avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Vanzare teren cu contraprestatie in locuinte
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Vanzare teren cu contraprestatie in locuinte

Buna ziua
Am citit cateva dintre mesajele scrise pe forum.=D>.
As dori, daca imi permiteti , sa va fa pun o intrebare concreta., mai bine zis doua.
Suntem in faza contracte pentru a cumpara un teren intravilan agricol. Parte din pret ( 10%) se achita in RON si restul pretului cu locuinte in viitorul complex rezidential.
Vanzator: persoana fizica cu titlu de propietate in baza unei mosteniri.au vandut anterior alt teren.
Cumparator: persoana juridica romana nou constituita

intrebare 1: Vanzatorul trebuie sa emita factura cu TVA? E normal sa ne ceara sa il platim noi, cumparatorul?

intrebare2: Locuintele ce constituie parte din pretul de vanzare al terenului in momentul in care se semneaza contractul autentic pe numele vanzatorului , trebuie platit TVA ? si de catre cine?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Elena TOCU , Avocat 17:00, 2 Iunie 2008
Emerald a scris:

Buna ziua
Am citit cateva dintre mesajele scrise pe forum.=D>.
As dori, daca imi permiteti , sa va fa pun o intrebare concreta., mai bine zis doua.
Suntem in faza contracte pentru a cumpara un teren intravilan agricol. Parte din pret ( 10%) se achita in RON si restul pretului cu locuinte in viitorul complex rezidential.
Vanzator: persoana fizica cu titlu de propietate in baza unei mosteniri.au vandut anterior alt teren.
Cumparator: persoana juridica romana nou constituita

intrebare 1: Vanzatorul trebuie sa emita factura cu TVA? E normal sa ne ceara sa il platim noi, cumparatorul?

intrebare2: Locuintele ce constituie parte din pretul de vanzare al terenului in momentul in care se semneaza contractul autentic pe numele vanzatorului , trebuie platit TVA ? si de catre cine?

Va multumesc anticipat

1. Vanzatorul nu vinde cu TVA terenul, intrucat e persoana fizica si nu e inregistrat la Administratia Fiscala ca platitor de TVA, nu are un cod valabil de TVA.
2. Societatea -persoana juridica- cumparatoare de teren si constructoare de apartamente, vinde aceste apartamente cu TVA si-l vireaza la bugetul de stat. Faptul ca o parte din teren se va achita cu o parte din apartamente, nu va scuteste sa vindeti apartamentele cu TVA.
Persoana juridica trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA.
Multumesc pentru raspuns.
La a doua intrebare nu ma refeream la locuintele ce dezvoltatorul va vinde ci la locuintele ce se vor da vanzatorului de teren ca parte din pret pentru vanzarea terenului.
Nu are relevanta pretul privind exigibilitatea TVA. Dvs. faceti o achizitie de teren, pe care o inregistrati caatare, dupa care o platiti cu niste apartamente, (compensare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intentia guvernului de a reduce la 5% tva-ul la livrarea de locuinte nou construite - discriminare si lovitura in interesele vanzatorilor de locuinte vechi Chicken Chicken Buna ziua Citez din briefing-ul de presă susţinut de Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu la finalul şedinţei de guvern din ... (vezi toată discuția)
Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)