avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie - cerere drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie - cerere drepturi salariale

Buna seara,

Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat.
Doresc sa demisionez de la actualul loc de munca.
Speta mea este urmatoarea:
In cursul lunii trecute ni s-au trimis (tuturor angajatilor) spre semnare acte aditionale prin care ni se taia o prima ce reprezenta un salariu si jumatate primit in 3 transe, respectiv: Paste, Vacanta si Craciun.
Aceasta prima este in contractul meu individual de munca trecuta la capitolul salarizare mentionadu-se doar ce v-am spus mai sus, respectiv ca se primeste 1,5 salarii in 3 transe, fara a preciza nimic despre data la care se acorda acestea, sau vreo corelatie intre aceste prime si rezultatele "profesionale" obtinute de salariat.
Eu am reusit sa ma "strecor" pana acum si nu am semnat acest act aditional.
Acum insa au inceput presiuni f mari sa il semnez si nu doresc acest lucru deoarece zilele urmatoare doresc sa imi dau demisia.
Intrebarile mele cele mai arzatoare sunt:
1) Are cum angajatorul (este vorba de o multinationale) sa nu imi dea aceasta prima avand in vedere ca nu am semnat actul aditional si ea este trecuta in contractul individual de munca?
2) Cum sa formulez clar si corect in demisie si aceasta solicitare expresa de a mi se plati si acest drept salarial?

Va multumesc anticipat:)
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 13:27, 18 Decembrie 2009
Daca nu semnati actul aditional aveti dreptul la prima prevazuta in contract.
Demisia reprezinta un act unilateral al angajatului..si o formulata ca o notificare...Subsemnatul...in calitate de..prin prezenta va notific demisia mea incepand cu data de....
Aveti grija ca demisia sa primeasca un numar de inregistrare ( faceti o copie) si apoi vedeti daca demisia este "acceptata' ( este un termen fortat..pentru ca angajatorul nu trebuie sa o accepte) cu termen de preaviz sau nu in baza art 79 alin 7 din codul muncii. Daca seful va pune viza de preaviz..veti fi obligat sa va prezentati la lucru inca ..cel putin 15 zile calendaristice, situatie in care va indepliniti sarcinile ca si pana in demisie..find inca angajat. In caz de neprezentare in termenul de preaviz riscati desfacerea CIM disciplinar.
Aparte de demisie, formulati si o cerere ( inregistrata si retinuta o copie xerox ) pentru acoradrea tuturor drepturilor salariale la zi - prime de vacanta, zile de concediu neefctuate pana la desfacerea CIM.
In caz de refuz va puteti adresa cu sesizare la ITM si ulterior instantei de judecata.
Buna ziua,

Am o intrebare legata de aceeasi tema, a incetarii contractului de munca si de plata a ultimelor drepturi salariale.

Contractul meu de munca la firma la care lucrez va inceta pe data de 24 decembrie. In mod normal, salariile se platesc pe data de 8 a lunii urmatoare. Am fost anuntat ca ultimele drepturi salariale imi vor fi achitate pe 8 ianuarie. In urma unui telefon la inspectoratul teritorial de munca, mi s-a spus ca acest lucru este normal, din moment ce atunci intocmeste firma statele de plata. Din moment ce relatia mea contractuala cu angajatorul inceteaza pe 24 decembrie, as dori sa stiu daca exista, intr-adevar, baze legale pentru neplata ultimului salariu in ultima zi de munca, si daca este normal sa astept pana pe 8 ianuarie pentru a primi banii.

Va multumesc
alpet a scris:
Din moment ce relatia mea contractuala cu angajatorul inceteaza pe 24 decembrie, as dori sa stiu daca exista, intr-adevar, baze legale pentru neplata ultimului salariu in ultima zi de munca, si daca este normal sa astept pana pe 8 ianuarie pentru a primi banii.

Nici un act normativ nu obliga pe angajator sa achite drepturile banesti ale unui salariat pana in ultima zi de munca a sa.
Unii angajatori faca acest lucru altii nu.
Oricum, cel tarziu la data platii salariilor pentru luna in care ati lucrat ultimele zile, trebuie sa va achite toate drepturile banesti.
Buna ziua,
Va rog, daca se poate sa ma ajutati cu un sfat!lucrez la o firma de pe 06.11.2009 si nu mi-a facut contract de munca,iar salariul pe luna noiembrie a fost mai putin cu 50 lei decat trebuia,lucrez 12 ore pe zi ,iar la salariu mi-a platit decat 11 ore pe zi spunandu-mi ca o ora este pauza conform legii,dar de aceasta pauza nu m-a anuntat nimeni ca pot sa iau,vreau sa plec de la aceasta firma si imi pun problema ca nu o sa primesc banii,ce as putea face in cazul asta?
Multumesc
1. Daca nu aveti CIM incheiat si inregistrat la ITM puteti sa plecati oricand, nu aveti nici o obligatie fata de angajator.
2. Faceti o sesizare scrisa la ITM cu toate aceste probleme si veti primi sprijin in a va incheia CIM si a primi toate drepturile care vi se cuvin.

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa-mi elibereze cartea de munca VLADVIOREL12 VLADVIOREL12 am fost data afara din firma verbal ,fara nici o decizie ,mi-am luat medical preventiv ,intre timp au trimis instintare ca nu m-am prezetat la lucru timp de ... (vezi toată discuția)
Angajat disponibilizat angajator in faliment zoi zoi Buna ziua, Am o intrebare, daca un angajat este disponibilizat in perioada in care firma este intrata in faliment ,angajatul beneficiaza de salarii ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu restant in caz de demisie. kartush45 kartush45 Buna ziua As dori sa stiu prin ce formalitati trebuiesc urmate pentru a forta un angajator la plata salariilor restante si a concediului de odihna neefctuat ... (vezi toată discuția)