avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare casa mostenita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare casa mostenita

locuiesc cu sotia la casa.Casa este mostenriea sotiei.Inca nu am facut succesiunea,neavand bani pentru asa ceva.In caz ca vom gasi un client sa vindem casa,sa plecam din localitatea in care locuim acum,si cu banii rezultati din vanzare,sa ne cumparam alta locuinta,in alta localitate,ce taxe trebuie sa platim,avand in vedere ca suntem la prima si ultima operatiune de acest fel?faptul ca,noi vindem o mostenire,ca sa ne cumparam una locuinta si numai una pe care o folosim ca locuinta unica ,nu intra la socoteala la fixarea taxelor si impozitelor.Ne sperie faptul ca,in caz de vanzare,datorita taxelor si impozitelor,am putea ramane fara mai mult de un sfert din bani,ceea ce e absolut strigator la cer,pentru ca ne aflam la prima si ultima vanzare a unei mosteniri.Multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 13:46, 20 Martie 2015
Taxele nu sunt stabilite functie de numarul de proprietati vandute sau cumparate.

In cazul vanzarii se plateste onorariul notarului (de regula de catre cumparator daca nu se stabileste atfel), impozit pe vanzare care difera functie de data achizitiei.

Impozitul pe care vânzatorul îl datorează Statului pentru vânzarea oricărui fel de construcţie cu sau fără teren se calculează, conform codului fiscal astfel:
-- dacă imobilul este dobândit într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.

--dacă vânzatorul deţine imobilul de mai mult de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.

Adaugati si costurile cu succesiunea care nu sunt de negiljat daca nu ati facut-o la timp (pana in 2 ani), se plateste impozit la stat 1% din valoarea bunurilor succesorale plus onorariu notar.
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2015
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe cumparare locuinta lazarlivia lazarlivia Cand se cumpara o locuinta plateste taxa la notar si vanzatorul, ori numai cumparatorul? Cat este taxa pentru 5000 euro? (vezi toată discuția)
Taxa catre stat ContSters56818 ContSters56818 In urma vanzarii unui imobil,care sunt taxele care se platesc catre stat de catre vanzator,respectiv cumparator? (vezi toată discuția)
Taxe vanzare apartament claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Buna ziua, Referitor la vanzarea unui apartament ce taxe se platesc? Apartamentul a fost cumparat in 2006 si este intr-un bloc din 1981, se vinde prin ... (vezi toată discuția)