avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... masina la partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

masina la partaj

Fiind Persoana Fizica Autorizata am achizitionat o masina (am facura fiscala pe P.F.) in timpul casatoriei, aceasta intra la partaj? Este bun propriu sau comun cu fosta sotie?
Ultima modificare: Duminică, 1 Iunie 2008
iii02, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:39, 4 Iunie 2008
bun comun.
sdianaviolina a scris:

bun comun.


Din punctul meu de vedere este un bun propriu este o activitate independenta. De ce un bun comun sadianaviolin? Bunurile comune eu inteleg ca sunt acele bunuri pe care le obtinem impreuna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2008
ContSters42967, utilizator
Autoturismul a fost achizitionat pe PF sau PFA?
Cred ca trebuie nuantate lucrurile. Intr-adevar un bun daca e folosit pt exercitarea unei profesii este un bun propriu, dar daca celalalt sot a contribuit in vreun fel la dobandirea lui (bani, munca,etc) acesta are un drept de creanta in masura in care dovedeste contributia sa.
In alta ordine de idei, o aparatura medicala a unui cabinet medical, mobilierul de birou si un computer ale unui cabinet de avocat, o masina a unui taximetrist, sunt bunuri destinate exercitarii unei indeletniciri profesionale, care nu trebuie sa fie nicidecum o activitate vremelnica si intamplatoare.
Totusi nu orice bun folosit intr-o activitate a unui PFA este bun propriu chiar daca are factura. Trebuie vazut in ce masura masina se incadreaza in cele afirmate anterior.
Bunul achiziţionat pe P.F.A. în timpul căsătoriei de către unul dintre soţi are caracterul unui bun propriu dacă a fost dobândit de acel soţ şi este destinat exercitării profesiei de către soţul dobânditor al bunului. Bunul este propriu numai dacă este afectat exercitării unei activităţi cu titlu profesional, cu caracter permanent nu tremporar, întâmplător. Acest bun va fi propriu, indiferent dacă a fost achiziţionat cu mijloace bunuri proprii ale soţului sau cu mijloace bunuri comune ale soţilor.
Soţul care a contribuit cu munca sau cu mijloacele sale proprii la dobândirea unor bunuri destinate exrcitării unei profesii cu caracter permanent de către celălalt soţ va avea un drept de creanţă, baza pe îmbogăţirea fără just temei.;)

Alte discuții în legătură

Partaj iii02 iii02 In cazul in care unul dintre sotii implicati in divort si-a inceput o activitate de Persoana Fizica Autorizata in timpul casatoriei si si-a achizitionat ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters209571 ContSters209571 Buna ziua! Meseria mea este de instructor auto independent. As dori sa stiu daca masina pe care eu imi desfasor orele de conducere auto face obiectul ... (vezi toată discuția)
Partajare societate comerciala intre soti acsinte007 acsinte007 unul dintre soti a preluat o societate anterior incheierii casatoriei . sotia nu a avut niciodata vreo contributie in societatea al carui asociat era sotul . ... (vezi toată discuția)