Sotul a decedat in august 2010, in octombrie 2010 s-au facut actele pentru succesiune (deci in mai putin de 6 luni) si in februarie locuinta pentru care s-au incheiat actele de mostenire in 2010 a fost vanduta.
In acest caz se mai plateste impozit pentru locuinta vanduta de catre sotie dupa mostenire ? Daca da, cum se calculeaza ?
Locuinta a fost cumparata de catre soti (sotia care a vandut si sotul decedat) in 2005.
Se plateste impozit dar pentru perioada din an cat a fost in posesia mostenitoarei, o luna, doua. Apoi impozitul este platit de noii proprietari pentru restul anului 2011.
la transferul de proprietate datorati 2% impozit daca valoarea ap vandut nu depaseste 200 mii lei. cand s-a incheiat actul notarul trebuia sa va retina acest impozit
Si daca depaseste 200000 RON ?
Mentionez ca nu este vorba de impozitul care se plateste anual la administratia financiara (cineva mai sus a crezut ca despre acest impozit este vorba)
Daca notarul nu a oprit acest imopzit, ce-i de facut ?
Daca tace si nu mai informeaza pe nimeni...se fac verificari ?...ce poate pati ?
peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv. [ link extern ] /
nu cred ca poate pati ceva, doar va plati cu penalizari
uitati-va pe acte, poate e retinut,totusi
@gj_jane2 Multumesc, dar notarul a zis ca succesiunea facuta de catre sotie in anul 2010 se considera ca fiind data la care a fost dobandit apartamentul supus vanzarii.
In realitate, familia compusa din sotie, fiica majora si sot (decedat in august 2010) au dobandit apartamentul in anul 2005 (in contractul de vanzare-cumparare incheiat in 2005 apare decat sotia si sotul decedat, nu si fiica majora).
La succesiunea facuta dupa 2 luni de la decesul sotului i-a revenit si fiicei 1/4...asa a zis notarul ca prevede legea.
Sigur trebuie sa plateasca in cazul descris
200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv
Notarul i-a facut un calcul de aproximativ 6700 RON pentru 270900 RON pretul vanzarii...si mi se pare exagerat de mult.
Si...o noua intrebare: astazi, viitorul proprietar i-a propus sa mearga pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare la alt notar, e posibil sa poata fi incheiat contractul de vanzare-cumparare la un alt notar fata de cel cu care s-a incheiat precontractul ?...motivatia cumparatorului a fost ca acel notar i se pare cam..."smecheras".
Sincer, vanzatorul nu ar vrea un alt notar...e total fara logica schimbarea notarilor dupa bunul plac al cumparatorului...
Are acest drept cumparatorul - sa schimbe notarul dupa bunul sau plac ? Nu se poate considera ca fiind o razgandire a cumparatorului (caz in care acesta pierde banii de avans) ?
Cum poate demonstra, la o adica, vanzatorul ca este bine intentionat si ca este prezent la notar in ziua stabilita (in antecontract) incheierii contractului de vanzare-cumparare ?...in situatia neplacuta in care cumparatorul refuza/nu este prezent in ziua stabilita in precontract pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare.