avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri drepturile traducatorilor autorizati de a incasa ...
Discuție deschisă în Traduceri

drepturile traducatorilor autorizati de a incasa pretul muncii lor

As avea si eu o speta pentru juristii care cu atat sarg mentin acest site.
Ma numesc Parpalita Laurentiu si sunt traducator autorizat pentru limbile franceza si germana. Acum cateva luni, pe cand eram angajat ca traducator la o firma de productie (S.R.L.), am avut cateva solicitari de la un notar public pt. a efectua interpretariat pe limba germana.
Atunci i-am cerut voie angajatorului meu sa ma invoiasca o ora, maxim doua, pt a face acel serviciu notarului public. Mentionez ca sunt inregistrat ca PFA la autoritatile financiare. Angajatorul meu mi-a dat voie sa merg, insa cu conditia de a face el, ca SRL, incasarea/factura. Fiindca, intamplator, la infiintarea firmei avusese inspiratia sa-si treaca la gramada in obiectul de activitate si profilul traduceri.
Am acceptat, simtindu-ma prins intre ciocan si nicovala. Dupa prima factura au urmat si alte interpretariate, toate facute in aceleasi conditii. La urmatorul salariu, si dupa cateva activitati de interpretariat, angajatorul nu mi-a oferit nimic in plus. Mi-a inselat sperantele. Iar eu am demisionat si mi-am continuat activitatea de traducator autorizat pe cont propriu.
As dori sa va cer parerea: se intrunesc cumva elementele vreunei contraventii ori infractiuni? Este traducerea autorizata o activitate pe care poate pune mana toate SRL-urile? Rezultatul acestei practici a dus in derizoriu activitatea de traducator autorizat in Romania.
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 19:45, 1 Iunie 2008
Nicolae Ciubotaru este un bun profesionist si nu are interese, si-a exprimat un punct de vedere. Chiar nu merita sa generalizati. Critica e buna, dar dansul si-a exprimat doar o opinie personala si nu trebuie jignit.
Nu credem ca cineva a vrut sa il jigneasca pe domnul Nicolaie Ciubotaru. Numai ca pe acest forum ar fi bine sa ii ajutam pe oameni cu trimitere clara la un text de lege, nu sa ii aburim cu pareri personale. Daca domnul Nicolaie Ciubotaru este un bun profesionist sigur ne va convinge de acest lucru cu niste articole din actele normative in vigoare.
In ceea ce ne priveste la speta domnului Laurentiu Parpalita am gasit legile speciale in materie Legea 178/1997 si Regulamentul de punere in aplicare a legii respective aprobat prn Ordinul Ministrului Justitiei nr 1054/2005. Conform actelor respective mentionate traducatorul autorizat poate lucra ca independent, angajat de notar sau de avocat in vederea exercitarii profesiei. Contractul civil pentru prestari de servicii se face in conditiile Cap. 2, art. 8 pe care il reproducem

"ART. 8
(1) In scopul indeplinirii unor atributii date prin Lege in competenta lor, precum si pentru realizarea unor actiuni de cooperare internationala ori a unor manifestari stiintifice cu participare internationala, Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul National Anticoruptie pot angaja, prin Contracte civile pentru prestari de servicii, interpreti, traducatori si societati care au in obiectul de activitate efectuarea de traduceri in si din limbi straine.
(2) Contractul civil pentru prestari de servicii se incheie intre ordonatorul principal de credite si traducator si interpret sau societatea care are in obiectul de activitate efectuarea de traduceri in si din limbi straine.
(3) Competenta incheierii Contractelor civile pentru prestari de servicii prevazute la alin. (1) se deleaga directorilor (sefilor de sectii) care solicita traducerea, potrivit atributiilor directiei (sectiei) lor, prin Ordin al ministrului justitiei, al secretarului general al Consiliului Superior al Magistraturii, al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si al procurorului general al Parchetului National Anticoruptie, dupa caz.
(4) Clauzele care determina stabilirea valorii prestatiei trebuie convenite, pe cat posibil, dupa criteriul evitarii cheltuielilor inutile, prin selectia timpilor de efectuare a traducerilor, fara ca prin aceasta sa se inlature cerintele privind calitatea si celeritatea.
(5) Pentru valabilitatea Contractului civil pentru prestari de servicii se cer avizele Directiei economice si Directiei contencios din cadrul Ministerului Justitiei."

Avand in vedere aceste acte normative domnul Parpalita doreste sa stie daa patronul sau, asociat intr-un SRL, avea dreptul sa se foloseasca de banii proveniti din activitatea lui de traducator autorizat. Mai exact: e abuz in serviciu contra intereselor sale economice? este insusire de foloase necuvenite? este inselaciune?
Domnul Nicolaie |Ciubotaru ne va convinge pe toti ca este un bun profesionist pentru ca va gasi desigur raspuns la aceste intrebari cu acoperire in acte normative. Suntem convinsi ca dupa ce va da un raspuns pertinent respectul fata de dansul al domnului Laurentiu Parpalita si a celorlalti cititori ai mesajului va creste simtitor.
Cu deosebita consideratie
Suflete Unite pentru Europa
suflete.unite a scris:

Nu credem ca cineva a vrut sa il jigneasca pe domnul Nicolaie Ciubotaru. Numai ca pe acest forum ar fi bine sa ii ajutam pe oameni cu trimitere clara la un text de lege, nu sa ii aburim cu pareri personale. Daca domnul Nicolaie Ciubotaru este un bun profesionist sigur ne va convinge de acest lucru cu niste articole din actele normative in vigoare.

Consider ca nimeni de pe acest site nu abureste cu pareri personale. Este un forum deschis si daca nu sunteti multumit de raspunsul dat aveti posibilitatea sa mergeti la un cabinet particular de consultanata, acolo veti avea raspunsurile care va convin.
Va rog sa nu-l mai atacati pe d-nul Ciubotaru.

Ultima modificare: Duminică, 1 Iunie 2008
ContSters42967, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea traducătorilor și interpreților judiciari - pro reglementarea totală a acestei profesii reglementate Ovidiu Martin Jurj Ovidiu Martin Jurj De ani de zile, ONGul nostru, U.N.T.A.R., luptă pentru reglementarea totală a profesiei de traducător și interpret autorizat în toate aspectele ei, ... (vezi toată discuția)
Autorizare ca traducator lucageorge lucageorge Am autorizatie de la MJ care am obtinut-o pe baza certificatelor de traducator in domeniul juridic (reglementat de Legea 178/1997, cu modificarile si ... (vezi toată discuția)
Certificat de traducator Mihail Cazacioc Mihail Cazacioc Sunt traducator autorizat de MCC pentru domeniul tehnic. Intrebarea mea este daca MJ autorizeaza si traducatori in domeniul tehnic sau ii autorizeaza numai ... (vezi toată discuția)