avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetarea la cerere a contractului individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetarea la cerere a contractului individual de munca

Buna ziua! Astazi 14 mart 2011 am cerut incetarea contractului de munca incepand cu data de maine15 mart 2011 dar nu mi-a fost aprobata cererea sefii spunand ca ne aflam in preaviz de 15 zile si daca nu ne prezentam la locul de munca ne vor fi desfacute contractele de munca cu litera" I ",au voie sa faca acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 15 Martie 2011
Bineinteles ca trebuie respectata perioada de preaviz stabilita contractual in favoarea angajatorului. Desfacerea CIM cu litera i presupune insa o procedura speciala disciplinara, prealabila, care insa poate fi usor parcursa si va puteti trezi si in situatia nedorita de a va inceta CIM disciplinar. Pe langa acest fapt, nerespectarea periodei de preaviz poate da nastere la dreptul angajatorului de a solicita despagubiri pentru eventuale daune produse prin aceasta nerespectare.
Sperietoarea litera i exista in vechiul Cod al muncii, nu in cel care acum este in vigoare. De asemenea, in conditiile actuale, incetarea cim dispusa chiar ca sanctiune disciplinara nu mai influenteaza angajarea la un alt loc de munca, nici modul in care este privit un salariat care isi schimba locul de munca.
In condiiile in care ati solicitat incetarea cim prin acordul partilor si cererea nu v-a fost aprobata, aveti obligatia de a respecta preavizul solicitat de angajator, care, prin neavizarea favorabila a cererii dvs a tranformat-o intr-o cerere de demisie.
In situatia in care dvs. nu doriti sa mai lucrati in perioada de preaviz, desi aveti aceasta obligatie, instanta va va desface cim conform art. 61 litera a), care insa nu va va afecta angajarea la alt loc de munca.
Anterior desfacerii cim firma este obligata sa parcurga procedura cercetarii prealabile, in care veti fi solicitat sa va prezentati si sa va exprimati punctul de vedere asupra neprezentarii la serviciu incepand cu a anumita data. Va puteti prezenta sau nu, situatie in care, dupa trecerea unui anumit termen, firma va va desface cim cu articolul precizat.
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
ContSters193035, utilizator
dana1985_dana a scris:

Buna ziua! Astazi 14 mart 2011 am cerut incetarea contractului de munca incepand cu data de maine15 mart 2011 dar nu mi-a fost aprobata cererea sefii spunand ca ne aflam in preaviz de 15 zile si daca nu ne prezentam la locul de munca ne vor fi desfacute contractele de munca cu litera" I ",au voie sa faca acest lucru?




Cererea de incetare a c.i.m. a fost facuta cu acordul partilor sau prin demisie ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua monique2009 monique2009 Doresc sa va adresez si eu o intrebare: mi-am depus demisia la actualul loc de munca de o sapt. insa nu doresc sa ma mai prezint si in cursul saptamanii ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate urmate de demisie freeasabird freeasabird Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Un angajat nu s-a mai prezentat la serviciu din data de 3 ianuarie 2011 si pana in prezent. In data de 25 februarie s-a ... (vezi toată discuția)
Demisia? cristins cristins buna ziua. daca cineva isi depune demisia in ziua de....este obligat sa mai stea cele 15 zile de preaviz? si daca nu se prezinta 3 zille lucratoare consecutiv ... (vezi toată discuția)