avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... am nevoie de ajutor va rog
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

am nevoie de ajutor va rog

va rog sa ma ajutati,mama mea a decedat acum 2 saptamani si suntem 4 frati si binenteles tata!!!stiind ca mama avea cateva credite facute la banci neam dus sa ne interesam ce trebuie sa facem stiind ca mama facuse asigurari in caz de deces!!!asa ca bancile nea explicat ca asigurarile ar trebui sa plateasca tot si nea cerut cateva acte printre care si fisa medicala a lui mama ca sa se asigure ca nu era bolnava cand a facut creditele!!neam dus la medicul de familie dar acolo raspunsul a fost NU pentru ca cica le trebuie succesiunea!!!numai intelegem nimic,ce legatura are medicul cu succesiunea??si daca intradevar e adevarat ce acte trebuie ca eu ma aflu in italia iar unul din fratii mei in america si nu stim nimic despre asa ceva!!!va rog din tot sufletul sami dati un raspuns!!va multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 20:36, 16 Martie 2011
Pentru ca dvs sa intocmiti un dosar de deces sunt necesare copii dupa certificatul de deces, certificatul constatator al mortii, dupa fisa medicala de la medicul de familie dupa BI sau CI al celui care depune actele pt a se vedea legatura dintre decedat si cel care prezinta actele. La asigurator se intocmeste avizarea daunei si se completeaza cererea de despagubire iar de la banca o copie dupa contractul de credit si un scadentar.
Totusi nu pricep de ce medicul va cere succesiunea.....imi pare rau ma depaseste si sunt curios sa aflu rezolvarea spetei.
Cat despre actele necesare succesiuni, o lista , insa verificati si pararea celor mai avizati si cu experienta.
Documente necesare pentru deschiderea succesiunii:
Certificatul de Deces
Actele de stare civila (certificate de nastere & certificat de casatorie) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor.
Testament (Legat universal sau particular) - daca este cazul
Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) - reprezinta actele de baza ale masei succesorale.
Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul).
Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici).

Important! Desi transcrierea (intabularea) Certificatului de Mostenitor nu este obligatorie (si nici ceruta de toate Birourile de Carte Funciara), rectificarea de rol este obligatorie (se efectueaza la Directia Taxe si Impozite, in termen de 30 de zile de la data eliberarii certificatului de catre biroul notarial public).
Dupa eliberarea de catre Biroul Notarial a Certificatului de mostenitor, mostenitorii trebuie sa se inscrie pe rolul Administratiei Financiare competente - sa rectifice rolul fiscal.

Mult succes
Fisa medicala are caracter personal.Nu este nevoie neaparat de dezbaterea mostenirii , este suficient un certificat de calitate de mostenitor, pe care il poate obtine oricare dintre dv., la oricare notariat din localitatea ultimului domiciliu al decedatului.In acest fel se dovedeste dreptul la informatie privind orice date cu caracter personal si la reprezentarea prin succesiune, ale oricarui mostenitor.
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
nucu$, utilizator
La momentul incheierii unei asigurari de viata exista si acceptul asiguratului in sensul ca autorizeaza orice medic,spital sau orice alta persoana (fizica sau juridica,inclusiv institutii ale statului) care detin date despre starea sa de sanatate sa furnizeze informatii asiguratorului.
Cererea de despagubire poate fi introdusa numai de catre beneficiarul desemnat pe polita sau de mostenitorii legali(in situatia in care nu este desemnat expres beneficiarul).

Daca banca este beneficiar atunci poate solicita asiguratorului obtinerea fisei medicale.Asiguratorul poate cere si obtine documentele medicale necesare.

In situatia in care suma asigurata in caz de deces este mai mare decat debitul de la banca,mostenitorii legali au dreptul sa primeasca diferenta.In aceasta situatie trebuie sa faca dovada calitatii de mostenitor.
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
floare _de_ colt, utilizator
nucu$ a scris:

Fisa medicala are caracter personal.Nu este nevoie neaparat de dezbaterea mostenirii , este suficient un certificat de calitate de mostenitor, pe care il poate obtine oricare dintre dv., la oricare notariat din localitatea ultimului domiciliu al decedatului.In acest fel se dovedeste dreptul la informatie privind orice date cu caracter personal si la reprezentarea prin succesiune, ale oricarui mostenitor.

Da, acel certificat de calitate se taxeaza cu 500 ron...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de deces...banca GHITA_OCTAVIAN GHITA_OCTAVIAN mama a avut un imprumut la o banca a platit 2 ani si a decedat. in contrct specifica ca are o asigurare de deces cu o firma. am depus tot ce mia cerut banca ... (vezi toată discuția)
Asigurare credit bcr druta eva druta eva Buna.Mama a decedat recent, avea un credit la BCR, contractat in mai 2006, cu asigurare de viata aferenta creditului. am depus actele solicitate de asigurator ... (vezi toată discuția)
Polita asigurare deces daiana antonescu daiana antonescu Am un credit,pe numele sotului,asigurat printr-o polita asigurare deces. Sotul meu a decedat de curand. Pot cere amanarea platii ratelor, pana la solutionarea, ... (vezi toată discuția)