (pagina alba, de exemplu), dar aprecierea probei apartine intotdeauna instantei de judecata.
In cazul email-ului se poate vorbi de o siguranta acceptabila cu privire la expeidtorul si continutul email-ului respectiv, daca expeditorul semneaza email-ul cu o semnatura electronica (si mai sigur ar fi, daca ambele parti, atat expeditorul cat si destinatarul au semnaturi electronice, iar email-ul nu este numai semnat, ci si criptat prin semnaturile respective). Si la email exista confirmare de primire, dar se pune aceiasi problema ca si in cazul fax-ului (si anume continutul email-ului trimis si primit).
Teoretic exista posibilitatea ca prin expertize sa se dovedeasca faptul, ca un fax sau un email cu un anumit continut a fost trimis si/sau primit, dar aceste dovezi pot fi combatute de cealalta parte, iar procedeele technice poate dura, iar o asemenea expertiza poate sa cauzeze niste costuri ridicate, deci trebuie apreciat, daca merita sau nu.
Multumesc pentru raspuns. Consider ca totusi si aici ii raspund d-lui Grigore ca documetul trimis pe mail nu poate fi contestat deoarece apare ca atach la acel email, apare destinatarul, ora si ziua. Lipsa semnaturii electronice nu cred ca poate impiedica admiterea ca proba deoarece cel care-l trimite nu poate nega ca el nu este expeditorul., mai ales daca intr-un contract este trecuta aceasta adresa de email.