Intotdeauna sunt sigur ca in orice situatie se poate face ceva, dar primul pas este de a intelege cum functioneaza mecanismul.
Da. Intelegerea mecanismului contractual duce la rezolvarea personala corecta a subiectului drepturi de autor.
Inteleg ca acordul personal este extrem de puternic,
Da. Vointa prorpie a creatorului privind dreptul de folosinta si impartirea veniturilor este decisiva in contract.
Specificatii exprese in contract pe subiect de genul
cedare drepturi de autor partial sau total catre firma se face in in conditiile ...
sau
editura are drept de publicare o singura data , un numar de ....
sau
sau personajul reprezinta propietatea intelectuala a creatorului si nu poate fi reprodus in alte publicatii sau republica sau ....
clarifica lucrurile
insa sunt sigur ca un contract poate fi si gresit.
Poate fi gresit ca:
mod de punere a problemei ca drepturi si obligatii clara alo partilor cu efecte negative asupra celui care nu a fost destul de atent la propozitii, la exprimari chiar si la virgule care uneori in litigii devin argument prim.
prevazand clauze abuzive care incalca legea
Nu cred ca un acord scris poate indrepta un contract cu erori.
Un contract poate fi imbunatatit sau prelungit facand un act aditional care modifica elemente din contractul initial cu acordul partilor.
E mai greu sa faci act aditional cu corectii care te avantajeaza si dezavantajeaza pe partener.
Sunt sigur ca exista si puncte slabe, si unul dintre ele ar fi dreptul pe desene/ dreptul pe personaj. Inteleg ca in acest caz editura a incercat ceva, dar nu i-a iesit. Banuiesc ca personajul se situeaza in continuare sub incidenta legii 8/1996.
Da. Ai avut noroc .Firma stie ceva in legatura cu dreptul de proprietate intelectuala dar in acest caz sunt de parere dupa cum spui ca nu prea a reusit. Oricum trebuie sa vad contractul ca sa pot sa-mi dau seama ce a vrut si ce a iesit pana la urma.
Eram insa curios cum poate reglementa legislatia europeana un contract. Daca legislatia europeana prevede ca orice republicare sa fie platita poate un acord scris sa reglementeze o cedare definitiva pe timp nelimitat? Nu cumva legislatia europeana ar trebui sa impuna un standard? Este legislatia europeana obligatorie sau informativa?
Legislatia europeana este obligatorie nu informativa. Ea reglementeaza relatiile dintre parti cand apare problema dreptului de proprietate intelectuala.
Contractul e decisiv cum se aplica. Drepturile pot fi cedate total sau partial si conditiile de cedare sunt reglementate de intelegerea dintre parti sau rezervate creatorului
Cred ca lecturarea catorva legi m-ar ajuta enorm, insa in afara de legea 8/1996 nu mai cunosc altele.
Consulta-te fata catre fata cu oameni care cunosc problema. Te ajuta mult mai mult. Dar te poti documenta cu mai multe, din informatiile pe care le gassesti la postul indicat anterior