avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Un personaj de desen animat
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Un personaj de desen animat

buna ziua,

as avea cateva intrebari legate de un contract cu o editura pentru copii, despre anumite drepturi si obligatii, atat ale mele cat si ale editurii.

1.Este vorba de un contract de executare a unor lucrari grafice catre editura. Contractul este unul de executie, nu unul de drept de autor, asa cum ar fi fost normal. Prima intrebare ar fi daca in calitate de persoana fizica pot incheia contracte de executie, cunoscand ca singurul tip de contract pe care am dreptul sa-l inchei este cel pe drepturi de autor (varianta pe care editura mi-a refuzat-o). Incheierea unui asemenea contract ar insemna o ilegalitate?

2. Contractul prevede executarea unui numar finit de desene. El mai prevede si republicarea si refolosirea acestor desene de catre editura fara nici un fel de restrictii. Lucrarea respectiva contine un personaj de desen animat creat de mine, care nu este protejat de nici o institutie. Din cate stiu, personajul se situeaza automat sub protectia legii dreptului de autor pe o perioada de 75 de ani. Contractul cu editura, fiind unul de executie, nu cedeaza dreptul de folosinta al personajului catre editura, ci doar dreptul de publicare si exclusivitate asupra acelui numar finit de desene. Intrebarea mea este daca editura poate prelua personajul pentru a realiza cu el cu totul alte desene si imi poate interzice dreptul de a folosi personajul. Deasemenea ar fi interesant de stiut daca editura poate inregistra la OSIM personajul in cauza fara acordul meu. Era necesar ca editura, pe langa contractul de executare, sa incheie cu mine si un contract de cedare drepturi de autor pentru respectivul personaj, sau le ajunge doar contractul de executie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2008
Pixelut, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 14:07, 21 Iulie 2008
drepturile asupra personajului se reglementeaza prin contract
daca va intereseaza, chiar daca nu e cazul:
OSIM:
Va invitam sa utilizati numarul de telefon 021 3105348 pentru a afla ce va intereseaza despre marca comunitara si designul comunitar.
Aceasta linie telefonica este special si exclusiv dedicata informarii dumneavoastra despre preoblematica inregistrarii si protejarii marcilor, desenelor si modelelor pe teritoriul Uniunii Europene.
Vedeti si:
[ link extern ]
Legislaţia în vigoare pentru domeniile:
Brevete de invenţie
Mărci şi indicaţii geografice
Desene şi modele

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune exclusiva sau neexclusiva antonionescu antonionescu Sunt interesat de intelegerea anumitor hatisuri din legea dreptului de autor. Sunt grafician, specializat in ilustrarea cartilor pentru copii. Editurile care ... (vezi toată discuția)
Este necesara inregistrarea la osim? Grafician Grafician Buna ziua, in urma cu cateva luni am creat un personaj de carte pentru copii cu care intetionez sa public o serie de materiale. Din cate inteleg imediat dupa ... (vezi toată discuția)
Desenele ºi modelele industriale LuizaClaudia LuizaClaudia Avem urmatoarea situatie: O persoana fizica, ce nu are licenta de designer de la o facultate de profil si nu are studiile in curs de desfasurare, doreste sa ... (vezi toată discuția)