avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Un personaj de desen animat
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Un personaj de desen animat

buna ziua,

as avea cateva intrebari legate de un contract cu o editura pentru copii, despre anumite drepturi si obligatii, atat ale mele cat si ale editurii.

1.Este vorba de un contract de executare a unor lucrari grafice catre editura. Contractul este unul de executie, nu unul de drept de autor, asa cum ar fi fost normal. Prima intrebare ar fi daca in calitate de persoana fizica pot incheia contracte de executie, cunoscand ca singurul tip de contract pe care am dreptul sa-l inchei este cel pe drepturi de autor (varianta pe care editura mi-a refuzat-o). Incheierea unui asemenea contract ar insemna o ilegalitate?

2. Contractul prevede executarea unui numar finit de desene. El mai prevede si republicarea si refolosirea acestor desene de catre editura fara nici un fel de restrictii. Lucrarea respectiva contine un personaj de desen animat creat de mine, care nu este protejat de nici o institutie. Din cate stiu, personajul se situeaza automat sub protectia legii dreptului de autor pe o perioada de 75 de ani. Contractul cu editura, fiind unul de executie, nu cedeaza dreptul de folosinta al personajului catre editura, ci doar dreptul de publicare si exclusivitate asupra acelui numar finit de desene. Intrebarea mea este daca editura poate prelua personajul pentru a realiza cu el cu totul alte desene si imi poate interzice dreptul de a folosi personajul. Deasemenea ar fi interesant de stiut daca editura poate inregistra la OSIM personajul in cauza fara acordul meu. Era necesar ca editura, pe langa contractul de executare, sa incheie cu mine si un contract de cedare drepturi de autor pentru respectivul personaj, sau le ajunge doar contractul de executie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2008
Pixelut, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 14:07, 21 Iulie 2008

Buna sa iti fie inima Pixelut

Incheierea unui contract de executie a unui numar finit de desene cu o editura, in calitate de persoana fizica ( fara autorizare ca PFA ) nu este o ilegalitate decat in cazul in care aveti o relatie de subordonare fata de editura in coordonarea lucrarilor sau o faceti in mod repetat si sistematic. Ilegalitatea mai poate aparea si in cazul in care nu platiti impozitul restant de 6 % la sfarsitul anului ( daca editura va retinut la sursa 10 % ) si alte 6,5 % la "sanatate" din suma stipulata in contract sau beneficiarul (editura ) nu plateste impozitul ce ii revine pentru incheierea contractului cu dvs. .

Problema drepturilor de autor asupra personajului dvs. se stipuleaza direct in contract sau in act aditional. Daca suma privind drepturile de autor pe care o ofera editura convine autorului, autorul poate renunta la drepturile de autor in favoarea editurii partial sau total.
Daca nu doreati cedarea partiala a drepturilor de autor trebuia specificat in contract ca toate drepturile de autor va apartin.
Dar cum contractul prevede si republicarea si refolosirea acestor desene fara nici un fel de restrictii si dvs. ati fost de acord cu aceasta semnandu-l acest lucru echivaleaza cu cedarea dreptului de autor numai pentru editura respectiva dar sunteti titularul dreptului de autor pentru alte edituri interesate daca expresia "in exclusivitate" lipseste..


Afirmatia dvs.: "contractul nu cedeaza dreptul de folosinta al personajului de catre editura ci doar dreptul de publicare si exclusivitate asupra unui numar finit de desene" se contrazice cu afirmatia dvs. "contractul prevede si republicarea si refolosirea acestor desene fara restrictii". Ce scrie in contract prima afirmatie sau a doua sau ambele (ca sunt contradictorii).

Da editura poate inregistra la OSIM desenul, deoarece primul solicitant are prioritate privind dreptul de proprietate.
Daca doriti inregistrarea si editura nu a facut-o si nici desenele nu au fost publicate deja, puteti sa o faceti.
Este extrem de important sa cantariti corect valoarea reala a desenului si avantajele financiare pe care vi le poate aduce pentru ca preturile de protectie OSIM sunt extrem de ridicate (incep cam de la o mie de euro in sus ).

cu toata stima si consideratia Nicolaie Ciobotaru



Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspuns, si incerc sa inteleg destul de clar principiul. Contractul incheiat se refera la un numar strict de desene, pentru care editura are exclusivitate. Problema este daca dupa cele 16 desene eu pot publica la o alta editura deseneul nr. 17, demonstrand clar ca el nu face parte din cele 16.

In ceea ce priveste genul acesta de contracte, ele sunt raspandite egal in toate domeniile artistice, de la ilustratori la scriitori sau actori. Nu li se platesc republicarile, reluarile episoadelor de televiziune, drepturile de autor sunt luate cu japca etc. Libertatea de alegere e inexistenta, pentru ca toata lumea face cam la fel. Imi dau seama ca astfel de contracte sunt legale, insa mi se par profund imorale. Faptul ca in tari civilizate nu se practica asemenea mizerii imi da de gandit. Sa fie vorba de legislatia europeana in domeniu, care le reglementeaza? Ce tip de contracarare se poate gasi in aceasta situatie? Un sindicat? Pot fi reclamate asemenea contracte undeva, atat in tara cat si in strainatate?

Va multumesc si apreciez ajutorul dumneavoastra.
Ultima modificare: Duminică, 1 Iunie 2008
Pixelut, utilizator
"Contractul incheiat se refera la un numar strict de desene, pentru care editura are exclusivitate. Problema este daca dupa cele 16 desene eu pot publica la o alta editura deseneul nr. 17, demonstrand clar ca el nu face parte din cele 16."

Da. Daca aveti un al 17-lea si alte nu stiu cate desene, puteti sa le publicati la alta editura daca nu face parte din contractul cu prima editura si editura cu 16 desene contractate nu poate face dovada incalcarii conditiilor contractuale. Spre ca ai contractat desenele si nu dreptul de exclusivitate asupra personajului.


"In ceea ce priveste genul acesta de contracte, ele sunt raspandite egal in toate domeniile artistice, de la ilustratori la scriitori sau actori. Nu li se platesc republicarile, reluarile episoadelor de televiziune, drepturile de autor sunt luate cu japca etc. Libertatea de alegere e inexistenta, pentru ca toata lumea face cam la fel. Imi dau seama ca astfel de contracte sunt legale, insa mi se par profund imorale. Faptul ca in tari civilizate nu se practica asemenea mizerii imi da de gandit. Sa fie vorba de legislatia europeana in domeniu, care le reglementeaza? Ce tip de contracarare se poate gasi in aceasta situatie? Un sindicat? Pot fi reclamate asemenea contracte undeva, atat in tara cat si in strainatate?"


in Romania veniturile cetatenilor sunt mici si chiar daca esti iubitor de arta te gandesti de mai multe ori daca sa fac o cheltuiala in acest scop sau nu.
Contractul devine legal asa imoral cum este prin semnarea contractului (legea de relatie dintre parti ) de catre executant care si el nu o duce prea bine cu veniturile si se gandeste fie (daca stie subiectul) ca decat nimic mai bine iau si eu ceva , fie (daca nu stie ) afla ulterior ca de fapt a fost pacalit. Destul de multe firme care au obiect de activitate in domeniul artelor de orice fel au castiguri foarte mici . Solutia lor este acest contract cu care forteaza creatorii sa il semneze in forma propusa de ele si daca nu o fac ii refuza categoric. Asa apare inexistenta libertatii de alegere de care vorbesti. Pozitia este fara menajamente de forma "Imi semnezi contractul asa cum vreau eu sau nu fac contract cu tine".

Crezi ca un sindicat poate rezolva aceasta situatie ?. Eu sunt de parere ca nu.

Crezi ca vreun organism la care faci reclamatie privind drepturile de autor poate sa rezolve aceasta situatie a acordului personal prin semnatura privata sau autentica in ce priveste cedarea drepturilor de autor ? Eu sunt de parere ca nu.

Legislatia europeana adoptata in Romania recunoste drepturile de autor. Degeaba legislatia europeana adoptata e morala , iar practica economica determinata de conditiile noastre strict regionale nu se aplica.


Contracararea este legata de reusita personala de a introduce in continutul contractului cu editura (in clar) a incasarilor personale privind drepturile de autor privind republicarile , relularile. Sper sa poti reusi sa obtii un contract cu o editura care sa fie de acord cu renumerarea drepturilor de autor.

Mai multe informatii despre drepturi de autor gasesti pe site avocanet la subiectul : Caut avocat - drepturi de autor - aplicate la actori si dramaturgi din sectiunea dreptul in discutie- proprietate industriala si intelectula

Te rog daca desenele sunt deja publicate sa mi le trimiti prin atasament la email daca esti de acord. As vrea sa le vad si eu.

Succes in activitatea artistica si contracte bune si morale cu editurile.

Nicolaie

Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspuns. Intotdeauna sunt sigur ca in orice situatie se poate face ceva, dar primul pas este de a intelege cum functioneaza mecanismul.

Inteleg ca acordul personal este extrem de puternic, insa sunt sigur ca un contract poate fi si gresit. Nu cred ca un acord scris poate indrepta un contract cu erori. Sunt sigur ca exista si puncte slabe, si unul dintre ele ar fi dreptul pe desene/ dreptul pe personaj. Inteleg ca in acest caz editura a incercat ceva, dar nu i-a iesit. Banuiesc ca personajul se situeaza in continuare sub incidenta legii 8/1996.

Eram insa curios cum poate reglementa legislatia europeana un contract. Daca legislatia europeana prevede ca orice republicare sa fie platita poate un acord scris sa reglementeze o cedare definitiva pe timp nelimitat? Nu cumva legislatia europeana ar trebui sa impuna un standard? Este legislatia europeana obligatorie sau informativa?

Cred ca lecturarea catorva legi m-ar ajuta enorm, insa in afara de legea 8/1996 nu mai cunosc altele.

V-as trimite cu placere cateva desene, insa publicarea cartii e planificata de abea in septembrie. Unele edituri imi permit sa vehiculez lucrari aflate inca in lucru, insa aceasta mi-a interzis atasarea desenelor pana si in portofoliu.

va multumesc din nou pentru ajutor
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
Pixelut, utilizator
Intotdeauna sunt sigur ca in orice situatie se poate face ceva, dar primul pas este de a intelege cum functioneaza mecanismul.


Da. Intelegerea mecanismului contractual duce la rezolvarea personala corecta a subiectului drepturi de autor.

Inteleg ca acordul personal este extrem de puternic,


Da. Vointa prorpie a creatorului privind dreptul de folosinta si impartirea veniturilor este decisiva in contract.
Specificatii exprese in contract pe subiect de genul

cedare drepturi de autor partial sau total catre firma se face in in conditiile ...

sau

editura are drept de publicare o singura data , un numar de ....

sau

sau personajul reprezinta propietatea intelectuala a creatorului si nu poate fi reprodus in alte publicatii sau republica sau ....

clarifica lucrurile

insa sunt sigur ca un contract poate fi si gresit.


Poate fi gresit ca:

mod de punere a problemei ca drepturi si obligatii clara alo partilor cu efecte negative asupra celui care nu a fost destul de atent la propozitii, la exprimari chiar si la virgule care uneori in litigii devin argument prim.

prevazand clauze abuzive care incalca legea

Nu cred ca un acord scris poate indrepta un contract cu erori.


Un contract poate fi imbunatatit sau prelungit facand un act aditional care modifica elemente din contractul initial cu acordul partilor.
E mai greu sa faci act aditional cu corectii care te avantajeaza si dezavantajeaza pe partener.


Sunt sigur ca exista si puncte slabe, si unul dintre ele ar fi dreptul pe desene/ dreptul pe personaj. Inteleg ca in acest caz editura a incercat ceva, dar nu i-a iesit. Banuiesc ca personajul se situeaza in continuare sub incidenta legii 8/1996.


Da. Ai avut noroc .Firma stie ceva in legatura cu dreptul de proprietate intelectuala dar in acest caz sunt de parere dupa cum spui ca nu prea a reusit. Oricum trebuie sa vad contractul ca sa pot sa-mi dau seama ce a vrut si ce a iesit pana la urma.

Eram insa curios cum poate reglementa legislatia europeana un contract. Daca legislatia europeana prevede ca orice republicare sa fie platita poate un acord scris sa reglementeze o cedare definitiva pe timp nelimitat? Nu cumva legislatia europeana ar trebui sa impuna un standard? Este legislatia europeana obligatorie sau informativa?


Legislatia europeana este obligatorie nu informativa. Ea reglementeaza relatiile dintre parti cand apare problema dreptului de proprietate intelectuala.
Contractul e decisiv cum se aplica. Drepturile pot fi cedate total sau partial si conditiile de cedare sunt reglementate de intelegerea dintre parti sau rezervate creatorului

Cred ca lecturarea catorva legi m-ar ajuta enorm, insa in afara de legea 8/1996 nu mai cunosc altele.


Consulta-te fata catre fata cu oameni care cunosc problema. Te ajuta mult mai mult. Dar te poti documenta cu mai multe, din informatiile pe care le gassesti la postul indicat anterior

Alte discuții în legătură

Cesiune exclusiva sau neexclusiva antonionescu antonionescu Sunt interesat de intelegerea anumitor hatisuri din legea dreptului de autor. Sunt grafician, specializat in ilustrarea cartilor pentru copii. Editurile care ... (vezi toată discuția)
Este necesara inregistrarea la osim? Grafician Grafician Buna ziua, in urma cu cateva luni am creat un personaj de carte pentru copii cu care intetionez sa public o serie de materiale. Din cate inteleg imediat dupa ... (vezi toată discuția)
Desenele ºi modelele industriale LuizaClaudia LuizaClaudia Avem urmatoarea situatie: O persoana fizica, ce nu are licenta de designer de la o facultate de profil si nu are studiile in curs de desfasurare, doreste sa ... (vezi toată discuția)