As dori sa stiu prin ce formalitati trebuiesc urmate pentru a forta un angajator la plata salariilor restante si a concediului de odihna neefctuat in cazul demisiei. Mai exact situatia este cam asa: sunt angajat al unei firme si din luna ianuarie 2011 nu am mai primit salariul lunar stabilit prin contractul individual de munca cu data de plata 25 ale lunii; Eu vreau sa imi dau demisia dar stiu din cazul altor clegi ca nu si-au luat salariile restante nici la 3-4 luni de la demisie, sau in cel mai bun caz din acestea au fost achitate doar o mica parte .As dori sa stiu ce sa fac pentru a ma asigura ca nu voi fi in situatia colegilor mei; totodata as dori sa stiu cum sa procedez cu demisia asa fel incat sa stiu ca imi voi incasa drepturile banesti restante ;as vrea sa stiu daca mi se va zice la semnarea deciziei de inchidere a contractului de munca ca nu poate sa ma plateasca din lipsa de bani sau alte motive sa se faca un act prin care sa se specifice sumele restante si o data convenita de comun acord pentru plata ascestora.
Puteti depune demisia cu nr. de inregistrare sau sa o trimiteti prin posta cu confirmare de primire, invocand art.79 alin.8, fara preaviz.
Pentru recuperarea drepturilor salariale puteti sa :
- sesizati ITM dar rezultatul s-ar putea sa nu va multumeasca, ITM putand cel mult amenda angajatorul;
- sa actionati in instanta, fiind litigiu de munca cererea este scutita de taxa de timbru;
- sa incheiati cu angajatorul un angajament de plata dar daca nu il respecta tot la instanta va trebui sa ajungeti.
In cazul in care trebuie sa dau firma in judecata ce acte dovditoare imi trebuie care sa atesteca nu am primit salariul pe lunile ianuarie-pana in luna cand imi dau demisia si ca nu am efectuat concediul de odihna?
1. Codul muncii spune: Art. 287 - Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.
2. Asadar angajtorul este cel care trebuie sa probeze ca v-a platit drepturile banesti cuvenite.
Printre dovezi cred ca se numara si statele de plata.....pentru ca eu nu am semnat asa ceva.......inca ceva ce resupune darea in judecata a firmei...adica ce acte trebuiesc adunate, in cat timmp de la demisie (parca erau maxim 30 zile), cum e cu avocatul (adica trebuie sa apelez la un birou de avocatura cu onorariul aferent sau daca exista avocat din oficiu si daca da cum se poate lua legatura cu acesta, cam care este timpul de solutionare al unui proces de tipul acesta, ce daune se pot cere.
Teremenul de prescriptie in cazul solicitarii unpr drepturi de natura salariala este de 3 ani de la data nasterii dreptului (data incetarii contractului). Nu trebuie dacat o cerere de chemare in judecata. Onorariul platit avocatului il recuperati de la angajator sub forma cheltuielilor de judecata. Din oficiu primiti numai daca sunteti lipsit de venituri si depuneti cerere la tribunal pentru ajutor public judiciar. Durata nu poate fi apreciata, poate dura trei luni sau un an.