As dori sa stiu ce este de facut in cazul in care dupa moartea parintilor doar 1 din cei 4 frati a efectuat acte de acceptare tacita in termenul de 6 luni.
Desi in casa mostenita locuiesc 2 frati dar doar unu a facut acte de acceptare tacita-plata impozitului,lumina,imbunatatiri la imobil,etc
Cum se poate dobandi titlu de proprietate in acest caz?
Fratele ca a acceptat tacit ii poate da in judecata pe ceilalti frati ca sa dobandeasca titlu de proprietar avand ca argument acceptarea tacita a succesiunii?Mentionez ca succesiunea nu s-a deschis de 16 ani.
Ce se intampla cu ceilalti frati?
Astept raspuns urgent.:help:
Daca toti cei 4 frati se inteleg privitor la bunurile ramase de la parinti, se poate dezbate succesiunea la un notar public si ei vor deveni coproprietari asupra tuturor bunurilor care compun masa succesorala in cote egale de 1/4. In situatia existentei unor divergente cu privire la cotele care sa revina fiecaruia, succesiunea se dezbate in instanta, unde se pot aduce probe, formula pretentii etc.
Cred ca nu ati inteles exact care era intrebarea mea.
Stiu care sunt prodedurile ce trebuiesc urmate in cazul succesiunii,insa eu ma refeream strict la situatia data unde succesiunea nu s-a facut de 16 ani si intervin alte procedee juridice(sper ca m-am exprimat corect) cum ar fi acceptarea tacita a unei mosteniri.Ma refer aici la Art. 689
Acceptarea poate fi sau expresa sau tacita. Este expresa cand se insuseste titlul sau calitatea de erede intr-un act autentic sau privat; este tacita cand eredele face un act, pe care n-ar putea sa-l faca decat in calitatea sa de erede, si care lasa a se presupune neaparat intentia sa de acceptare.
Vroiam sa aflu parerea unui avocat ca sa stiu ce am de facut.
Multumesc oricum pentru raspuns
acel frate care spuneti ca efectuat acte de acceptare tacita are posibilitatea sa ii cheme in judecata pe ceilalti frati si sa solicite instantei sa constate ca el este singurul care a acceptat succesiunea si sa devina singurul proprietar al imobilului.
ceilalti frati nu primesc nimic fiind straini de succesiune prin neacceptare
Desi teoria spune ca mostenitorii neacceptanti sunt straini de succesiune, in practica notarii procedeaza la dezbaterea succesiunii iar instantele nu au o practica unitara. De obicei cand e vorba de descendenti, nu se ia in seama termenul de optiune succesorala.
Se intelege ce doriti, puteti incerca, dar nu prea sunt sanse.
Succes!
Dezbatere mostenire
vovy
Intrbuintez terenul agricol si casa tatalui meu, de la moartea sa.
Nimeni nu a facut nici un demers pana acum (20 de luni de la deces).
Vreau sa aflu daca ... (vezi toată discuția)