avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consolidare Bloc- plata datorii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consolidare Bloc- plata datorii

O intrebare simpla, sper sa imi si poata raspunde cineva.Locuiesc impreuna cu sotia mea intr-un apartament ce apartine mamei mele (ea este proprietar).
Blocul urmeaza a fi consolidat, iar nedumerirea mea se refera la al cui venit va fi luat in calcul la plata ratelor (privind costul consolidarii) catre stat (Mama are un venit sb venitul mediu poe economie si teoretic ar trebui sa fie scutita de plata ratelor). Al meu si al sotiei deoarece locuim aici sau al mamei mele? Precizez ca mama este casatorita dar apartamentul este doar pe numele ei, nu si al tatalui.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:20, 17 Martie 2011

Bineinteles ca se va avea in vedere venitul proprietarului care poate sa aduca in spatiu orice chirias sau tolerat .Toate actele se incheie cu proprietarul nu cu dvs. care nu aveti nici o calitate . In caz de restanta la intretinere se cheama in judecata proprietarul ,nu locatarul .
Nu ma asteptam la un raspuns atat de prompt:)
Va multumesc si insist totusi cu inca o intrebare: avand in vedere faptul ca apartamentul este doar pe numele mamei, se va lua in considerare si venitul tatalui meu (cumulat cu al mamei) sau doar al mamei? Multumesc
Costul consolidarii se imparte pe SU a apartamentului si ratele sunt egale la apartamente cu SU egala.
Aceste rate nu depind de venitul proprietarilor intrucat proprietarii sunt obligati prin legea 230/2007 sa-si intretina proprietatea si cota-parte indiviza din proprietatea comuna.

* SU - suprafata utila
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
....................
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
(2) In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.

HG 1588/2007 cu Norma de aplicare a legii 230/2007
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
elga50, moderator
Asa o fi cum spuneti dvs., dar intrebarea mea era concreta si se referea la : "avand in vedere faptul ca apartamentul este doar pe numele mamei, se va lua in considerare si venitul tatalui meu (cumulat cu al mamei) sau doar al mamei? la achitarea ratelor". Iar ratele vor depinde in mod cert de venitul proprietailor, conform OG 20/1994, actualizata.
Domnule/doamna!
Dv. ati citit ce v-am postat eu acolo sus?
Nici costul final, nici plata ratelor nu depinde de niciun venit. Pot sa fie 10 proprietari in acel apartament, cu 1.000.000 Ron /luna sau un singur proprietar - somer, costul este acelasi....si rata identica, daca apartamentele lor sunt identice ca suprafata.

Asta nu e credit la banca, e o lucrare care se imparte dupa criteriul suprafetei pentru costul final, iar rata se imparte astfel incat costul sa fie acoperit intr-o anumita perioada.

Nu are nicio relevanta venitul proprietarilor.

Alte discuții în legătură

Consolidare bloc- plata ratelor the_lady the_lady Ce se intampla cu apartamentele ipotecate conform legii consolidarii dupa cei 25 ani daca nu se incadreaza cu venitul mediu pe economie pentru a putea plati ... (vezi toată discuția)
Se mosteneste cota parte apartament cu repartitie de la stat ? mariapopescu mariapopescu In 1983,pe numele mamei sotului meu,este repartizat un apartament cu 3 camere,oferti prin IJTL,intreprinderea de transport la care lucra, lunar platind chirie ... (vezi toată discuția)
Adeverinta venit net pentru bloc cu bulina roman10 roman10 Am o nelamurire referitor la adeverintele cu venitul net realizat care se depun lunar la primarie de locatarii blocurilor cu bulina consolidate: in aceasta ... (vezi toată discuția)