avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Fax - proba in instanta?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Fax - proba in instanta?

Am avut o discutie cu cineva in care eu am spus ca in instanta mail-ul poate fi acceptat ca proba pe cand faxul nu. Plec de la ideea ca la mail se poate verifica atachul pe cand la fax simpla confirmare de primire in care apare numarul de fax pe care a fost trimis nu se poate verifica deoarece se poate transmite o pagina alba. Dumneavoastra ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 12:45, 17 Septembrie 2009
Am facut asa ceva cand a fost student la Stiinte Economice (deci demult :) ). Cand se trimite un email cu ajutorul unei aplicatii, atunci nu se prea poate face nimic. Insa se poate folosi direct instructiunile de nivel scazut a protocolului SMPT, prin care pot sa conving server-ul email de orice (nu neaparat server-ul meu, care este "sub numele meu", ci un alt server, pentru care cunosc parola). Un email trimis astfel contine intocmai ce vrea expeditorul.

Iar daca destinatarul vrea sa neaga existenta email-ului, el poate sa strearga si sa afirma, ca email-ul respectiv a fost gol si l-a sters, considerand spam.

Cu toate aceste, bineinteles, instanta este libera sa accepta email-ul totusi ca dovada pentru un fapt/act juridic si fara semnatura electronica sau criptare.
Cat despre attach, nu exista nicio dovada cu privire la continutul unui document atasat la un mail.
Orice document poate fi denumit in orice fel, iar un document cu o denumire poate contine la un moemnt dat ceva, iar ulterior poate fi modificat astfel incat sa nu mai aiba acelasi continut.
Acest lucru se poate verifica, cel putin teoretic, daca mesajul impreuna cu atasamentul raman stocate pe un server (eventual al unei terte persoane, providerul de internet) si se poate realiza o expertiza judiciara asupra mesajelor existente pe acel server.
Daca serverul apartine uneia dintre parti, cealalta parte poate contesta spunand ca au existat modificari.
Oricum, proba facuta cu mesaje electronice in instanta e foarte relativa si numai judecatorul cauzei respective poate hotari de ce sa tina seama si de ce nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corespondenta Iael Iael Buna ziua , As vrea sa va intreb daca corespondenta purtata pe Email intre o societate comerciala si clientul sau , persoana fizica poate fi luata in ... (vezi toată discuția)
Valoarea mailului in instanta ContSters82010 ContSters82010 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata? Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu ... (vezi toată discuția)
E-mail-ul este document oficial? ciprianr ciprianr Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo lege prin care e-mail-ul este considerat document oficial. Multumesc (vezi toată discuția)